JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Ingen skal gå ned i lønn ved konkurranseutsetting

Høyre har bløffa seg gjennom valgkampen, sa Fagforbundet. Nå svarer helsebyrådet

Høyre har bløffa seg gjennom valgkampen, sa Fagforbundet. Nå svarer helsebyrådet

Colourbox

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Byrådet i Oslo står fullt og helt bak løftene Høyre ga i valgkampen.

Byrådet skal sørge for at ingen går ned i lønn eller får dårligere pensjonsvilkår ved konkurranseutsetting av sykehjem. Det har vi sagt før valget, og det løftet gjelder fortsatt.

Høyre har gjennom hele valgkampen vært tydelige på at ingen ansatte skal gå ned i lønn eller få dårligere pensjonsvilkår ved en konkurranseutsetting. Da jeg tiltrådte som helsebyråd uttalte jeg til VG at vi må se på det juridiske for å sikre dette.

Noen har valgt å tolke det som løftebrudd. Det får stå for deres regning, og jeg mener det blir helt feil.

Byrådet vil sikre de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, samtidig som vi styrker tilbudet til innbyggerne.

Det er viktig for meg at ansatte skal være helt trygge på at de ikke vil tape på en konkurranseutsetting.

For det første sikres de ansatte av arbeidsmiljølovens regler om arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse. De slår fast at de ansatte har krav på samme lønns- og arbeidsvilkår hos ny arbeidsgiver som de hadde hos kommunen.

Bakgrunn: Høyre i Oslo vil ikke garantere for ansattes lønn: – Bløffa seg gjennom valgkampen, mener Fagforbundet

Til VG konstaterte jeg det Oslo Høyre også har vært tydelige på i valgkampen, vernet etter reglene om virksomhetsoverdragelse gjelder i utgangspunktet ut tariffperioden som vanligvis er to år. Etter det vil byrådet bruke det handlingsrommet vi har til å sikre at ingen går ned i lønn også etter at det har gått to år.

Ifølge et juridisk notat utarbeidet av SANDS Advokatfirma på oppdrag fra Norlandia, kan det være adgang i EØS-avtalen til å stille vilkår om at tilbydere i offentlige anbudskonkurranser gir sine ansatte lønns- og arbeidsvilkår som er i tråd med gjeldende tariffavtaler.

Det er altså ikke grunnlag for å slå fast at kommunen ikke kan stille krav om lønns- og arbeidsvilkår i tråd med gjeldende tariffavtaler.

Det er et rettslig handlingsrom på dette området som byrådet ønsker å benytte til det beste for de ansatte. Et slikt krav vil gjelde hele anbudsperioden, uavhengig av hva som skjer etter at tariffavtalen utløper. 

Det vi kan slå fast, er at byrådet vil komme med tiltak som hindrer uheldige utslag dersom det er nødvendig. Ansatte skal ikke bli pensjonstapere ved en konkurranseutsetting. Dette var blant annet byrådsleder Eirik Lae Solberg opptatt av da han var finansbyråd forrige gang Høyre styrte byen.

Byrådet ønsker en velferdsmodell hvor alle gode krefter tas i bruk. Da må vi ha et samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører, der det offentlige er bærebjelken.

Private og ideelle tilbydere kan bidra til innovasjon i tjenestene og et mer mangfoldig tilbud. De konkurrerer om de samme arbeidstakerne som det offentlige.

Med økende mangel på helsepersonell sier det seg selv at private og ideelle ikke kan tilby dårlige lønnsbetingelser. Det vil gjøre dem mindre attraktive både for ansatte og brukere.

De siste årene har det avgåtte venstreside-byrådet prioritert å rekommunalisere veldrevne private institusjoner, som har levert gode tjenester til pasientene og brukerne. Det har bidratt til å undergrave den norske velferdsmodellen og svekke kvaliteten i tjenestene til innbyggerne.

Ullern helsehus er et eksempel på at rekommunalisering ikke er noen suksessfaktor.

Vi vil ta alle gode krefter i bruk, til det beste for pasientene, pårørende og de ansatte.

Warning
Annonse
Annonse