Analyse
Finansforbundet vil bryte ut av YS. LO kan stikke kjepper i hjulene
– Vi vil ikke sitte på bakrommet å vente på at LO blir ferdig med å forhandle hovedavtalen. Vi vil sitte ved forhandlingsbordet og møte arbeidsgiveren direkte, sa Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet, i november.
Finansforbundet
Det spesielle i dette tilfellet er at det ikke er en enkelt bedrift, men en hel bransje som har meldt overgang.
torgny@lomedia.no
19. desember skal Finansforbundet avholde et ekstraordinært landsmøte.
Det er kun én sak på dagsorden: Utmelding av hovedorganisasjonen YS.
Dette er selvfølgelig ikke den julepresangen YS ønsker seg. Derfor har hovedstyret i YS strukket ut en hånd for at deres nest største medlemsforbund skal bli værende i hovedorganisasjonen.
I en pressemelding etter vedtaket i YS' hovedstyre sier leder Hans-Erik Skjæggerud:
– Jeg håper Finansforbundet opprettholder medlemskapet i YS. Vi har nå kommet frem til en løsning som imøtekommer alle bekymringer hos Finansforbundet. Med denne avtalen er de helt fri i sitt avtaleforhold med Finans Norge, sa han.
Arbeidslivets spilleregler
Finansforbundets begrunnelse for å forlate YS er at de vil beholde sin egen hovedavtale. De vil ikke gå inn på den hovedavtalen som YS har med NHO. YS' hovedstyre har sagt at det er i orden.
Men bildet er mer komplisert enn som så.
Den første hovedavtalen i Norge ble inngått mellom det som i dag heter LO og NHO, i 1935. I hovedavtalen blir spillereglene for arbeidslivet i Norge regulert.
LO og NHO har gjensidig forpliktet seg til ikke å inngå andre hovedavtaler innen privat sektor som avviker fra denne avtalen.
Derfor er hovedavtalene som LO har inngått med arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke nesten identisk med hovedavtalen mellom LO og NHO.
Tilsvarende har NHO inngått en hovedavtale med YS som er nesten helt lik som hovedavtalen mellom LO og NHO.
En annerledes hovedavtale
Finans Norge er arbeidsgiverorganisasjonen i finansnæringen. Siden de ikke har vært medlem av NHO, har Finans Norge og YS-forbundet Finansforbundet hatt sin egen hovedavtale.
Men nå har Finans Norge meldt seg inn i NHO. Fra 1. januar 2023 har Finans Norge blitt en del av NHO-familien.
Det normale hvis en arbeidsgiver bytter hovedorganisasjon, for eksempel melder seg inn i NHO, er at de overtar de avtalene som den nye hovedorganisasjonen er bundet av.
Det spesielle i dette tilfellet er at det ikke er en enkelt bedrift, men en hel bransje som har meldt overgang.
Men Finans Norge vil ikke uten videre godta NHOs avtaler. Etter det FriFagbevegelse erfarer ble de lovet av NHO å beholde bransjens avtaleverk, inkludert en egen hovedavtale for finansnæringen.
Det er det som YS’ hovedstyre nå har sagt ja til.
Finansnæringen kan ha en egen hovedavtale som skiller seg fra den vanlige hovedavtalen mellom YS og NHO, og ikke minst er forskjellig fra LO og NHOs hovedavtale.
Vil ikke sitte på bakrommet
Men kan LO godta noe som rokker ved selve grunnmuren i norsk arbeidsliv, nemlig at NHO ikke oppfyller sin gjensidige forpliktelse til å ha likelydende hovedavtaler med alle parter i privat sektor?
Svaret på dette er sannsynligvis nei. LO har også medlemmer i finanssektoren, og har derfor en egen hovedavtale med Finans Norge. Den har de nå sagt opp.
LO har forholdsvis få medlemmer i finanssektoren. De har derfor måttet ta til takke med det Finansforbundet og Finans Norge har forhandlet seg fram til. Men når Finans Norge nå har meldt seg inn i NHO, er situasjonen endret. I NHO-området er LO størst, og i denne verden er det de største som bestemmer.
Da FriFagbevegelse snakket med forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet i november, sa hun:
– Vi vil ikke sitte på bakrommet å vente på at LO blir ferdig med å forhandle hovedavtalen. Vi vil sitte ved forhandlingsbordet og møte arbeidsgiveren direkte.
Forpliktet av frontfaget
Med i dette bildet hører også finansnæringens rolle i forhold til frontfaget. Frontfaget er systemet for lønnsdannelse i Norge der lønnsomheten i eksportindustrien avgjør hvor store lønnstillegg som kan gis.
Gjennom mange år har lønnsutviklingen i finansnæringen ligget over lønnsutviklingen i industrien.
Men siden finansnæringa ikke har vært knyttet til resten av avtalesystemet, har de ikke vært knyttet til den økonomiske rammen frontfaget.
NHO er frontfagets varmeste beskytter. Spørsmålet blir da om de kan tillate at en av deres egne medlemsforeninger ikke er forpliktet av frontfaget?
Selv om Finansforbundet melder seg ut av YS, vil Finans Norge fortsatt være med i NHO.
LO vil sannsynligvis ikke godta at NHO opererer med flere parallelle hovedavtaler.