JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

En god pensjonsreform har blitt enda bedre

Pensjonene må justeres for økt levealder, og nå følger politikerne forbilledlig opp i samme spor, skrive Kjell Werner.

Pensjonene må justeres for økt levealder, og nå følger politikerne forbilledlig opp i samme spor, skrive Kjell Werner.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Forliket om pensjon gir forutsigbarhet.

kjell.werner@anb.no

Torsdag kveld ble det skrevet historie i Vandrehallen på Stortinget. Støre-regjeringen får støtte til hovedtrekkene i den nye pensjonsreformen.

I tillegg har forhandlerne fra Ap og Sp jenket seg på noen områder, slik at det nå er et bredt flertall som støtter justeringen og forbedringene av pensjonsreformen som trådte i kraft i 2011.

Hovedpoenget er å stimulere oss til å stå lenger i jobb, altså utsette pensjoneringstidspunktet litt som følge av økt levealder.

Derfor legges det opp til at pensjonsalderen gradvis økes fra og med 1964-kullet. Samtidig blir uførepensjonen forbedret og minstepensjonen heves.

I tillegg skisseres det en egen ordning for de såkalte sliterne i arbeidslivet, slik at de kan gå av tidlig med en akseptabel pensjonsytelse. LO-leder Peggy Hessen kan smile bredt over å ha innkassert denne seieren.

Høyres forhandlere kan også slå seg på brystet over å ha vunnet fram med tre krav. Den øvre aldersgrensen i staten heves fra 70 til 72 år, det blir ingen plikt til å fratre ved oppnådd særaldersgrense og det blir bedre ordninger for å spare til egen pensjon.

SV har fått med en passus om at aldersgrensene skal vurderes på nytt om ti år. Partiet øyner tydeligvis en liten mulighet for omkamp ved neste korsvei. Frp og Rødt har dessverre stilt seg på sidelinjen. Vi må forvente mye skrik og lite ull fra begge ytterflankene i politikken.

Bakteppet er at vi i snitt lever stadig lenger, og mange seniorer er relativt friske langt opp i livsløpet.

Mye delt: Så lenge må du jobbe før du kan gå av med pensjon

Tallenes tale er klar. Statistisk sentralbyrå anslår at gjennomsnittlig levealder her til lands vil øke til 87 år i 2040 og 90 år i 2060. I fjor var snittalderen 81 år for menn og 82 for kvinner. For 30 år siden var situasjonen at menn i snitt ble bare 74 år mens kvinnene ble 80.

Her er det på sin plass å minne om at de nye pensjonsgrepene ikke innsparingsreform, men et opplegg som innebærer at staten etter noen år vil bruke 30 milliarder kroner mer årlig enn det som var meningen i 2011-reformen. Altså en forbedring sett med pensjons- og trygdemottakeres øyne.

Men hovedprinsippet fra 2011 består. Pensjonene må justeres for økt levealder, og nå følger politikerne forbilledlig opp i samme spor. En god pensjonsreform har blitt enda bedre. Den blir økonomisk bærekraftig.

Forliket skaper en forutsigbarhet som gjør at reformen står seg i lang tid under regjeringer av ulik farge. Dette vitner om solid politisk håndverk i god norsk tradisjon. Kjepphester er satt på stallen.

Debatt: Arbeidslivet må endres, ikke pensjonsalderen

Debatt: Unødvendig og uklokt med økt pensjonsalder

Annonse
Annonse