JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«En ny AFP er ett skritt nærmere å bli realitet»

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kjemper for en ny AFP-ordning. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover at staten skal bidra økonmisk. Her fra møte i den viktige samareidskomiteen mellom LO og Ap.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik kjemper for en ny AFP-ordning. Ap-leder Jonas Gahr Støre lover at staten skal bidra økonmisk. Her fra møte i den viktige samareidskomiteen mellom LO og Ap.

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Fagbevegelsen ruster til kamp, og de rødgrønne lover at staten skal bidra økonomisk til ny avtalefestet pensjon (AFP).

kjell.werner@anb.no

NHO kvier seg for kostnadene, men arbeidsgiverne er forberedt på at AFP blir tema i neste års lønnsoppgjør.

Erna Solbergs regjering har utelukket å øke statens bidrag til AFP-ordningen. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er «veldig trygg» på at det blir enklere å finne en løsning med en rødgrønn regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre har lovet å spytte inn mer penger fra statens side.

Debatt: «Ikke svekk dagens private AFP-ordning»

Utgangspunktet er at dagens AFP-ordning har noen huller som det er et bredt ønske om å tette. I dag er det slik at du må ha jobbet sju av de siste ni årene i en avtalebedrift for å få denne tilleggspensjonen. Og du må være i bedriften helt til du fyller 62 pr. Mister du jobben like før, går du glipp av hele AFP-pensjonen. Bedriftens innbetalinger til ordningen forsvinner da i det store sluket.

En ny og forbedret AFP vil naturlig nok føre til at flere arbeidstakere kvalifiserer seg til å få slik tilleggspensjon. Denne ekstraregningen må betales på en eller annen måte. En utredning antyder at det dreier seg om et påslag på drøyt åtte prosent på toppen av dagens AFP-kostnad. I dag dekker staten en tredel av AFP-utgiftene.

Det store slaget om AFP vil ventelig stå under lønnsoppgjøret til våren. Innad i LO-familien diskuteres det nå hvordan fagbevegelsen skal gå fram for å løse denne floken. Det kan bli et samordnet oppgjør der LO og NHO forhandler samlet for alle. Alternativt må Fellesforbundet ta kampen med motparten i Norsk Industri. Den nye AFP-ordningen bør uansett innrettes slik at den bidrar til å styrke det organiserte arbeidslivet.

Mye delt: Hva gikk galt da Geir ble mistrodd av Nav? Nå vil Nav-sjefen finne svar

LO og NHO har kommet fram til en skisse for ny AFP, men partene har ikke klart å bli enige om økonomien. Arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO er forberedt på at AFP blir tema under vårens lønnsoppgjør. Hun mener imidlertid at det ikke vil være mulig å finne en løsning uten at det skjer en omfordeling.

NHO står hardt på at hvis flere skal få AFP, må nivået på pensjonene bli lavere. Hvis nivået opprettholdes, blir regningen altfor dyr for bedriftene. Spørsmålet er også om deler av regningen kan finansieres gjennom lavere lønnstillegg.

AFP er et spleiselag. En forbedret ordning må også være det. Alle parter må derfor bidra på hver sin måte. Dersom det er vilje, er det håp om å lykkes. Historien har samtidig vist at fagbevegelsen må være villig til å sette makt bak kravene.

Annonse

Flere saker

Annonse