Statsminister Erna Solberg sliter med borgerlige partier som opptrer som hund og katt, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar:
«Ernas bratte motbakke»
2020 ble et annerledes år enn vi alle tenkte oss 1. januar.
kjell.werner@anb.no
Korona-pandemien snudde naturlig nok opp ned på alt. Men politisk har det også blitt et spesielt år, ikke minst for statsminister Erna Solberg. I morgen oppsummerer hun på den tradisjonelle halvårlige pressekonferansen. Her blir ventelig koronaen nok en gang tema, men den politiske situasjonen bør også gi grunnlag for noen refleksjoner.
Erna Solberg startet året i en ønsket posisjon. Hun ledet nemlig en firepartiregjering med et parlamentarisk flertall i ryggen. Det var hennes drømmeregjering. Det startet jo med at hun fikk Frp med på laget fra starten i 2013. Så sluttet Venstre seg til, og til slutt krøp også KrF til korset. Regjeringsprosjektet ble fullbyrdet på nyåret 2019.
Men Adam (Erna) ble bare ett år i paradis. Da hadde Frp fått nok av samarbeidet med KrF og Venstre. Politikken ble for grå i Frp-grasrotas øyne. Siv Jensen & co forlot regjeringen. Nå var tiden inne for å finpusse Frp-profilen og kjempe fram blanke gjennomslag i dragkamp med regjeringen. Dette var indremedisinen som skulle løfte Frp til gamle høyder. Og som paradoksalt nok kunne ha hjulpet Erna Solberg til fortsatt regjeringsmakt.
Allerede mens Siv Jensen var finansminister startet regjeringen arbeidet med å skissere utfordringene for de neste tiårene. Den såkalte perspektivmeldingen var på tegnebrettet til økonomene i Finansdepartementet. Siv Jensen kastet imidlertid kortene, og Jan Tore Sanner fikk jobben med å plukke dem opp. Han kalte regjeringen inn til et stort seminar i februar og tegnet mørke skyer på horisonten. Beskjeden var at politikerne må holde igjen på bruken av oljepenger.
Men så kom korona-pandemien. Kladden til perspektivmeldingen var uaktuell og ble lagt i skuffen. De økonomiske utfordringene ble plutselig snudd opp ned. Vanlige politiske saker kom også i skyggen for pandemien, og Fremskrittspartiets muligheter til å blomstre visnet hen. Nå var det den nasjonale dugnaden som gjaldt, og da ble det umusikalsk å ri politisk kjepphester.
Erna Solberg fikk fort merke at regjeringen ikke lenger hadde flertall bak seg i Stortinget. I sak etter sak slo Frp seg sammen med den reelle opposisjonen. Frp, Ap, Sp og SV utgjorde «firerbanden» som stakk kjepper i hjulene for regjeringen. Langtidsplanen for Forsvaret ble sendt i retur, bare for å nevne en sak.
På den annen side sørget disse fire partiene også for at mange av krisepakkene ble kraftig forbedret. Oljemilliardene satt løst. Framtidsrettete politikere har klokelig sørget for at Norge nå har over 10.000 milliarder på bok, og det er nettopp i krisetider at det er fornuftig å bruke av disse.
Frp har en fristilt rolle, men partiet er likevel regjeringens støttehjul. Det fikk vi erfare da statsbudsjettet for 2021 skulle vedtas. Frp fikk gjennomslag for lavere avgifter på varer som lokker mange nordmenn til å handle i Sverige. Men regjeringen hadde ingen kvoteflyktning å gi. Her sto både KrF og Venstre hardt på tallet 3.000. På den annen side ville ikke Frp bidra til regjeringskrise på toppen av korona-krisen. Erna Solberg ble reddet av krisen.
Men Erna Solberg står fortsatt i en politisk krise. Motbakken er bratt. Høyre gjør det riktignok rimelig godt på meningsmålingene selv om noe av korona-effekten synes å forsvinne. Men både KrF og Venstre har lenge ligget stabilt under den magiske sperregrensen på fire prosent. Og Frp har ikke fått noen gevinst av tilværelsen i opposisjon. Samtidig stikker den politiske jokeren Senterpartiet av gårde med mange borgerlige velgere.
Det verste for Høyre-lederen er likevel at avstanden mellom ytterpunktene i den borgerlige leiren har blitt lengre. Her opptrer kamphanene som hund og katt. Brobyggeren Erna Solberg kommer til kort.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp