JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Et ekstra godt valg for SV kan til og med påvirke samarbeidet i hovedstaden»

FESTER GREPET: SV skal være tydelig overfor velgerne på hva partiet vil med makten de søker, sier SV-leder Audun Lysbakken.

FESTER GREPET: SV skal være tydelig overfor velgerne på hva partiet vil med makten de søker, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
De fleste har sett på SV som en trofast støttespiller for Ap og rødgrønn side. Nå tar SV-leder Audun Lysbakken et oppgjør med den forestillingen, skriver Stein Sneve.

SV er – litt under radaren – i ferd med å gjøre et knallvalg. På onsdagens meningsmåling for ANB fikk partiet 8,8 prosent, dets høyeste måling siden april 2010. Dette har druknet litt i oppmerksomheten rundt Arbeiderpartiets fall, Senterpartiets vekst og tilstrømmingen til FNB (Folkeaksjonen Nei til mer bompenger). Det skyldes nok også at de fleste har sett på SV som en trofast støttespiller for Ap og rødgrønn side. I motsetning til to andre partier som også vokser, Rødt og MDG.

Nå tar SV-leder Audun Lysbakken et oppgjør med den forestillingen. I et intervju med Aftenposten sier han at SV vil bruke den makt de får etter valget til å tvinge Ap mot venstre.

PH

– Er ikke Ap villig til det, kan de ikke lenger regne med SVs støtte. Hvis politikken ikke blir god nok, går vi opposisjon, sier Lysbakken.

Dette kan få store konsekvenser for Ap i flere kommuner. Ikke minst i storbyene. I både Bergen og Trondheim har Ap valgt å samarbeide med sentrum, istedenfor til venstre. I Oslo derimot er SV del av byrådet, og av de rødgrønnes styringsgrunnlag. – Vi vil bruke vår vekst til å tvinge Ap til å samarbeide mot venstre, slik vi har gjort i Oslo, sier Lysbakken. Gjør SV et knallvalg i Bergen, Trondheim og andre steder der Ap har dannet koalisjoner inn mot sentrum, kan det gi Ap et mye trangere politiske manøvreringsrom etter valget.

Et ekstra godt valg for SV kan til og med påvirke samarbeidet i hovedstaden. Oslo SV har vedtatt fire såkalte hovedkrav som skal danne grunnlaget for forhandlinger med andre partier etter valget. Til Aftenposten sier leder av Oslo SV Sunniva Holmås Eidsvoll at kravene ikke er et ultimatum, men at det viktigste for SV ikke er å sitte i byråd, men å få endringer som er nødvendige for byen.

PH

Hun forventer også at et større SV i 2019 enn i 2015, vil måtte påvirke hvilken politikk et byråd SV skal være med i fører.

Utspillet fra Lysbakken er nok primært rettet innad. Han sier SV må være tydelig overfor velgerne på hva partiet vil med makten de søker. Men det øker utvilsomt også problemene for Ap, som allerede trekkes mot venstre av Rødt. Det har ført til anklager om at partiet er i ferd med å forlate sin sosialdemokratiske søken mot midten, og vil bli mer venstrevridde etter valget. Det kan gi Ap problemer overfor de såkalte lillavelgerne – de som både Ap og Høyre appellerer til – og problemet blir nok ikke mindre når også SV flagger vilje til å dra Ap bort fra midten.

Det kan gjøre det nødvendig for flere av Aps lokalpolitikere å fortelle velgerne før valget hvilken vei de ønsker å samarbeide. Med de konsekvenser for oppslutningen det kan få.

Annonse
Annonse