JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Fornuftig med høring

Ola Borten Moe

Ola Borten Moe

Senterpartiet

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Tre alvorlige brudd på habilitetsreglene i løpet av kort tid vil tære på tilliten til enhver regjering.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite kommer til å åpne en høring rundt regjeringens behandling av habilitet. Det synes klart etter at Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet har sikret flertall for det.

Det er sakene til Anette Trettebergstuen, Ola Borten Moe og Tonje Brenna som skal granskes. De to første har trukket seg.

Brenna har overlevd som statsråd og nestleder i Ap, men har innrømmet lignende brudd på habilitetsreglene. Det vil si at alle sakene har samme bakgrunn; regjeringen Støres håndtering av habilitet.

Slik sett er det naturlig å behandle dette som én samlet sak, sier kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) til NRK.

Av de tre sakene synes Borten Moes å være den mest alvorlige.

Økokrim vil snart avgjøre om de skal innlede en etterforskning av ham for innsidehandel i forbindelse med aksjekjøpet i Kongsberg Gruppen, en forbrytelse med en strafferamme på seks år.

Borten Moe selv benekter anklagene om innsidehandel, men har innrømmet at han brøt regjeringen Støres egne habilitetsregler.

Dette er da også det politiske poenget i saken, og det består helt uavhengig av Økokrims eventuelle etterforskning.

Tre alvorlige brudd på habilitetsreglene i løpet av kort tid vil tære på tilliten til enhver regjering. Og til politikerne mer generelt.

Det kommer i tillegg på toppen av uroen rundt Stortingets pendlersak, politikernes pensjonsordninger og økonomiske goder og et solbrilletyveri på Gardermoen.

Dette er separate saker, men i sum bidrar de til å øke politikerforakten og undergrave den tillit mellom styrte og styrende som har vært en nøkkel til det svært velfungerende norske demokratiet.

Det er alvorlig og alle tiltak for å bøte på denne tillitsbristen bør ønskes velkommen. Inkludert denne høringen i Stortinget.

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen, som også sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier til NTB at partiet ennå ikke har konkludert i denne saken, men at også han mener det er naturlig at alle tre sakene blir sett i en sammenheng.

Regjeringen selv har tidligere sagt at den gjerne svarer på spørsmål om sakene, og dermed burde avgjørelsen være lett: Også regjeringspartiene bør ønske en offentlig høring velkommen. For åpenhet og offentlighet rundt skandaler av denne typen er den beste måten å begrense skadevirkningene av dem på.

En høring gir også regjeringen mulighet for å redegjøre for hva den har gjort, og ikke minst hva den gjør framover for å hindre at dette gjentar seg.

Skjuler det seg ikke mer i disse sakene enn det som til nå er kommet fram, kan det til og med øke tilliten til regjeringen. Og det trenger den virkelig nå.

Warning
Annonse
Annonse