JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

«Fagbevegelsen er mer enn LO. Nå må Støre endre kurs»

Nå er trepartssamarbeidet ute av kurs, skriver YS-lederen.

Nå er trepartssamarbeidet ute av kurs, skriver YS-lederen.

YS/Pressebilde

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Regjeringen må trappe opp trepartssamarbeidet. Det sviktende samarbeidet går ut over arbeidstakere og norsk økonomi.

Norge er i omstilling og norske arbeidsplasser i endring. For å sikre bærekraftig omstilling av arbeidslivet må trepartssamarbeidet fungere. Det gjør det ikke i dag.

Den norske modellen bygger på lagspill mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter. Alle må være med hvis modellen skal fungere. Dette har Støre mislykkes med.

Regjeringen har i stor grad fokusert på LO. Da får ikke regjeringen alle forslag til løsninger på bordet og løsningene blir ikke gode nok.

Det tette, fagpolitiske samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO er derfor en stor utfordring i et moderne, demokratisk norsk arbeidsliv.

Forankring og gjennomslag

Støre og hans statsråder bør diskutere forslag og løsninger med flere enn LO. Arbeidslivspolitikken bør forankres bredt. Partssamarbeidet handler om at alle sitter rundt det samme bordet, diskuterer ut i fra de samme premissene og har tilgang til den samme informasjonen.

Alle parter må sikres en reell mulighet til å ivareta og fremme egne medlemmers interesser på de områder hvor medlemmenes interesser blir berørt. Da sikrer regjeringen gjennomslag og gjennomføring i praksis.

Det er dårlig ledelse å kun involvere sine nærmeste, fordi det ikke sikrer forankring, gode resultater og derigjennom legitimitet.

Over halvparten er organisert utenfor LO Støre må ta innover seg at over halvparten av arbeidstakerne i Norge er organisert utenfor LO. I 2019 gjaldt det over halvparten av de som er fagorganisert.

LO er den største hovedorganisasjonen på arbeidstakersiden, og NHO er størst på arbeidsgiversiden. At LO bruker handlingsrommet som følger med deres posisjon, og deres kjøttvekt, må vi forvente. Det er kapteinen på skuta jeg kritiserer. Statsministeren må involvere hele mannskapet, og lytte til alle partene i arbeidslivet.

Støre bør se til sine kollegaer i Sverige, Danmark og Tyskland. De har en mer inkluderende lederstil og jobber godt, med forankringer innenfor trepartssamarbeidet.

Solberg skåret bedre på partssamarbeid

Samarbeidet under pandemien viste at vi klarer jobben når alle får delta.

Solberg-regjeringen fikk dreis på partssamarbeidet da pandemien skyllet inn over oss, og krevde at alle trakk lasset sammen. Da ble også alle parter involvert samtidig.

Solberg og hennes statsråder lyttet, diskuterte og gikk sammen med organisasjonene for å finne de beste løsningene.

Det er på bakgrunn av denne erfaringen jeg mener Solberg-regjeringen leverte bedre på partssamarbeidet enn Støre og hans statsråder.

Dårlig håndverk

Over tid har vi sett at partssamarbeid og involvering fra den sittende regjering har vært omtrentlig og tilfeldig. Vi har erfart rett og slett dårlig håndverk fra regjeringens side.

Det ensidige samarbeidet med LO oppstår til tross for at regjeringen selv slår tydelig fast i Hurdalsplattformen at man vil ha tett dialog med alle partene i arbeidslivet. Samtidig smykker regjeringen seg med at de har hatt dialog med “partene i arbeidslivet” selv når det bare er halvparten som er representert.

Snakket bare med LO og NHO

Ikke lenge etter at Støre tok over som statsminister slo pandemien inn over oss igjen. Lønnsstøtte knyttet til permitteringer ble tidlig den store saken, men det tok ikke lang tid før det mangelfulle partssamarbeidet kom til syne.

I en rekke møter snakket regjeringen helst med LO og NHO. Virke ble også tatt inn i varmen etterhvert, mens YS og andre ikke ble tatt med på samme måte. Det påpekte vi tydelig i et brev sammen med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, i håp om at partssamarbeidet skulle gjelde oss alle. Det skjedde ikke.

Den neste saken var strømstøtten til husholdninger. Det samme gjentok seg. YS og Spekter henvendte seg til både Næringsdepartementet og Finansdepartementet. Vi påpekte det faktum at ikke alle parter var med.

Og slik har det fortsatt. Da det i høst skulle utarbeides en strømstøtteordning for bedrifter, fikk bl.a. YS, Unio og Akademikerne bli med i oppsamlingsmøter etter at samtalene med LO, NHO og Virke hadde funnet sted.

Ved ett tilfelle kom invitasjonen til møtet tre kvarter før det skulle holdes, og møtet ble satt opp etter at hovedinnholdet i ordningen allerede var lagt frem på en pressekonferanse.

Krisetid krever samhold

Vi har samme mål: Å skape de beste løsningene for arbeidslivet. Da må Støre og hans statsråder snakke med alle partene. Den norske modellen er en metode regjeringen bør jobbe etter i praksis, ikke bare i teorien.

Ønsker vi å bevare den norske modellen, med dens institusjoner og brede støtte i samfunnet, er man nødt til å gi alle grupper eierskap til modellen og en følelse av å bli hørt.

Med de utfordringene landet står overfor, med økonomisk krise og stor omstilling av arbeidslivet som følge av klimatiltak og ny teknologi, er vi avhengig av at regjeringen involverer alle hovedorganisasjonene.

Krisetid krever samhold og samarbeid. Dette viser hvor viktig det er at spesielt partipolitisk uavhengige organisasjoner får delta når regjeringen, ledet av Arbeiderpartiet, diskuterer omstilling.

Her må vi alle jobbe tett sammen.

YS vil gjerne bidra!

Aktuelt: YS-lederen mener regjeringen favoriserer LO. Nestleder Krogstad avviser kritikken

Annonse

Flere saker

Annonse