Kommentar:
«Et fortsatt ja til oljeleting»
Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.
Equinor
Nordmenn flest mener det er riktig å lete etter mer fossil energi på norsk sokkel.
kjell.werner@anb.no
59 prosent av de spurte svarer nei på spørsmålet om Norge bør slutte å lete etter olje- og gassforekomster. Bare 23 prosent svarer ja, mens 18 prosent ikke vet hva de skal svare. Det er Sentio som, på oppdrag fra Klassekampen, har utført målingen. I en tilsvarende måling for to år siden var det nøyaktig like mange som svarte nei, mens 34 prosent gikk inn for å slutte med oljeboring. Gruppen usikre var da nede i sju prosent.
Disse to målingene bør vurderes i lys av at Det internasjonale energibyrået (IEA) kom med en rapport i midten av mai. Den konkluderer med at vi ikke trenger å lete etter mer olje og gass, for det er allerede funnet nok hvis verden skal klare å nå ambisjonene som må oppfylles for å unngå at kloden blir for varm. IEA-rapporten vakte oppsikt, siden byrået i en årrekke har blitt regnet som oljebransjens beste venn.
På denne bakgrunn er det interessant å merke seg at motstanden mot videre norsk oljeleting har falt med 11 prosentpoeng siden 2019. Mange hadde nok trodd at IEA-rapporten snarere ville ha styrket motstanden.
Holdningen til norsk oljevirksomhet passer også godt inn i det politiske landskapet. Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet vil fortsette å dele ut oljelisenser på norsk sokkel, og disse partiene har drøyt 70 prosent oppslutning blant velgerne. Partiene som vil slutte å lete etter olje får samlet om lag 24 prosent på målingene.
Det hører med til historien at den norske olje- og gassproduksjonen allerede har falt med 17 prosent siden toppåret 2004. Selv med nye funn på sokkelen, vil vi måtte regne med at den norske produksjonen vil falle ytterligere. For å kunne innfri klimamålene må det globale daglige oljeforbruket ifølge IEA reduseres fra 90 til 24 millioner fat i 2050.
Det er nødvendig med en kraftig omlegging verden over for å unngå at kloden blir form varm. Forpliktelsene i Paris-avtalen og den ferske IEA-rapporten gir beskjed om kursen. Villere vær med store flomødeleggelser er tegn på at klimaet allerede er i endring. Norge har et godt utgangspunkt siden vi her til lands har så mye ren elektrisitet som er basert på vannkraft.
Klimaløsningen er blant annet mer vindkraft, enda flere elbiler, elektrifisering av oljeplattformene og et system for fangst og lagring av CO2-utslipp. I tillegg må det satses på hydrogen, hvor utslippet ved forbrenning er ren vanndamp.
Den samlende etterspørselen etter olje blir mindre, men det vil være galt å la Opec-landene, med Saudi-Arabia i spissen, få en større del av kaka. Det vil være defensivt og naivt av Norge ensidig å stenge de norske oljekranene.