JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Fusjonen mellom Agder Energi og Glitre bør avverges!»

Det kan virke som at Agder Energi mener en må bli størst mulig for å kunne lykkes, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Det kan virke som at Agder Energi mener en må bli størst mulig for å kunne lykkes, skriver Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Lovnadene som gis før en fusjon kan synes forlokkende å lese, men realiteten blir en annen.

Agder Energi AS ble i 2000 etablert med en fusjon mellom Aust Agder Energi, Vest Agder Energiverk og Kristiansand Energiverk, og har gjennom 20 år etablert seg som et stort konsern på Sørlandet. Av flere bli konsernet også definert som «lokomotivet på Sørlandet».

Agder Energi består av flere datterselskap, og de mest kjente er Agder Energi Vannkraft AS (produksjon), LOS og Agder Energi Nett AS. Otera AS var tidligere også i konsernets eie, men Agder Energi solgte dette selskapet til det private storkonsernet Roadworks AS. Otera var det selskapet som hadde de aller fleste energimontørene, men dessverre ble montørselskapet privatisert. Mye av ingeniørkompetansen forsvant for noen år siden da Agder Energi solgte AE Nettkonsult til et privat storkonsern.

Aktuelt: De rødgrønne svært skuffet over Hydro-salg av valseverk

For flere år siden forsøkte Agder Energi to ganger å fusjonere seg med Skagerak Energi AS uten å lykkes. Denne gangen er blikket rettet mot et annet energiverk, nemlig Glitre Energi i Buskerud. Styrene i både Agder Energi og Glitre er enige om en intensjonsavtale. Styrene begrunner avtalen med at den inneholder balanserte løsninger som tjener begge regioner, noe som vil være naturlig når to konserner slår seg sammen. Videre underbygger styrene avtalen med at dette vil skape verdier for kunder, medarbeidere, eiere og samfunn.

Drivere for denne fusjonen er ifølge Agder Energi en pågående konsolidering i kraftbransjen og nye store industrielle samarbeider på tvers av bransjer. Og det argumenteres med at energiverka står mye sterkere sammen enn hver for seg.

Mange av de samme argumenter og planer var også førende da Aust Agder Energi, Vest Agder Energiverk og Kristiansand Energiverk ble fusjonert i 2000. Mange flotte ord og planer ble fremsatt på samme måte.

Resultatet av 20 års drift i Agder Energi kan oppsummeres blant annet med følgende:

• Det aller meste av energimontør- og ingeniørkompetansen er nå overført til store private selskaper.

• Hovedkontorene til flere datterselskaper er/ble flyttet til Kristiansand. Unntaket er AE Nett som fremdeles har hovedkontor i Arendal.

• Tidligere avtaleverk ble sterkt svekket i forhold til tidligere.

• Sentralisering av arbeidsplasser.

Lovnadene som gis før en fusjon kan synes forlokkende å lese, men realiteten blir en annen når det nyfusjonerte selskapet etter hvert kommer til å gjennomføre omorganiseringer og strukturelle endringer. Dette for å gi synergieffekter av fusjonen. Resultatet av dette kan fort blant annet bli dårligere avtaler for de ansatte, salg eller fusjon av datterselskaper og sentralisering av arbeidsplasser.

Debatt: «Å stoppe salget av Hydros valseverk bør være en vinnersak for opposisjonspartiene på Stortinget»

Det kan virke som at Agder Energi mener en må bli størst mulig for å kunne lykkes. Og skal en følge den tankegangen så vil en fusjon mellom Agder Energi og Glitre være småtteri sett i forhold til de store internasjonale selskapene. Er da målsetningen til Agder Energi at energiverket til slutt må være en del av et stort internasjonalt selskap for å lykkes? I å fall vil tiden med det store «lokomotivet på Sørlandet» være slutt og gå over i historien.

I intensjonsavtalen legges det opp til at både nettselskapet og markeds- og kundefunksjonene skal legges til Buskerud. Hva betyr det? Jo, at AE Nett som har hovedkontor i Arendal blir flyttet til Buskerud. Og at LOS blir flyttet til Buskerud. Når hovedkontorene blir flyttet til et annet fylke så vil oppgavene med tiden følge etter. Og vipps så vil hovedkontoret til AE Nett i Arendal være borte.

Men den utviklingen som foregår i energibransjen på Sørlandet, bør politikere på Agder gå i mot den planlagte fusjonen. Dette for å sikre styring og ivareta arbeidsplasser på Agder, og for å unngå at flere viktige selskaper i fremtiden kan bli solgt til store internasjonale konsern.

Debatt: «Ta det nødvendige skritt i riktig retning og ikke selg valseverkene i Hydro. Det vil være ett skritt tilbake»

Annonse
Annonse