JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Familielinja er viktigere enn arbeidslinja

Når jeg møter småbarnsforeldre, er det en utfordring som går igjen og igjen: De får ikke hverdagen til å gå opp. Tidsklemma tar dem. De havner i krysspresset mellom arbeid og familieliv, skriver Olaug Bollestad.

Når jeg møter småbarnsforeldre, er det en utfordring som går igjen og igjen: De får ikke hverdagen til å gå opp. Tidsklemma tar dem. De havner i krysspresset mellom arbeid og familieliv, skriver Olaug Bollestad.

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Redusert arbeidstid med full lønn til småbarnsforeldre vil hindre et A- og B-lag i arbeidslivet.

KrF vil gi foreldre med barn under tre år mulighet til å jobbe 80 prosent med 100 prosent lønn for å få hverdagen til å gå opp.

FriFagbevegelses kommentator, Kjell Werner, frykter et A- og B-lag i arbeidslivet.

Jeg frykter derimot dagens situasjon med et A- og B- lag i familielivet, hvor skillet går mellom de som har råd og de mange som ikke har mulighet til å gå ned i stilling av økonomiske grunner.

Slik det i praksis er i dag, er det å kunne ta seg tid til barn forbeholdt de som har god nok råd til å gjøre det.

Når jeg møter småbarnsforeldre, er det en utfordring som går igjen og igjen: De får ikke hverdagen til å gå opp. Tidsklemma tar dem. De havner i krysspresset mellom arbeid og familieliv.

Presset er spesielt stort for nybakte foreldre. I det som for øvrig regnes som den mest kritiske perioden for barns utvikling: livets tusen første dager. 

For noen løser dette seg fint av seg selv. Arbeidsgiver kan tilpasse seg og arbeidsoppgaver kan tilpasses din tid. Men vi mener dette også må være et tilbud til de som ikke har en fleksibel jobb og har muligheter til å tilpasse arbeidsdagen for å få hverdagen til å gå opp, slik for eksempel en i Dagsavisen kanskje har. Den samme fleksibiliteten har ikke en sykepleier. 

Nettopp dette skaper det tydeligste A- og B-skillet i norsk arbeidsliv: De attraktive jobbene som kan tilpasse seg arbeidstakerens liv, og de tyngre arbeidsintensive jobbene hvor en må være på jobb til enhver tid.

Slik kan forslaget vi legger fram potensielt hjelpe unge mennesker til å fortsette i krevende yrker selv når de har små barn å ta vare på.

Som sykepleier, med mer erfaring i helsevesenet enn i politikken, vet jeg at altfor mange kolleger slet seg ut i helsevesenet på grunn av belastningen mellom arbeid og familieliv i småbarnsperioden.

Hvis det blir tydelig at det er mulig å balansere arbeid og familieliv, kan dette føre til at flere velger å bli i jobben.

Dette forslaget handler om å redusere arbeidstiden i en kort periode, hvor mange foreldre kjenner på tidsklemma. Arbeids- og velferdsdirektoratet rapporterer at 4196 foreldre med barn under 2 år allerede har redusert sin stilling.

KrF foreslår muligheten for redusert arbeidstid med full lønn for alle foreldre, uavhengig av økonomi, bakgrunn og funksjonsevne. Det gjør vi fordi familielinja er viktigere enn arbeidslinja. 

Vi må ikke stirre så intenst på BNP-statistikk at vi ser oss blind på andre aspekter ved livet som er minst like verdifulle for oss.

Det finnes mye her i verden som er dyrt, men bare noen få ting er virkelig dyrebare.

Jeg tror de færreste blant oss vil se tilbake på livet og angre på at de brukte for lite tid på jobb og for mye tid med barna sine da de var små.  

Warning
Annonse
Annonse