JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Hydro navigerer nå skuta inn i veldig uklart farvann»

Tidligere Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Tidligere Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Norsk Hydro ønsker nå å kvitte seg med valsesektoren i Norge og Tyskland, som er en del av Hydro Aluminium Rolled Products.

Mange jeg snakker med mener Hydro trenger en konsernsjef som ser helheten og hele bildet. Svein Richard Brandtzæg var en slik person. Riktignok gjorde han etter min mening noen feilgrep i sin tid som konsernsjef. Jeg vil nevne spesielt en bedrift hvor jeg syns Brandtzæg tok uriktige valg; Hydro Aluminium Profiler Karmøy burde aldri blitt nedlagt. Dette norske pressverket var en 'money maker' år etter år, og leverte solide resultater til konsernet. Dessverre ble det altså nedlagt i 2010, kun ett år etter Søderberg-nedstengingen.

Problemer i Brasil ødela nok mye for Brandtzæg. Her hadde han og konsernledelsen kanskje ikke nok forhåndskunnskap om forholdene i og rundt bedriftene, og dette burde de sett helt klart lenge før oppkjøpene i Brasil. Det burde vært gjennomført grundigere forundersøkelser i forkant.

Men tross noen skjær i sjøen evnet Svein Richard å se enkeltmenneskene, og han var en person som så betydningen av å ha videreforedling i Hydro. Han var godt likt av norske og tyske tillitsvalgte, og samarbeidet bra om å videreutvikle hele konsernet. Jeg vil gå så langt å si at han var en av de beste konsernsjefene Hydro noensinne har hatt.

Brandtzæg elsket Hydro. Han understreket i 2014 at den viktigste grunnen til at han ikke bytter jobb, er det solide forholdet mellom ham og Hydro - han kaller det kjærlighet - og hans store interesse for aluminium og videreforedling.

Tanken på å skulle slutte i selskapet har vært mye verre enn jeg hadde forutsett, sa Brandtzæg. Det har nesten vært verre enn en skilsmisse.

Vi er veldig glade for at Svein Richard Brandtzæg har besluttet seg for å fortsette som konsernsjef i Hydro, kunne styreleder Dag Mejdell si til E24 i september 2014, da mister aluminium 'himself' Svein Richard Brandtzæg tidligere det året hadde annonsert sin avgang og ville begynne hos lillebror Yara, som tidligere var en del av Hydro. Styret beklaget sterkt da Brandtzæg varslet sin avgang, og de mente han var den klart beste kandidaten til å lede Hydro.

Hydro navigerer nå skuta inn i veldig uklart farvann, derfor må de nå få hjelp til å navigere inn på klarere farvann. Her må opposisjon og regjering samarbeide. De må instruere Hydros konsernsjef og hennes styre.

Norge signaliserer nesten hver eneste dag at vi må være forberedt til den dagen olje og gass ressursene tar slutt. Vi må satse på den grønne industrien. Da er er det særs viktig at vi har aluminium industri og videreforedling og at ikke disse arbeidsplassene blir underlagt utenlandske industrikonsern som kun er ute etter kortsiktig profitt.

Hydro, Equinor og Panasonic vil bygge en stor batterifabrikk i Norge, og de ønsker å investere store pengesummer i en slik fabrikk. Det å være medeier og investere i en slik batterifabrikk er flott, men vil for oss kun være et plaster på såret i den store sammenhengen. En batterifabrikk trenger aluminium, mye videreforedlet aluminium! Såfremt ikke Panasonic har en helt ny teknologi som ikke krever metaller i og rundt batteriene.

Hydro må fortsatt være et fullintegret aluminiumselskap bestående av både smelteverk og videreforedling.

Annonse

Flere saker

Annonse