JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Forsvaret må styrkes»

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener Forsvaret må få mye mer penger.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen mener Forsvaret må få mye mer penger.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen ber politikerne om mye mer penger til Forsvaret.

kjell.werner@anb.no

Dette er beskjeden i forsvarssjefens fagmilitære råd. Bruun-Hanssen anbefaler en opptrapping som innebærer at det i 2028 skal brukes 25 milliarder kroner mer på Forsvaret. Dette skal komme på toppen av de 61 milliardene som er nivået i 2020-budsjettet. Forsvarssjefen mener en påplussing på 12 milliarder er et minimum.

Bakteppet er hovedsakelig at Russland har blitt en mer uforutsigbar og nærgående brikke. Norge kan havne bak Russlands forsvarslinje. Derfor må Norge styrke Forsvaret for å kunne bremse fiendtlige styrker og samtidig være beredt til å ta imot alliert hjelp fra Natos medlemsland. Forsvarssjefen har skissert fire alternative modeller. Alle fire forutsetter at nivået på forsvarsbevilgningene må gradvis heves til 12 milliarder ekstra de første fire årene. Deretter spriker alternativene. Forsvarssjefen anbefaler det dyreste siden dette både kan «avskrekke og berolige».

Følg oss på Facebook

Forsvarssjefens fagmilitære råd er grunnlaget for regjeringens arbeid med den nye langtidsplanen for Forsvaret. Den legges fram til våren og skal vedtas av Stortinget før sommeren 2020. Forsvarssjef Frank Bakke-Jensen (H) vil foreløpig ikke røpe hvilket alternativ regjeringen bør lande på, men også han ønsker et norsk militærvesen som kan «avskrekke og berolige». Og regjeringen er klar på at Norges sårbarhet øker i takt med at trusselbildet forverres.

Denne gangen blir det ingen strid om militære baser, for forsvarssjefen vil bygge videre på dagens basestruktur. Nå er det bare nivået, og til en viss grad innretningen, som vil vekke politisk strid. Vi merker oss at Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt sier at forsvarssjefens budskap er et godt råd. Hun avviser klokelig ikke et nytt forsvarsforlik med regjeringen, men Ap vil vente med å konkludere til etter at regjeringen har lagt fram planforslaget.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

«Russland fortsetter å modernisere og øke sin militære evne og kapasitet. Det har resultert i at landets styrker kan angripe raskt og nesten uten forvarsel. Varslingstidene er dermed redusert til timer og dager», skriver forsvarssjefen. De to rimeligste alternativene vil bare gi begrenset evne til å forsvare hele landet. Det nest dyreste er todelt. Her må politikerne velge mellom styrket stridsevne til lands eller til havs. Det dyreste alternativet gir begge deler.

Politikerne må være villige til å prioritere en kraftig styrking av Forsvaret. Det vil måtte gå på bekostning av andre gode formål. 25 milliarder kroner er mye penger, men det er akkurat det samme beløpet som regjeringen har «gitt bort» i skattelettelser. Forsvarssjefen kommer med gode råd. De er riktignok svindyre, men det vil være farlig og naivt å stikke hodet i sanden. Det er det bare strutsen som gjør.

Annonse
Annonse