JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Statsminister Erna Solberg må innse at Siv Jensen trekker Frp ut av regjeringen.

Statsminister Erna Solberg må innse at Siv Jensen trekker Frp ut av regjeringen.

Nanna Aanes Wolden

Kommentar:

«Ernas store nederlag»

Fremskrittspartiet krevde flere blanke seire.
20.01.2020
14:14
22.01.2020 14:13

kjell.werner@anb.no

Statsminister Erna Solberg kunne ikke innfri. Dermed valgte Frp å gå ut av regjeringen. Det mest sannsynlige utfallet av regjeringskrisen vil være at statsminister Erna Solberg fortsetter som leder for en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre. De to minste borgerlige partiene får da sin ønskeregjering. Men det er ingen drømmeposisjon, for en slik regjering vil ofte ha flertallet mot seg i Stortinget. Det betyr tap av flere hjertesaker.

I ett år har Erna Solbergs flertallsregjering styrt på den politiske plattformen som ble sydd sammen på Granavolden på Hadeland. Her har de fire borgerlige partiene fått gjennomslag for hver sine særstandpunkter. Flere av disse gjennomslagene er blanke seire som det ikke engang er flertall for på Stortinget. Når nå Frp går ut av regjeringen, får vi en helt ny situasjon.

Følg oss på Facebook

Nå blir det flertall i Stortinget for å tillate eggdonasjon. KrF vil altså tape en hjertesak. På samme måte kan det bli omkamp om pelsdyr, slik at Venstre til slutt taper dette slaget. Stortinget har vedtatt at det skal bli forbud mot oppdrett av pelsdyr fra 1. januar 2025, men et fristilt Frp vil med støtte fra Høyre, KrF og Senterpartiet skape flertall for å oppheve dette vedtaket. Men også Frp vil tape saker på å stille seg utenfor regjeringen. Forsøkene om statlig finansiert eldreomsorg vil bli stoppet. Lavere skatt blir det neppe.

Frp vil bli tvunget til å støtte statsbudsjettene fra en H/KrF/V-regjering. Alternativet er nemlig at partiet i realiteten innsetter Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister. Det kommer Frp bare i ytterste konsekvens til å bidra til. Derfor ligger det an til harde og høylytte dragkamper om den nye Solberg-regjeringens statsbudsjetter. Her kan Frp både få fokus på primærkrav og kunne sole seg i glansen av gjennomslag for partiets hjertesaker.

Frp vil ventelig kunne kapre nye velgere på en blankpusset politikk frikoblet fra Erna Solberg. På den annen side får Frp mindre innflytelse, spesielt på politikken fra dag til dag. Frp kan tjene på å være i opposisjon fram mot stortingsvalget i 2021, men da blir det ventelig Jonas Gahr Støre & co som tar over.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Derfor må Fremskrittspartiets frikobling mer sees på som en langsiktig strategi der opplegget er å kjøre Sylvi Listhaug fram som den offensive sluggeren. Hun blir den neste Frp-lederen når muligheten åpner seg. I så måte må Ketil Solvik-Olsen innse at slaget om Frp-tronen er tapt. For borgerlig samarbeidsvilje synes å være lagt på hylla i Frp.

Det ble Erna Solbergs store nederlag som politiker. Flertallsregjeringen, som var Solbergs fremste ønske, varte bare i ett år. Nå får hun et politisk mareritt fram til valget i 2021. For Høyre gjelder det å redde stumpene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2020
14:14
22.01.2020 14:13