JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Hvordan måler man verdien av å være hjemme med sykt barn?

Boka til Emma Holten (bildet) har skapt voldsom debatt om verdien av omsorg.

Boka til Emma Holten (bildet) har skapt voldsom debatt om verdien av omsorg.

Claudia Vega

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Regnestykket som ikke går opp.

Rådgiver i Tankesmien Agenda

Samtidig som Martin Bech Holte fyrer løs på offentlig pengebruk og skylder på velferdsstaten for synkende produktivitetsvekst, klatrer en dansk forfatter med et forbløffende likt etternavn oppover bestselgerlistene – men budskapet hennes kunne knapt vært mer ulikt.

Underskudd. Om verdien av omsorg illustrerer Emma Holten hvordan omsorgsarbeid, både lønnet og ulønnet, systematisk undervurderes i det hun kaller «den etablerte økonomien».

Fordi verdien av dette arbeidet er vanskelig å tallfeste, står det igjen uten reell anerkjennelse eller kompensasjon, til tross for sin grunnleggende og uunnværlige betydning for både enkeltmennesker og samfunnet som helhet.

I hjemlandet har boken solgt nærmere 40.000 eksemplarer og åpnet for en bredere debatt om hva vi tillegger verdi. Samtidig har Holten fått kritikk for å misforstå sentrale begreper og fremstille økonomifaget som mer sneversynt enn det faktisk er.

Økonomer likestiller ikke pris med verdi, påpeker Anne Sophie Lassen, økonom ved Handelshøyskolen i København. Vi hevder verken at det som er dyrt nødvendigvis har høy verdi, eller at de som tjener mest, fortjener det mest, understreker Jeppe Druedahl.

Han mener Holten overser et grunnleggende poeng i moderne velferdsøkonomi: Økonomifaget analyserer hvordan ulike politiske mål og verdier kan oppnås mest effektivt, men hevder ikke å kunne avgjøre hva disse verdiene skal være.

Men også Holtens kritikere anerkjenner et sentralt poeng i hennes argumentasjon – at økonomiske analyser ofte misbrukes i den politiske debatten og fremstilles som objektive sannheter om hva som skaper verdi for samfunnet.

Her hjemme brukte for eksempel Nettavisens sjefsredaktør statistikk fra SSB til å slå fast at kvinner er et «underskuddsfenomen» for fellesskapet.

Konklusjonen hans ser bort fra en vesentlig del av verdiskapningen – den som ikke lar seg tallfeste, men som likevel er avgjørende for at samfunnet skal gå rundt.

Hvordan måler man verdien av å være hjemme med sykt barn? Besteforeldre som henter i barnehagen, slik at foreldrene kan få hverdagen til å gå opp? Eller en lærer som tar seg tid til å oppmuntre en elev som sliter, selv om arbeidsdagen er over?

Feministiske økonomer lenge påpekt hvordan verdien av dette arbeidet systematisk utelates fra tradisjonelle økonomiske modeller. Allerede på 70-tallet viste sosiologen Kari Wærness at kvinners hus- og omsorgsarbeid i hjemmet den gangen overgikk arbeidet i industrien.

Økonom Charlotte Koren og forsker Anne Bærugs utregninger viser at kvinners samlede morsmelkproduksjon utgjør mer enn ni milliarder norske kroner i året – et tall som ikke vises i noen regnskaper eller inngår i bruttonasjonalproduktet.

Selv om slike beregninger gir et verdifullt innblikk i verdier som ofte overses, påpeker Holten at de aldri kan gi en fullstendig forståelse av omsorgens verdi.

Arbeid skjer ikke i et vakuum, og kan heller ikke reduseres til individuelle «søyler» med hver sin prislapp som enkelt kan summeres.

De dynamiske og sosiale effektene av omsorg – som relasjoner, fellesskap og omsorgens varige betydning – er noe som rett og slett ikke lar seg måle.

Og nettopp fordi verdien av dette arbeidet aldri fullt ut kan uttrykkes gjennom det økonomiske språket, får det mindre gjennomslag i samfunnsdebatten, hvor tall og beregninger har stor autoritet. 

Debatten om sykelønn er et godt eksempel:

Motstandere av dagens sykelønnsordning kan tydelig tallfeste kostnadene ved ordningen, mens dens forsvarere mangler et tilsvarende presist språk for å beskrive dens verdi.

Sykelønn sikrer arbeidstakere trygghet og mulighet til å komme tilbake i arbeid uten å havne i økonomisk uføre – en verdi som går langt utover det som kan måles i kroner og øre.

Underskudd treffer en nerve i debatten om offentlig pengebruk, velferdskutt og produktivitet.

At tematikken engasjerer så bredt, tyder på at mange ser behovet for en ny måte å snakke om verdi på – en som også rommer omsorg, trygghet og fellesskap.

Warning
Annonse
Annonse