JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORVENTNINGER:  Amerikansk fagbevegelse støttet Joe Biden under valgkampen. Nå håper de presidenten leverer på sine mange fine løfter.

FORVENTNINGER: Amerikansk fagbevegelse støttet Joe Biden under valgkampen. Nå håper de presidenten leverer på sine mange fine løfter.

NTB Scanpix

Kronikk

Dette betyr valget av Joe Biden for amerikansk fagbevegelse

«Kneet er fjernet fra våre nakker. Vi kan puste igjen.» Slik føler amerikanske fagorganiserte det etter Trumps nederlag, skriver Joe Drexler.
15.02.2021
22:52
16.02.2021 09:16
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Enhver fagorganisert med åpne øyne visste at marerittet ville bli verre dersom Trump seiret. Like viktig var det at det Demokratiske partiet fikk kontroll over Senatet.

Amerikanske fagforbund mobiliserte bredt for å støtte Joe Biden som president. Men pandemien og kravene til sosial avstand dempet effekten. Tradisjonelt gjennomfører fagorganiserte dør-til-dør besøk for å informere og mobilisere velgere. Under denne valgkampen besto bidragene fra fagbevegelsen av penger, utsendelse av brev og mailer, mobilisering på telefon og skolering av medlemmer. Republikanerne ignorerte derimot pandemien og oppsøkte velgerne fysisk og gjennomførte store valgmøter. Ifølge valgdagsmålinger økte støtten fra de fagorganiserte til Biden til 56 prosent sammenlignet med de 51 prosentene Hillary Clinton fikk i 2016. Oppslutningen fra de fagorganiserte var helt avgjørende i de såkalte «vippestatene».

Kampanjeplattformen til Biden besto av en imponerende liste med løfter som vil gjøre ham til den mest arbeidervennlige presidenten siden Franklin Roosevelt på 30- og 40-tallet, dersom de blir gjennomført. Men det gjenstår å se om Bidens støtte til fagbevegelsen vil tilsvare retorikken.

Gjennom sine 40 år som politiker har Biden alltid hatt støtte fra fagbevegelsen, men han har aldri frontet faglige saker. Du har sjelden sett ham sammen med streikevakter, og han har støttet frihandelsavtaler som fagbevegelsen har vært imot.

I likhet med Obama har han vist liten interesse for å støtte lovreformer som ville gitt fagbevegelsen mer makt til å organisere nye arbeidsplasser.

I kontrast til sin tidligere lunkne støtte inkluderte Biden som nyvalgt president mange fremtredende fagforeningsledere og eksperter blant dem som gjennomførte maktskiftet. Han utnevnte også en tidligere tillitsvalgt som arbeidsminister (Labor Secretary). Han har lovet å reversere Trumps presidentordre og lovendringer som har svekket fagforbundene og arbeidernes rettigheter. Fagbevegelsen er godt fornøyd med støtten Biden har kommet med når det gjelder omfattende endringer av arbeidslivslovene og innføringen av en covid-19 sikkerhetsstandard som krever at arbeidsgiverne beskytter arbeidstakerne på jobb. Det forventes også at han raskt bytter ut den Trump-innsatte generalsekretæren* for the National Labor Relations Board, en stilling som har stor myndighet til å tolke og implementerte arbeidslivets lover. Dette er en lakmustest for å måle hvor fagforeningspositiv Biden vil være som president.

(*Noe av det første Biden gjorde var å sparke Peter B. Robb fra stillingen som generalsekretær. red.anm.)

Fagbevegelsen vil kjempe hardt for å få gjennomført sitt lovforslag Protecting the Right to Organize Act (PRO Act) som dramatisk vil endre amerikansk arbeidsrett og maktbalansen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Dette forslaget, PRO Act, vil oppheve lovene med det bisarre navnet «rett til arbeid» som blant annet innebærer at fagforeningen på en arbeidsplass må ivareta interessene til arbeidstakere som har valgt ikke å være medlemmer og derfor heller ikke betaler kontingent. (Rundt halvparten av statene har vedtatt slike «Right to work»-lover.)

PRO Act innebærer også at arbeidsgiverne må forhandle med en fagforening når et flertall av arbeiderne formelt har støttet organisering. Dette reduserer også mulighetene for arbeidsgivere til å benytte profesjonelle fagforeningsknusere som skal hindre valg av tillitsvalgte på en arbeidsplass. PRO Act vil dessuten gjør det lovlig med støtteaksjoner under en konflikt for å legge press på virksomhetens kunder og leverandører. Og til slutt vil løsarbeiderne, den raskest voksende gruppen med uorganiserte arbeidstakere, få rett til å organisere seg. Det er grunn til å tro at flere demokrater i Senatet og Representantenes hus vil motsette seg noen av PRO Act-bestemmelsene, fordi de er under press fra næringslivet.

Andre utfordringer er interne i fagbevegelsen. Noen amerikanske fagforbund har vært motvillige til å støtte progressive saker og kandidater. I stedet har de lagt tyngden sin bak mer konservative demokrater som har motsatt seg universelle helsetilbud og at ulovlige innvandrere skal få mulighet til å bli amerikanske statsborgere. Det er også sentrale motsetninger rundt the Green New Deal. Fagforbundene har så langt ikke klart å samle seg rundt et overgangsprogram som sikrer arbeid, utdanning og inntektsstøtte for arbeidere som rammes av omstillingen til en grønnere økonomi.

Til tross for at Trumps kne er fjernet fra nakken til fagforeningene vil det ikke innebære noen dyptgående endring av skjebnen til fagbevegelsen, med mindre de amerikanske fagforbundene selv endrer seg. Bare 10 prosent av arbeidstakerne er fagorganiserte; i privat sektor dreier det seg om 6 prosent. De amerikanske forbundene mangler politisk og økonomisk styrke til selv å klare en langvarig omstilling. Med eller uten the Pro Act må forbundene prioritere å organisere nye arbeidsplasser ved å utvikle et tettere samarbeid med ideelle organisasjoner. Ved å bruke sosiale bevegelser som modell for å organisere kan man oppnå betydelige fordeler.

Amerikanske fagforbund må også ta et oppgjør med hvorfor så mange fagorganiserte støtter høyreorientert politikk og kandidater som står for holdninger som er i motsetning til demokrati og arbeidstakernes økonomiske interesser. Mange forbund har sviktet i håndteringen av rasisme blant hvite medlemmer, oppildnet av sosiale media og fjernsyn sponset av næringslivsinteresser. Mens 81 prosent av stemmene til afroamerikanere og 65 prosent av de latinamerikanske stemmene gikk til Biden, stemte 58 prosent av hvite på Trump. Så mye som halvparten av hvite fagorganiserte og en enda større andel hvite fagorganiserte menn, kan i 2020 ha stemt på kandidater som er rasistiske og mot fagbevegelsen.

Det er mange veisperringer foran oss, men én dør har blitt åpnet. Den amerikanske fagbevegelsen, én av de svakeste i den industrialiserte verden, har en historisk mulighet til å bevege seg nedover veien mot varig rettferdighet og likhet for alle arbeidere.

Mange forbund har sviktet i håndteringen av rasisme blant hvite medlemmer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.02.2021
22:52
16.02.2021 09:16Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

Brian Cliff Olguin

I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Roy Ervin Solstad

Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Colourbox

Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Kommentar

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Fellesforbundet avd. 23

500 streika mot høye strømpriser på Raufoss

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp