JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

De fire regjeringspartiene sliter på meningsmålingene.

Statsministerens kontor

Kommentar:

«Full sprik i regjeringen»

Valgdagen nærmer seg med stormskritt.
03.09.2019
14:00
04.09.2019 12:48

kjell.werner@anb.no

Da er det ikke overraskende, men desto mer skuffende, at Frp drar det såkalte innvandringskortet. Ekstra spesielt blir det å spille på innvandringsmotstand når det er lokalvalg. Det hører med til historien at også Venstre kjører et sololøp ved å varsle omkamp om oljeboring nord i Barentshavet. Og fortsatt krangler Frp og Venstre om hvordan bompengeforliket er å forstå.

Det er interessant at regjeringspartiene spriker så mye. De får lov å markere egen politikk som går på tvers av regjeringens. Statsminister Erna Solberg har lite hun skal ha sagt. I valgkamp er tydeligvis det meste tillatt, spesielt for Frp. Kynisk og kalkulerende går både Frp-leder Siv Jensen og Frp-nestleder Sylvi Listhaug ut med hver sine budskap. Siv Jensen henter fram begrepet snikislamisering. «Godtar vi at personer nekter å håndhilse på det motsatte kjønn, godtar vi religiøse særkrav. Det er snikislamisering», skriver Jensen og dermed er spetakkelet i gang.

Følg oss på Facebook

– Jeg synes snikislamisering er et dårlig begrep, rett og slett fordi det ikke finnes i vårt samfunn, sier statsminister Erna Solberg og kommer dermed med en indirekte irettesettelse av sin egen finansminister. Venstre-leder Trine Skei Grande er sterkt uenig med Jensen og minner om at «muslimhat har fått store følger». Frp-lederen vil ikke være med på at det er snakk om å «dra et kort» rett foran valget. Siv Jensen mener det er en samfunnsdebatt som går, hvor hun og Frp har klare svar.

Det er imidlertid eldreminister Sylvi Listhaug som har skapt de største bølgene de siste dagene. Nok en gang bruker hun Facebook, og nå med et budskap om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Statsminister Erna Solberg slår kategorisk fast at dette ikke er regjeringens politikk. Samtidig innrømmer statsministeren at alle partier får drive sin valgkamp, på sine saker. Hun vil ikke drive sensur.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er synd at den lokalvalgkamp skal bli dominert av saker som hører hjemme i et stortingsvalg. Men regjeringspartiene gjør det dårlig på meningsmålingene. I nøden spiser selv fanden fluer. Derfor er det ikke overraskende at Frp drar innvandringskortet for å lokke fram partiets kjernevelgere. I tillegg ser både Venstre og Frp seg tjent med at bompengestriden fortsetter. Høyre må finne seg å havne i skvis mens KrF må nøye seg med å flagge økt barnetrygd.

Erna Solberg misliker nok sterkt at det synliggjøres så stort sprik mellom regjeringspartiene i valgkampinnspurten. Vi minnes statsminister Per Bortens ord da han i 1971 måtte gi opp sitt regjeringsprosjekt. Han karakteriserte det som å bære på en bør med sprikende staur. Det er mildt sagt en krevende øvelse.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.09.2019
14:00
04.09.2019 12:48