Kommentar
«EU, Nato og Norge har blitt mer gjensidig avhengig av hverandre»
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Troll A-plattformen fredag. Equinor-sjef Anders Opedal var vert for besøket.
Ole Berg-Rusten / NTB
Fredag skjedde det noe historisk og viktig på Troll-plattformen i Nordsjøen.
kjell.werner@anb.no
Statsminister Jonas Gahr Støre og Equinor-sjef Anders Opedal var vertskap for et spesielt toppmøte. EU-president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg var gjester.
Bakteppet er det faktum at krigen i Ukraina har endret det sikkerhets- og energipolitiske bildet i Europa. I tillegg er det økt behov for å beskytte viktig infrastruktur, som plattformer og rørledninger.
Sabotasjen mot gassrørledningene i Østersjøen er en vekker.
På denne bakgrunn er det viktig og riktig at EU, Nato og Norge samarbeider tettere. Toppmøtet på Troll er et tegn på at så skjer.
I kjølvannet av Ukraina-krigen har Vladimir Putin stengt gasskranene til Europa. EU-landene er nå helt avhengig av norsk gass for å erstatte dette tapet.
Troll A-plattformen står for 10 prosent av gassforbruket i EU. Totalt bidrar Norge med 30-40 prosent av gassleveransene til unionen.
Det hører med til bildet at energimangelen har påført Europa et prissjokk, som også har smittet over på norske strømpriser. Men det er en annen historie.
EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur.
«EU og Nato har begge et klart syn på trusselen vi står overfor. Vi ser problemet fra ulike ståsteder. Så når vi slår oss sammen, kan vi finne flere løsninger for å beskytte vår kritiske infrastruktur», sa EU-presidenten til frammøtte journalister.
Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk undersjøisk infrastruktur.
Nato-sjef Jens Stoltenberg bedyrer at alliansen tar jobben med å sikre infrastrukturen i Nordsjøen alvorlig. Nato har blant annet økt sitt militære nærvær på grunn av krigen i Ukraina.
I tillegg vil etterretning og avskrekking være viktig.
Toppmøtet på Troll var viktig også av en annen grunn, helt uavhengig av Ukraina-krigen. Klimatrusselen er stikkordet.
Her kan Norge by på gode løsninger. Realisering av planene om fangst og lagring av CO2 under havbunnen i Nordsjøen vil være et viktig bidrag til å unngå at kloden blir altfor varm.
En annen mulighet er å bruke utslippsfri hydrogen som drivstoff. Elektrisk kraftproduksjon med havvindmøller er en enda mer framtidsrettet løsning. Bare for å nevne noe.
Vladimir Putins krig mot Ukraina har ført Norge og EU tettere sammen. Paradoksalt, kan vi si.
Men dette er uansett en ny realitet som vi må ta inn over oss. EU, Nato og Norge har blitt mer gjensidig avhengig av hverandre.
Toppmøtet på Troll viste felles vilje til å ta tak i de konkrete utfordringene.