JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Etikk bare for noen»

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forsøker å lokke flere Frp-representanter til å stemme mot liberaliseringen av bioteknologiloven.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forsøker å lokke flere Frp-representanter til å stemme mot liberaliseringen av bioteknologiloven.

Heiko Junge NTB Scanpix

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Tirsdag blir en spesiell dag i Stortinget.

kjell.werner@anb.no

Da skal det avgjøres om Norge skal endre bioteknologiloven og blant annet åpne for eggdonasjon. Det har lenge vært bredt politisk flertall for en slik liberalisering, men så langt har KrF hindret dette ved å binde opp regjeringen. Nå har imidlertid Ap, SV og Frp gått sammen og har i realiteten likevel skapt flertall for en liberalisering. Men flertallet kan glippe dersom nok Frp-representanter stemmer imot. Spenningen vil nok vare helt fram til avstemningen i stortingssalen.

Ap, SV og Frp har inngått et forlik som sikrer ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og en blodtest som kan avsløre sykdommer på fosteret tidlig i svangerskapet. Bakteppet er det faktum at Erna Solberg ikke lenger leder en flertallsregjering. Fremskrittspartiet er jo ute av regjeringen og føler seg ikke lenger forpliktet av den politiske plattformen som ble snekret da landet fikk en firepartiregjering.

Følg oss på Facebook

Nå er Frp i opposisjon og utnytter situasjonen til å få igjennom mest mulig av egen politikk. Dagens trepartiregjering er KrFs drømmeregjering, men ved at Frp strøk på dør mistet KrF samtidig muligheten til å stoppe liberaliseringen av bioteknologiloven. Slik sett ville det altså ha vært en fordel å fortsatt ha Frp med på laget. Småpartier kan ikke få i pose og sekk. Det har KrF nå smertelig fått erfare.

Det spesielle i situasjonen er at KrF bønnfaller Frp-representanter til å stemme etter sin etiske overbevisning, ikke følge vedtatt Frp-politikk. Det foregår et intenst lobbyarbeid fra KrFs side for å få nok Frp-representanter over på sin side. KrF vil også pålegge alle de 169 stortingsrepresentantene til å være til stede i salen når det skal stemmes over denne saken. Dermed tvinges Frp-utbrytere til å måtte være på plass. De vil ikke kunne lure seg unna ved å bli «byttet ut» i Stortinget slik tilfellet ofte er i noen spesielle saker. Da kan altså flertallet for liberalisering ryke. Tre Frp-representanter har allerede signalisert at de vil stemme imot eggdonasjon og assistert befruktning.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det hører med til historien at Høyres og Venstres representanter på den annen side er bundet til regjeringsplattformen. Disse representantene skal verken kunne stemme for partienes politikk eller følge sin egen samvittighet. Politisk hestehandel blir satt foran egen samvittighet. Da skal ikke etikken lenger kunne føre til fristilling av representanter dersom en avtale sier noe annet. Et ord er et ord.

Men etikken for noen er tydeligvis mer høyverdig enn for andre. Den logiske sammenhengen er fraværende. Denne saken viser at KrF er villig til å bruke makt når det passer partiet. KrF er ingen søndagsskole, om noen skulle tro det.

Annonse
Annonse