JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORVENTNINGER:  Amerikansk fagbevegelse støttet Joe Biden under valgkampen. Nå håper de presidenten leverer på sine mange fine løfter.

FORVENTNINGER: Amerikansk fagbevegelse støttet Joe Biden under valgkampen. Nå håper de presidenten leverer på sine mange fine løfter.

NTB Scanpix

Kronikk

Dette betyr valget av Joe Biden for amerikansk fagbevegelse

«Kneet er fjernet fra våre nakker. Vi kan puste igjen.» Slik føler amerikanske fagorganiserte det etter Trumps nederlag, skriver Joe Drexler.
15.02.2021
22:52
16.02.2021 09:16
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Enhver fagorganisert med åpne øyne visste at marerittet ville bli verre dersom Trump seiret. Like viktig var det at det Demokratiske partiet fikk kontroll over Senatet.

Amerikanske fagforbund mobiliserte bredt for å støtte Joe Biden som president. Men pandemien og kravene til sosial avstand dempet effekten. Tradisjonelt gjennomfører fagorganiserte dør-til-dør besøk for å informere og mobilisere velgere. Under denne valgkampen besto bidragene fra fagbevegelsen av penger, utsendelse av brev og mailer, mobilisering på telefon og skolering av medlemmer. Republikanerne ignorerte derimot pandemien og oppsøkte velgerne fysisk og gjennomførte store valgmøter. Ifølge valgdagsmålinger økte støtten fra de fagorganiserte til Biden til 56 prosent sammenlignet med de 51 prosentene Hillary Clinton fikk i 2016. Oppslutningen fra de fagorganiserte var helt avgjørende i de såkalte «vippestatene».

Kampanjeplattformen til Biden besto av en imponerende liste med løfter som vil gjøre ham til den mest arbeidervennlige presidenten siden Franklin Roosevelt på 30- og 40-tallet, dersom de blir gjennomført. Men det gjenstår å se om Bidens støtte til fagbevegelsen vil tilsvare retorikken.

Gjennom sine 40 år som politiker har Biden alltid hatt støtte fra fagbevegelsen, men han har aldri frontet faglige saker. Du har sjelden sett ham sammen med streikevakter, og han har støttet frihandelsavtaler som fagbevegelsen har vært imot.

I likhet med Obama har han vist liten interesse for å støtte lovreformer som ville gitt fagbevegelsen mer makt til å organisere nye arbeidsplasser.

I kontrast til sin tidligere lunkne støtte inkluderte Biden som nyvalgt president mange fremtredende fagforeningsledere og eksperter blant dem som gjennomførte maktskiftet. Han utnevnte også en tidligere tillitsvalgt som arbeidsminister (Labor Secretary). Han har lovet å reversere Trumps presidentordre og lovendringer som har svekket fagforbundene og arbeidernes rettigheter. Fagbevegelsen er godt fornøyd med støtten Biden har kommet med når det gjelder omfattende endringer av arbeidslivslovene og innføringen av en covid-19 sikkerhetsstandard som krever at arbeidsgiverne beskytter arbeidstakerne på jobb. Det forventes også at han raskt bytter ut den Trump-innsatte generalsekretæren* for the National Labor Relations Board, en stilling som har stor myndighet til å tolke og implementerte arbeidslivets lover. Dette er en lakmustest for å måle hvor fagforeningspositiv Biden vil være som president.

(*Noe av det første Biden gjorde var å sparke Peter B. Robb fra stillingen som generalsekretær. red.anm.)

Fagbevegelsen vil kjempe hardt for å få gjennomført sitt lovforslag Protecting the Right to Organize Act (PRO Act) som dramatisk vil endre amerikansk arbeidsrett og maktbalansen mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Dette forslaget, PRO Act, vil oppheve lovene med det bisarre navnet «rett til arbeid» som blant annet innebærer at fagforeningen på en arbeidsplass må ivareta interessene til arbeidstakere som har valgt ikke å være medlemmer og derfor heller ikke betaler kontingent. (Rundt halvparten av statene har vedtatt slike «Right to work»-lover.)

PRO Act innebærer også at arbeidsgiverne må forhandle med en fagforening når et flertall av arbeiderne formelt har støttet organisering. Dette reduserer også mulighetene for arbeidsgivere til å benytte profesjonelle fagforeningsknusere som skal hindre valg av tillitsvalgte på en arbeidsplass. PRO Act vil dessuten gjør det lovlig med støtteaksjoner under en konflikt for å legge press på virksomhetens kunder og leverandører. Og til slutt vil løsarbeiderne, den raskest voksende gruppen med uorganiserte arbeidstakere, få rett til å organisere seg. Det er grunn til å tro at flere demokrater i Senatet og Representantenes hus vil motsette seg noen av PRO Act-bestemmelsene, fordi de er under press fra næringslivet.

Andre utfordringer er interne i fagbevegelsen. Noen amerikanske fagforbund har vært motvillige til å støtte progressive saker og kandidater. I stedet har de lagt tyngden sin bak mer konservative demokrater som har motsatt seg universelle helsetilbud og at ulovlige innvandrere skal få mulighet til å bli amerikanske statsborgere. Det er også sentrale motsetninger rundt the Green New Deal. Fagforbundene har så langt ikke klart å samle seg rundt et overgangsprogram som sikrer arbeid, utdanning og inntektsstøtte for arbeidere som rammes av omstillingen til en grønnere økonomi.

Til tross for at Trumps kne er fjernet fra nakken til fagforeningene vil det ikke innebære noen dyptgående endring av skjebnen til fagbevegelsen, med mindre de amerikanske fagforbundene selv endrer seg. Bare 10 prosent av arbeidstakerne er fagorganiserte; i privat sektor dreier det seg om 6 prosent. De amerikanske forbundene mangler politisk og økonomisk styrke til selv å klare en langvarig omstilling. Med eller uten the Pro Act må forbundene prioritere å organisere nye arbeidsplasser ved å utvikle et tettere samarbeid med ideelle organisasjoner. Ved å bruke sosiale bevegelser som modell for å organisere kan man oppnå betydelige fordeler.

Amerikanske fagforbund må også ta et oppgjør med hvorfor så mange fagorganiserte støtter høyreorientert politikk og kandidater som står for holdninger som er i motsetning til demokrati og arbeidstakernes økonomiske interesser. Mange forbund har sviktet i håndteringen av rasisme blant hvite medlemmer, oppildnet av sosiale media og fjernsyn sponset av næringslivsinteresser. Mens 81 prosent av stemmene til afroamerikanere og 65 prosent av de latinamerikanske stemmene gikk til Biden, stemte 58 prosent av hvite på Trump. Så mye som halvparten av hvite fagorganiserte og en enda større andel hvite fagorganiserte menn, kan i 2020 ha stemt på kandidater som er rasistiske og mot fagbevegelsen.

Det er mange veisperringer foran oss, men én dør har blitt åpnet. Den amerikanske fagbevegelsen, én av de svakeste i den industrialiserte verden, har en historisk mulighet til å bevege seg nedover veien mot varig rettferdighet og likhet for alle arbeidere.

Mange forbund har sviktet i håndteringen av rasisme blant hvite medlemmer.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.02.2021
22:52
16.02.2021 09:16Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år