«Frp går i egen felle»
Fremskrittspartiet sliter med å finne en vei ut av bompengeknipa.
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har mindre grunn til å smile nå enn da regjeringsprogrammet ble spikret i januar.
Statsministerens kontor
Saken oppsummert
kjell.werner@anb.no
Her er det i utgangspunktet to muligheter: Å fortsette med dobbeltkommunikasjon og/eller å få politisk gjennomslag hos de tre andre borgerlige partiene. Alternativet er selvsagt å forlate regjeringen, med de konsekvenser det eventuelt vil medføre.
Fremskrittspartiets landsstyre har stilt seks krav for å kunne få redusert bompengebelastningen blant bilister flest. KrF og Venstre svarer med å si at regjeringsprogrammet ligger fast. Det ble jo spikret så sent som i januar, og ga da grunnlag for at statsminister Erna Solberg kunne utvide til en flertallsregjering. De fire partilederne har allerede begynt å diskutere Frp-kravene, men en konklusjon på denne tøffe dragkampen synes å være et stykke fram i tid.
Dermed vil Fremskrittspartiet stortingsgruppe onsdag ventelig stemme for tre nye veiprosjekter som innebærer ytterligere 15 milliarder kroner i bompenger. Partiets årelange motstand mot bompenger er velkjent, men bordet fanger. Slik er det å sitte i regjering, spesielt når det er en flertallsregjering av fire partier. Under Erna Solbergs mindretallsregjering var det derimot litt lettere for Frp å profilere egne hjertesaker. Da stemte Frp mot regjeringens pensjonsoppgjør og sa nei til slukking av FM-nettet.
Men nå er bildet endret. Frp går nemlig i egen felle dersom partiet velger å bryte ut i Stortinget. Da vil KrF og Venstre kunne svare med å bryte ut i egne saker og dermed skape flertall sammen med opposisjonen. Det vil i tenkte tilfeller nulle ut Frp-politikk og påføre Erna Solberg nederlag. KrF og Venstre har en sterk maktpolitisk rolle, mens Frp må nøye seg med symbolsk markering hvis partiet velger å gå mot regjeringsforslag.
Carl I. Hagen vil ikke svare hva han kommer til å stemme når Stortinget onsdag velsigner nye bompengeprosjekter, men vi har god grunn til å tro at hele eller store deler av stortingsgruppa til Frp stiller lojalt opp. Hva skjer så med de seks bompengekravene til Frp? Dette er i stor grad et pengespørsmål som naturlig hører hjemme på regjeringens budsjettkonferanse i august. En løsning kan derfor være på bordet i god tid før høstens kommunevalg.
Alternativet er som nevnt at Frp forlater regjeringen, men Frp-leder Siv Jensen vil nok anstrenge seg til det ytterste for å unngå dette. Frp hadde suksess med å gå til valg i 2013 med løfte om at Frp ikke ville støtte en regjering som partiet ikke ble en del av. Situasjonen er en helt annen nå. Et fristilt Frp er dømt til å være støttehjul for statsminister Erna Solbergs trehjulssykkel. Det blir for stor belastning for Frp å sette inn en Ap-ledet regjering.


Nå: 0 stillingsannonser