JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Det politiske ordskiftet»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt karaktersert som bakstreversk, gammeldags og populistisk.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har blitt karaktersert som bakstreversk, gammeldags og populistisk.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det har blitt en sport å sette merkelapper på politiske motstandere.

kjell.werner@anb.no

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har spesielt fått gjennomgå av Høyre-politikere. «Bakstreversk» og «gammeldags» er noen av merkelappene han har fått. Siv Jensen har i Trump-stil innført kallenavn på politiske motstandere. I sin landsmøtetale irriterte hun Vedum ved å si at han kan havne i selskap med «Vingle-Jonas», «Ulve-Audun», «Bompenge-Lan» og «Kommunist-Bjørnar».

Det er all grunn til å advare mot at merkelapper og kallenavn skal bli vanlig i politikken. Det er amerikanske tilstander som er en fare for demokratiet. Det er selvsagt lov å være litt morsom, men det må ikke bli på andres bekostning. Politiske spissformuleringer er også på sin plass i det som ofte blir en grå politisk hverdag med små forskjeller.

Det er slett ikke overraskende at Trygve Slagsvold Vedum blir angrepet, for Sp-lederen har kapret velgere fra alle hold. Dette er størst problem for statsminister Erna Solberg. De borgerlige partiene må nemlig ha tilbake «sin andel» av disse velgerne for å få flertall ved høstens stortingsvalg. Derfor hevdet Høyre-politikere at det var bakstreversk av Sp å være mot kommunereformen. Så det var plutselig populisme å være mot politireformen. Erna Solberg sa til og med at det var kynisk av Vedum å lytte til dem som bor i områder med ulv.

Politikere bør holde seg for gode til å dele ut karakteristikker og sette merkelapper på politiske motstandere. Når Høyre og Senterpartiet er uenige om politireformen, så handler det om at partiene vil ha ulike politiske løsninger. Da bør partiene diskutere innholdet i politikken. Paradoksalt nok var det regjeringen selv som brukte betegnelsen «nærpolitireform». Senterpartiet ønsker et politi som i realiteten er nært folk, ikke bare i navnet. Så blir det selvsagt en smakssak om politifolk kommer nærmest oss ved å sitte i en bil i stedet for på et kontor nært oss.

I tidligere valgkamper har vi også sett eksempler på at partier snakker nedsettende om andres politikk framfor å framheve egne løsninger. Negativ valgkamp supplert med såkalte drittpakker bør vi slippe å få. På den annen side vil det være nødvendig å peke på konsekvenser av motstanderes politikk. Når skatter eksempelvis settes ned, så det naturligvis noen som får glede av dette. Og motsatt er det noen som får skatteregningen når fellesskapet trenger større inntekter.

La oss få en saklig og kunnskapsbasert valgkamp. Et dårlig debattklima er en trussel mot vårt åpne demokrati. Vi ser dessverre en uheldig utvikling på sosiale medier. 82 prosent av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer har opplevd trusler, hets og hatefulle ytringer. Da er det ekstra viktig at sentrale politikere står fram som gode rollemodeller.

Annonse

Flere saker

Annonse