Frp-leder Sylvi Listhaug tok tirsdag til orde for et politisk forlik om eldreomsorg, men velgerne må ikke la seg lure, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Kommentar
Glem ideen om eldreforlik
Politikk handler om å prioritere.
I TV 2s partilederdebatt tirsdag tok Frp-leder Sylvi Listhaug til orde for et bredt forlik for å styrke eldreomsorgen.
Flere partiledere stiller seg positive til invitasjonen, men Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre er lunken til ideen. Partilederne i SV og Rødt vil knuse drømmen.
Det ble en heftig og til dels springende runde om eldreomsorg i partilederdebatten.
Bakteppet var TV 2s kartlegging, som viser at 3.000 nordmenn står på venteliste til sykehjemsplass eller heldøgns omsorgsbolig. Det er en økning på nesten 900 fra forrige gang kanalen foretok en tilsvarende kartlegging, i 2017.
Sylvi Listhaug viste til suksessen med barnehageforliket, som Frp og SV tok initiativet til for 20 år siden. Resultatet ble en storstilt utbygging av barnehageplasser i privat og offentlig regi.
I dag har vi full barnehagedekning. Listhaug mener politikerne bør gjøre det samme med eldreomsorgen.
Men det er ikke første gangen Frp foreslår et eldreforlik. Listhaug kom med en tilsvarende invitt i valgkampen for fire år siden, og Siv Jensen har foreslått det samme flere ganger tidligere.
Jonas Gahr Støre har liten tro på at det er mulig å finne sammen i et bredt forlik om eldreomsorgen.
«Vi står langt fra hverandre når det gjelder blant annet synet på konkurranseutsetting, anbudsutsetting, det å få kommersielle kjeder inn i eldreomsorgen», forklarer Støre.
Statsministeren har et godt poeng. Alle ønsker en bedre eldreomsorg, men partiene har forskjellig oppskrift på hva som er medisinen. Det gjelder ikke minst i synet på kommersielle aktører. Og Fremskrittspartiet er alene om å ville overføre ansvaret for eldreomsorgen til staten.
I dag er det en kommunal oppgave å drive eldreomsorg, og det er altså bred politisk enighet om at slik skal det fortsatt være.
Eldreomsorgen ytes i hjemmet vårt, i en omsorgsbolig eller på et sykehjem. Det er opp til kommunepolitikerne å avgjøre hvordan denne omsorgen skal utføres og hvor mye penger som skal brukes på formålet.
Eldreomsorg bør være et sentralt tema i lokalvalgkampen. Kommunepartiene bør ha klare løfter som velgerne så kan ta stilling til når de går til valgurnene om en drøy uke.
Partier som vil bruke mer penger på eldreomsorgen må svare konkret på hvordan dette skal finansieres. Her har man i realiteten to valg:
Enten må det kuttes på andre budsjettposter, eller så må kommunen ta inn mer penger gjennom eiendomsskatt.
I tillegg har rikspolitikerne et visst ansvar for å legge forholdene bedre til rette for en god eldreomsorg. Dette skjer blant annet gjennom tilskudds- og låneordninger for bygging av sykehjem og omsorgsboliger.
Det er behov for å bruke mer penger på eldreomsorg i årene framover. Men det er bare halve sannheten.
Den store utfordringen ligger i å rekruttere nok ansatte til omsorg og pleie rundt om i kommunene. Faktum er nemlig at levealderen øker, og at det blir stadig flere eldre her til lands som trenger hjelp, omsorg og behandling.
Politikerne kan muligens finne samlende løsninger for å rekruttere flere til pleie- og omsorgsyrker. Men i det store bildet er det politiske skiller som ikke bør dekkes over.
Velgerne må derfor ikke la seg lure av politikere som forsøker å innkassere lettvint gunst ved å snakke pent om forlik. Politikk handler om å prioritere.
Et eldreforlik er derfor en dårlig idé.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim