Pensjonistforbundets Jan Davidsen, SV-leder Audun Lysbakken og Frp-leder Siv Jensen har tatt initiativ til et nytt forlik om pensjoner.
Terje Bendiksby / NTB
Kommentar:
«Hold fast på reformen»
Viktige deler av pensjonsreformen settes i spill.
kjell.werner@anb.no
Det vil bli resultatet dersom SV og Frp får flertall for forslaget til nytt pensjonsforlik. De to partiene har sammen med Pensjonistforbundet lansert seks punkter som skal kunne gi pensjonistene bedre kår og større innflytelse.
Bakteppet er det brede forliket om pensjonsreformen som trådte i kraft i 2011. Både SV og Frp sto utenfor dette forliket. Disse to partiene har nå samlet seg om et opplegg for omkamp. De parlamentariske lederne hadde en første runde om saken torsdag.
Det er stor skepsis til flere av punktene. Økt minstepensjon er blant dem. SV og Frp vil nemlig ha en plan for årlig opptrapping av minste pensjonsnivå opp mot EUs fattigdomsgrense. Fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) advarer kraftig og begrunner det med at staten vil ende opp med en ekstraregning på 46 milliarder kroner i 2050.
Så langt er det bare flertall for å sikre at pensjonistene ikke taper kjøpekraft når lønnstakerne går i pluss. Pensjonistene har nemlig kommet ut som tapere i fem av de siste seks årene. Årsaken er at pensjonistene ikke følger lønnsutviklingen, men skal ligger 0,75 prosent under. Ordning sikrer god uttelling for pensjonistene i tider med høye lønnstillegg, men altså fører til tapt kjøpekraft ved lave lønnstillegg.
Ap har lenge villet endre på dette systemet ved å gi pensjonistene gjennomsnittet av lønns- og prisstigning. Forslaget er identisk med ett av punktene fra SV og Frp. Dette er i tråd med intensjonene i pensjonsreformen og er slik sett «ufarlig» å vedta nå. Stortinget bør derfor kjenne sin besøkelsestid. Verre er det med de øvrige forslagene til forlik. De vil rokke ved reformen.
Hovedpoenget med pensjonsreformen er å sikre et økonomisk bærekraftig system. Her ligger det en generasjonskontrakt. Den innebærer at pensjonene øker litt mindre enn lønnsveksten. På den annen side må yngre generasjoner stå noe lenger i arbeid for å få like god uttelling som dagens pensjonister.
Pensjonistforbundet forlanger å få tilbake forhandlingsretten med staten. Det gir imidlertid liten mening når det er innført automatikk i hvor mye pensjonene skal øke. Pensjonistene krever også å få være med i Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene (TBU), med dette blir klokelig avvist av arbeidslivets parter. TBUs rolle er nemlig å rendyrke lønnsdannelsen.
Regjeringen har nedsatt et nytt utvalg som skal evaluere pensjonsreformen og komme med forslag til eventuelle endringer i 2022. Politikerne bør derfor holde fingrene unna reformen i denne runden. Dette er et komplisert system hvor alle elementer må sees i sammenheng. Neste generasjon må ikke få regningen.
Mest lest
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Kvinnedagen:
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Ine Haver forstår at ansatte i barnevernet kan kvie seg for å si meningene sine.
Eirik Dahl Viggen
Barnevernansatte Ine hetset: «Ser ut som fb-siden til en lett aldrende stripperske»
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn er en av mange som har mistet jobben: – Føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
GRØNLAND: Berit Jagmann leder Grønland beboerforening, og har bodd i i strøket i mange år.
Leif Martin Kirknes
Berit var eneste jente på byggeplassen: – Gutta passet på meg som om jeg skulle vært søstera deres
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.
Helge Rønning Birkelund
– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på
RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.
Saipem
To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk
Kommentar
Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.
Leif Martin Kirknes