Frp-leder Siv Jensen får velfortjent kjeft fra LO og NHO, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
«Fingrene av fatet, Siv»
Siv Jensen blander seg inn i årets lønnsoppgjør.
kjell.werner@anb.no
Frp-lederen går inn for at lærere og helsepersonell bør få ekstra lønn for å ha «stått i front gjennom hele pandemien». Derfor mener Jensen at partene i lønnsoppgjøret bør gå bort fra frontfagsmodellen som innebærer at industriens tåleevne skal legge malen for alle bransjer.
Siv Jensen innrømmer at dette er som å banne i kirken, og her har hun helt rett. Frp-lederen får nemlig velfortjent kjeft fra både LO og NHO. Lønnsoppgjøret er partenes ansvar. Politikerne skal derfor holde fingrene av fatet. Hadde Frp fortsatt vært med i regjeringen til Erna Solberg, kunne partiet riktignok ha gitt signaler til statens forhandler om å prioritere visse yrkesgrupper i staten. Men der stopper også politikernes innflytelse, og Frp har jo selv valgt å gå ut av regjeringen.
Kommentar: «Erna burde ha visst»
Siv Jensen velger i stedet å fyre opp under det som nå er en ulmende strid om frontfagets posisjon i lønnsoppgjørene. Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet har nemlig hisset seg opp fordi offentlig sektor kom dårlig ut av fjorårets lønnsoppgjør. Forbundene i staten og kommunene var lojale mot den økonomiske rammen på 1,7 prosent som ble fastsatt i industrien, mens mange grupper i privat sektor stakk ifra.
Modellen med frontfaget åpner for at det kan gis ekstra tillegg for å rette opp skjevheter som oppstår år om annet, men over tid skal rammen holdes. Historien har vist oss at dette systemet har tjent arbeidstakere og arbeidsgivere i Norge svært godt siden 1960-tallet. Men systemet vil bli undergravd dersom andre grupper blir lønnsledende. Da vil lønningene i industrien bli presset uansvarlig høyt opp slik at norske arbeidsplasser taper i den internasjonale konkurransen.
Kommentar: «Listhaugs dommedag»
Det verste med Siv Jensens utspill er at hun setter seg som overdommer og peker ut hvilke grupper som har fått det mest utfordrende under pandemien. Lærere og helsepersonell har opplagt fått en tøffere arbeidshverdag. Men det er det også mange andre som har fått. I fare for å gå i samme fellen som Jensen nevner jeg noen eksempler: Butikkansatte, bussjåfører, renholdere og drosjesjåfører.
De som hatt det tøffest er imidlertid de mange som har mistet jobben eller har blitt permittert. Og nå vil altså Siv Jensen vrake frontfagsmodellen slik at enda flere industriarbeidere og hotellansatte blir ofret gjennom en uansvarlig lønnsspiral. Vi tør minne om hva Siv Jensen sa i landsmøtetalen våren 2013. Da gikk hun til frontalangrep på det organiserte arbeidslivet og utbasunerte at den norske modellen sto i veien for det norske folk. Siv Jensens ferske utspill er en bekreftelse på at Frp vil vrake modellen som mange land misunner oss.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie