Allerede under pandemiens første uker fikk vi kjenne på det offentliges holdninger mot ufaglærte, skriver Henrik Madsen.
Sunniva Vik
Kronikk
Er vi ufaglærte plutselig ikke verdt noe?
Høyre viser sin forakt for ufaglærte og helsearbeidere.
Det er ikke mange dager siden Oslo Høyre og deres ordførerkandidat delte et innlegg på Instagram hvor de skrev at eldreomsorgen har «for mange ufaglærte som ikke kan noen ting».
Videre ble det sagt at noen ufaglærte har «veldig dårlig språk», og at det kan «være farlig».
De var fort ute og mente at dette innlegget aldri var ment til å bli delt, og at det skyldtes en intern svikt.
Man kan stille seg spørsmålet: Hvis det ikke var noe de mente, hvorfor ble det i utgangspunktet skrevet?
Og om denne mistilliten mot ufaglærte og ansatte i eldreomsorgen ikke er noe Høyre står for, hvorfor kunne vi allerede dagen derpå se Moss Høyre speile disse holdningene?
I innlegget til Moss Høyre blir det skrevet at offentlige ansatte i eldreomsorgen er de virkelige «profitørene», med deres «høyere lønn, pensjon og sykefravær».
Det er ikke uten grunn at ledelsen i Høyre unngår å snakke om politikken sin, for når de først gjør det, er det slike arrogante holdninger som kommer frem.
Dessverre er ikke dette noe som kommer overraskende for meg.
Selv om jeg ikke jobber innenfor eldreomsorgen, er også jeg ufaglært innenfor helsesektoren. De siste 11 årene har jeg jobbet som brukerstyrt personlig assistent (BPA).
For de som ikke er kjent med hva en BPA er, så er vi en yrkesgruppe som jobber med å assistere og hjelpe personer med funksjonsutfordringer.
Arbeidsoppgavene er varierte, og forskjellige utfra hvilke behov brukerne våre har, og kan minne om de man finner i eldreomsorgen, hjemmetjenesten og i fadderordningene.
Vi blir beskrevet som et «frigjøringsverktøy» da vi i arbeidet vårt er med på å sikre en større grad av livsutfoldelse og samfunnsdeltagelse for de vi jobber for.
I loven er vi kategorisert under helselovgivningen, og i likhet med mange andre helsearbeidere er vi langt fra landets best betalte.
Blant meg og mine kollegaer er ufaglært normalen, og det er et fåtall av oss som har noen helsefaglig utdanning. Men i løpet av over et tiår i tjeneste, har jeg opparbeidet meg mye nødvendig kompetanse.
BPA er et livskritisk yrke, og en absolutt nødvendighet for de som trenger det. Dette ble vi godt påminnet om under pandemien.
Gjennom pandemien ble vi sammen med andre helsearbeidere applaudert for arbeidet vårt, samtidig som vi jevnlig ble påminnet om at vi kunne tvinges i arbeid om situasjonen skulle kreve det.
I løpet av denne perioden var det mange av oss som ofret utdanning og relasjoner, samtidig som vi risikerte både den fysiske og psykiske helsen vår.
Mange av oss opplevde å bli permittert på kortere og lengre sikt. De av oss som var studenter, fikk ikke rett på dagpenger, og ble ikke tilbudt annet enn ekstra lån og skuldertrekk fra det offentlig når jobben forsvant.
Allerede under pandemiens første uker fikk vi kjenne på det offentliges holdninger mot ufaglærte.
I starten av pandemien var det mangel på koronaprøver, og de ble prioritert til folk med helseproblemer og folk innenfor samfunnskritiske yrker.
Bergen kommune og Helse Bergen ville da ikke definere oss som samfunnskritisk helsepersonell, og nektet oss derfor å bli testet for korona, selv med klare symptomer.
Til slutt måtte FHI, fagforeningene og brukerorganisasjonene gripe inn og få ordnet opp.
Igjen støtte vi på problemer da kommunen skulle vaksinere helsearbeiderne sine. Da var vi igjen plutselig ikke «samfunnskritisk» lenger, og dermed ikke med i kommunens plan.
Dette på tross av at vi oppfylte kravene til Folkehelseinstituttet (FHI), som sa at «kriteriene for prioritering av vaksinasjon av disse [BPA, forsørgere mm.] må sees i sammenheng med kriteriene for prioritering av helsepersonell».
Dette visste meg og mine kollegaer godt, da vi gjennom hele pandemien måtte holde oss oppdaterte på FHI, staten og kommunens vedtak. Vi måtte stadig ringe til tillitsvalgte og verneombud for å sikre at vi fikk den hjelpen vi hadde rett på. Til slutt ble flere av oss tatt med i vaksinasjonsplanen, men det var fortsatt mange tilkallingsassistenter som falt utenfor, og i løpet av pandemien måtte risikere eget og brukers liv og helse.
Nå ser det altså ut til at applausen har stilnet for oss ufaglærte helsearbeidere igjen. Jeg har alltid vært stolt av mine kollegaers og mitt arbeid som personlige assistenter og ufaglærte helsearbeidere.
Dessverre får vi stadige bekreftelser på at vi er samfunnskritiske helter når det står på som verst, men ufaglært og disponibel arbeidskraft når vi spør om hjelp.
Vi har aldri forlangt å bli satt på en pidestall, men holdningene som enkelte har overfor oss er tilsvarende å bli brukt som en dørmatte. Hvordan den borgerlige regjeringen og sentrumsbyrådet behandlet oss den gangen, så vel som Høyre sine kandidaters fremstillinger av oss nå, gjør meg forbanna.
De kan sikkert bortforklare og unnskylde seg på mange måter, men det hele koker ned til noe så enkelt som en forakt for ufaglærte og helsearbeidere.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt