JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk:

«Fagbevegelsen i alle land må følge med i timen nå», skriver LOs Kathrine Fauske

USIKKERHET:  Mange arbeidere verden over vil miste jobbene under korona-krisen.

USIKKERHET: Mange arbeidere verden over vil miste jobbene under korona-krisen.

Colourbox.com

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
All evaluering av krisehåndtering viser at man så tidlig som mulig må tenke langsiktig.

Ifølge FNs generalsekretær, António Guterres, er pandemien den største utfordringen i FNs 75 år lange historie. Han har kalt krisen en trussel mot menneskeheten. De 17 bærekraftsmålene verden håpet å nå innen 2030, fremstår som stadig mer utopiske etterhvert som omfanget av krisen går opp for oss.

Arbeidsledighet og fattigdom

Verdensøkonomien er på vei inn i en resesjon som kan sammenlignes med depresjonen på 1930-tallet, ifølge den siste prognosen fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

FNs organisasjon for arbeidslivet (ILO) advarer om at nærmere 200 millioner årsverk kan gå tapt, hvorav 12 millioner i Europa. ILO frykter også at kvaliteten på jobbene, som lønn, HMS og sosial sikkerhet, vil svekkes og at utsatte grupper vil rammes særlig hardt. Antallet «arbeidende fattige» vil øke betydelig.

En nedgang i antall arbeidstimer globalt på 6,7 prosent, noe som tilsvarer 200 millioner fulltidsjobber, høres ekstremt ut. Men allerede nå er 15,4 prosent av den norske arbeidsstyrken registrert som arbeidssøkere hos NAV. 10,8 prosent av disse er helt ledige. Og det i rike Norge.

Hva vil skje når viruset spres i mer sårbare land med svakere allmennhelse, dårligere helsesystemer og manglende sosiale sikkerhetsnett? Hva når det sprer seg til flyktningleirer og slumområder med dårlige sanitære forhold?

Korona rammer Afrikas mest sårbare

Global dugnad

All evaluering av krisehåndtering viser at man så tidlig som mulig må tenke langsiktig. I et forsøk på å stanse spredningen har store deler av verdens befolkning fått beskjed om å holde seg hjemme.

Ifølge ILO er 81 prosent av verdens arbeidere berørt av tiltakene. FN har bedt krigførende parter om å samle seg i kampen mot viruset og å sikre trygge korridorer for nødhjelp. Lederne i G20-landene er blitt bedt om sterk koordinering og massiv støtte for å hindre spredning i utviklingsland. Før påske la FN frem en detaljert nødhjelpsappell på drøye 20 milliarder kroner for humanitær hjelp til land uten fungerende helsevesen, inkludert flyktninger og internt fordrevne.

Dele råd

I Norge har LO bidratt aktivt i arbeidet med å sikre en hensiktsmessig beredskapslov og gode krisepakker som ivaretar de ulike arbeidstakergruppenes interesser. Betydningen av et organisert arbeidsliv og samhold er udiskutabel. Europa ble rammet hardt tidlig.

Fagbevegelsen deler informasjon om tiltak på tvers av landegrenser. Kanskje kan landene som ligger etter oss i løypa dra nytte av våre erfaringer i møte med pandemien.

Fagbevegelsens internasjonale paraplyorganisasjon, ITUC, publiserer jevnlig resultater fra spørreundersøkelser blant medlemmene. Konklusjonen hittil er at responsen fra mange regjeringer er mangelfull og må trappes opp.

Rammes hardest

Helsearbeidere, transportarbeidere, detaljvarehandelen og servicesektoren er blant de hardest rammede av pandemien både på grunn av eksponering og mangel på personlig verneutstyr.

Arbeidere i uformell sektor, små bedrifter, selvstendig næringsdrivende og de i delingsøkonomien er også i en krevende situasjon. De sliter med redusert etterspørsel og arbeidsforbud. Varsellampene blinker i tekstilbransjen. Produksjonen avbrytes eller utsettes fordi etterspørselen uteblir. Arbeiderne rammes dessuten av grenserestriksjoner.

Ifølge ITUC har 72 prosent av landene fått på plass inntektsstøtte til innbyggerne sine. Samtidig rapporterer 41 prosent av landene som har deltatt, at støtten ikke er nok til å dekke essensielle utgifter. De regionale forskjellene er store. Hele 57 prosent av de afrikanske landene som deltok i den siste i undersøkelsen, har for eksempel ikke inntektsstøtte. Utbredt sult er fryktet mange steder.

LOs arbeid

LOs partnere i Afrika, Asia og Latin-Amerika jobber hardt for å ivareta arbeidernes rettigheter. I tillegg til dialog med myndigheter og arbeidsgivere om tiltak i arbeidsmarkedet, jobber LOs partnere med å gi råd til medlemmer og forbund. Mange uttrykker særlig bekymring for økonomien og eksportrettede sektorer. Covid-19 fører med seg nye behov. Jobben har også blitt farligere for mange.

Samtidig gir svekket oljepris lav kronekurs, noe som betyr at LOs partnere får mindre igjen for støtten de mottar. Arbeidet går likevel sin gang.

Koronafond

I Tunisia har landsorganisasjonen UGTT bedt alle arbeidere om å donere en dags arbeidsinntekt til et koronafond for å hjelpe dem som har mistet inntekt. UGTT har også avlyst alle planlagte streiker på ubestemt tid.

I Ghana har Ghana TUC presset på myndighetene og arbeidsgiverne for å ivareta HMS for arbeidere innenfor utsatte sektorer som helse- og transport. For å hindre videre spredning, oppfordrer de i et brev til presidenten i landet til full isolasjon for alle, med unntak av de i samfunnskritiske jobber.

Vær på vakt

Flere av FNs spesialrapportører og menneskerettighetseksperter oppfordrer stater til å unngå overdreven bruk av krise- og sikkerhetstiltak for å hindre virussspredning. I en felles uttalelse minnet de om at eventuelle krisetiltak skal være proporsjonale, nødvendige, og ikke-diskriminerende.

Fagbevegelsen i alle land må følge med i timen nå. Selv i Norge holdt vi på å få en kriselov med svært vide fullmakter. LO var blant dem som utrykte bekymring for rekkevidden av loven, slik den først var foreslått av regjeringen.

Fagbevegelsen vet hvor skoen trykker og representerer et stort antall arbeidere inn i dialog og forhandlinger med myndigheter og arbeidsgivere verden over.

I dette arbeidet må sosial rettferdighet stå sentralt.

Annonse
Annonse