JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

Gi fagbevegelsen førstehjelp

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det nærmer seg. Lokalvalget står for tur og du har muligheten til å være med å bestemme hvordan lokalsamfunnet ditt skal se ut.

I dette valget tenker man kanskje ikke på stemme på de som vil gi deg minst skatt, eller partiet som vil ta Norge ut av EØS, i lokalvalget kan du nemlig stemme på noe enda viktigere: Hvordan arbeidslivet skal se ut i din kommune.

For det er nemlig sånn at kommunene er store innkjøpere av varer og tjenester, de innehar mye makt til å forme næringslivet ved å velge hvilke aktører man ønsker å gi oppdrag og jobber til. Fagbevegelsen har lenge slitt med fallende oppsluttningsgrad, det er nå en større andel uorganiserte enn organiserte i arbeidslivet, noe som bør bekymre alle.

p

Gjennom de siste hundre år har nemlig fagbevegelsen kjempet fram goder og rettigheter vi alle vi i dag tar for gitt, eksempelvis 8 timers arbeidsdag eller lønn når man er syk.

Når fagforeningenes innflytelse faller vil det kunne føre til ytterligere press på disse godene, for hvis det ikke er fagforeningene som skal forsvare arbeidsmiljøloven, hvem gjør det da?

Gjennom en økende andel av bemanningsbyråer og midlertidige ansatte får sosial dumping og arbeidslivskriminalitet vokse fram.

Det er en trussel mot samfunnet hvis man lar kriminelle mafianettverk få etablere seg på denne måten som man blant annet har sett i byggebransjen på østlandet. Arbeidstilsynet strekker ikke til, og politiet prioriterer annen kriminalitet fremfor arbeidslivskriminalitet.

En undersøkelse av arbeidstakerorganisasjonen YS denne måneden viser at 40 prosent av de uorganiserte svarer at de ikke vil melde seg inn i en fagforening siden de uansett får de samme godene og lønna. De er med andre ord gratispassasjerer som surfer på vilkår som fagbevegelsen betaler for og har kjempa fram.

For at fagbevegelsens igjen skal komme på offensiven må vi legge til rette for det. Fullt skattefradrag for betalt fagforeningskontingent er en selvfølge, men vi må sørge for at de arbeidstakerne som har valgt å være organisert, de bedriftene som har valgt tariffavtale – at de også skal få noe tilbake. Gjennom å lage innkjøpsregler i kommunen så kan man sørge for at de som bærer den tyngste børen, tariffbedriftene, gis flere oppdrag, fremfor å belønne gratispassasjerene og bedriftene som verken tar inn lærlinger, eller bruker fagarbeidere.

p

Lag seriøsitetsregler som for eksempel Oslomodellen og still krav om bruk av lærlinger og fagarbeidere i alle kommunens tjenester og oppdrag! Dette handler om å sikre at yrkesskoleelever våre har en trygg framtid, sørge for at arbeidsplassene forblir trygge og rett og slett ta samfunnsansvar.

Den viktigste kraften for et ryddig arbeidsliv er og blir en sterk fagbegevegelse. La oss sammen sørge for et trygt og ryddig arbeidsliv med å stemme på de partier som ønsker gode seriøsitetsbestemmelser i din kommune. Vi må ta tilbake kontrollen.

Annonse
Annonse