JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Et krav om å kun utrede EØS forveksler mål og metode», skriver tillitsvalgt Atle Rostad

EØS-HINDRE: Fellesforbundet må jobbe for å si nei til EØS-avtalen for å få kontroll over arbeidslivet, mener innsender Atle Rostad.

EØS-HINDRE: Fellesforbundet må jobbe for å si nei til EØS-avtalen for å få kontroll over arbeidslivet, mener innsender Atle Rostad.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det er ikke nok å utrede EØS. Skal vi få råderetten over arbeidslivet tilbake må vi si nei til avtalen.

atle_fr@yahoo.no

Utviklingen i arbeidslivet er svært alvorlig. Full etableringsfrihet for arbeidsgivere i kombinasjon med fri flyt, bemanningsselskaper i alle arbeidslivets kriker og kroker, samt et svakt håndhevingsregime, trekker bunnpluggen ut av den norske modellen.

Likeverdige partsforhold er en saga blott på stadig flere områder. Lønnsutviklingen i utarifferte bransjer og i nedre del av tariffskalaen faller ifra. Ulikhetene i arbeidslivet nærmer seg mellomeuropeisk nivå, på vei mot søreuropeiske tilstander.

For å stanse og snu oppløsningstendensene er vi avhengige av å kunne forsvare og styrke tariffavtalene, innføre nye lovregler – som et forbud mot bemanningsbransjen – og opprettholde viktige allmenngjøringsbestemmelser.

EØS hindrer oss i dette grunnleggende viktige arbeidet, noe RKL-saken og Holship-dommen beviser. Enkelte sentrale politikere påstår også at det ytterst nødvendige nådestøtet mot bemanningsbransjen heller ikke er mulig innenfor EØS-regelverket.

Da må svaret fra oss som har skoene på være at dette er fullstendig uakseptabelt, et klart brudd på EØS-løftene fra 1993, og en tilstand vår bevegelse aldri på noen måte kan leve med eller finne oss i. Det gjør da heller ikke LO, på papiret … Kongressen i 2017 slo fast at «norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler». Dette prinsippet har imidlertid blitt flerfoldig krenket.

Vi må ha en bevegelse i disse spørsmålene som gir oss arbeidslivet og råderetten tilbake. En slik bevegelse får vi ikke kun med et utredningskrav til politikerne. Det har blant andre Ap-toppene slått fast, sågar med forsøk på latterliggjøring.

Et krav om en NOU alene er dessuten å forveksle mål og metode. En utredning av alternativene, som WTO-reglene og den eksisterende handelsavtalen, vil uansett måtte foreligge på veien til målet – men en utredning er på ingen måte et mål i seg selv.

Målet er å få arbeidslivet og råderetten tilbake, noe vi åpenbart ikke kan med dagens EØS-avtale.

Derfor må vi også si et klart nei til den!

Les også Joachim Espes innlegg: Tre handelsfakta om Norge og EU

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse