JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Frp kriger på to fronter»

Per Sandberg og Siv Jensen i "gamle glansdager". Her fra Frp-landsmøtet i 2014.

Per Sandberg og Siv Jensen i "gamle glansdager". Her fra Frp-landsmøtet i 2014.

ANB-arkiv

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Fremskrittspartiet sliter voldsomt.

kjell.werner@anb.no

Oppslutningen blant velgerne er svært lav, og internt i partiet er det en heftig dragkamp. Resultatet kan bli at Frp forlater regjeringen. Samtidig kommer Per Sandberg med gode råd og varsler «et brutalt, politisk comeback».

La oss ta de to ferskeste meningsmålingene først. Stortingsmålingen til Klassekampen og Nationen gir Frp 8,8 prosent oppslutning, og ifølge TV 2s måling ville Frp fått fattige 7,5 prosent. Her snakker vi altså om en halvering i forhold til resultatet ved stortingsvalget for to år siden. Da fikk Frp 15,2 prosent. Også på kommunemålinger gjør Frp det svært dårlig, spesielt i de store byene. Det hører med til historien at alle de fire regjeringspartiene sliter, men det er en annen historie.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Apropos regjering: En viktig årsak til den svake oppslutningen om Frp er nok deltakelsen i Erna Solbergs regjering. For et typisk protestparti som Frp er det ikke overraskende at tradisjonell regjeringsslitasje inntrer. Frp har tross alt sittet snart seks år i regjering, og partileder Siv Jensen har måttet være bremsekloss som finansminister. Det er alle finansministeres rolle å mane til nøkternhet, spesielt i gode tider.

Fremskrittspartiet rammes også av dårlige kår for partiets to hjertesaker. Bompengemotstandernes lister i en rekke kommuner og fylker utfordrer grunnfjellet i Frp når partiet må forsvare regjeringens bompengeprosjekter. Stadig flere velgere skjønner at det ikke går an å være både for og mot bompenger på samme tid. I tillegg er innvandringen til Norge rekordlav, og dermed får Frp liten effekt av å vifte med innvandringskortet.

Følg oss på Facebook

Frp-kreftene som ønsker at partiet skal forlate regjeringen har dermed vind i seilene. Begrunnelsen er at Frp må få mulighet til å blankpusse egen profil og hente tilbake tapte velgere på den måten. Problemet er bare at Frp ikke kan bli et rent opposisjonsparti. Frp vil uansett bli et støttehjul for Erna Solbergs regjering. Alternativet er nemlig å sette inn en Ap-ledet regjering. Det vil neppe bli forstått blant Fremskrittspartiets kjernevelgere.

Her kommer Per Sandberg inn som selvoppnevnt redningsmann. Han advarer Frp mot ensidig å fokusere på bompenger og innvandring. Han maner Frp til å fronte en helhetlig politikk. Sandberg hevder at velgerne i byene vil ha trafikkregulerende tiltak «som koster, på en eller annen måte». Han foreslår at bompenger fjernes i distriktene, men bør kunne eksistere på gode hovedveier mellom og i de store byene.

Per Sandberg har opplagt noen gode poenger. Men veien tilbake i politikken er minelagt, for Sandberg har gjort seg uønsket i store deler av Frp. Oppsummert kan vi si at Siv Jensen må føre krig på to fronter. Det er alltid krevende.

Annonse
Annonse