JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Ikke alle fikk lavlønnstillegget LO skryter av

Min yrkesgruppe får sjeldent lavlønnstillegget på grunn av en usolidarisk utregningsmodell/lønnsmodell som LO bruker år etter år, skriver Tina Paulsen Stenkløv.

Min yrkesgruppe får sjeldent lavlønnstillegget på grunn av en usolidarisk utregningsmodell/lønnsmodell som LO bruker år etter år, skriver Tina Paulsen Stenkløv.

Ole Martin Wold

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Jeg vil starte med å si tusen takk til alle de som streika i privat sektor 17.–20. april. Det er solidaritet i praksis.

Men da jeg i dagene etter streiken har lest at de som har minst, har fått mer, og at det har vært et godt oppgjør for alle, så er det dessverre kun en sannhet med modifikasjoner.

For det er ikke alle lavtlønnede som har fått lavlønnstillegget de burde fått.

Realiteten er at det er store interne lønnsforskjeller i flere bransjer som gjør at lavtlønte som jobber der, ikke får lavlønnstillegget de burde fått.

Dette er noe frisørbransjen ofte har fått erfart. Til tross for at frisører er blant de med lavest lønn i Norge, får de altfor sjeldent lavlønnstillegget.

Problemet med lønnsmodellen er at den ikke treffer alle med lav lønn. Slik det er nå, får ikke lavtlønnede på overenskomster over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, lavlønnstillegg.

Derimot får høytlønnede på overenskomster under 90 prosent dette tillegget. Utregningsmodellen hindrer lavlønnsgrupper å komme opp på et anstendig nivå.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) regner det hele ut basert på tall fra arbeidsgiversida NHO. Tall som ikke gjenspeiler den reelle lønna til en frisør på gulvet. Vi vet ikke hvordan NHO eller TBU kommer fram til dette, men det er altså tall som likevel blir brukt og akseptert av vårt eget LO.

I en rapport LO selv utarbeidet om lavlønnsmodeller i 2021, nevner de én modell som virker spesielt interessant med tanke på denne problemstillingen.

Modellen har en tydelig og mer treffsikker lavlønnsprofil, hvor tilleggene legges kun på satsene i overenskomsten. Dermed vil den lønne seg for de lavtlønte som ikke får noe i lokale forhandlinger, provisjon og lignende – de som kun ligger på minstelønnssatsene i tariffavtalen.

Det overrasker meg derfor stort at LO ikke nevner denne modellen utover egne anbefalinger i rapporten.

Årets oppgjør er et bevis på hvor solidarisk medlemmene i LO er. Høytlønte grupper var villige til å ta kampen også for andre enn seg selv. Dette viser at det er mulig å ta kampen som fellesskap. Men det forutsetter at LO-ledelsen går offensivt på banen og tar kampen for alle lavtlønte i framtida.

Rapporten til LO er et godt utgangspunkt for å få mer treffsikre lavlønnstillegg, men da kreves det at forbundene ikke lar arbeidsgiversida diktere hvilke lavlønnsmodeller eller tall som skal brukes i framtida.

Annonse
Annonse