JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det aller viktigste de neste fire årene er derfor å sørge for trygt arbeid til alle – ikke minst de unge, skriver Jonas Gahr Støre og Arild Grande i kronikken.

Det aller viktigste de neste fire årene er derfor å sørge for trygt arbeid til alle – ikke minst de unge, skriver Jonas Gahr Støre og Arild Grande i kronikken.

Hanna Skotheim

Kronikk

«Ingen (tid) å miste!»

Ungdommene våre trenger jobb. Arbeidslivet skriker etter arbeidskraft. Men dessverre står tusenvis utenfor arbeidslivet. Hvordan kunne dette skje?
15.04.2021
10:45
16.04.2021 07:00
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Norge var lenge best i verden på å få folk i jobb. Det er vi ikke lenger. Vi har de siste årene falt som en stein på den lista. Og verst går det utover de unge.

Nesten en av tre arbeidsledige i Norge er nå under 30 år. De siste åtte årene er antallet unge uføre doblet. Og titusenvis av unge mennesker er i dag verken i jobb, utdanning eller arbeidstrening. Over halvparten av de unge menneskene i denne gruppa – over 60.000 – har Nav ikke engang kontakt med. De er ikke i jobb, de mottar ikke ytelser eller opplæring. Hva de gjør eller hvordan de forsørger seg vet man lite om. Det er en fallitterklæring, ikke bare for Erna Solberg, men for et helt samfunn.

Alle som har hatt ungdom i huset, ungdom som skal finne sin vei inn i voksenlivet og arbeidslivet, vet at det kan være vanskelig. Men noe nytt skjer i samfunnet vårt nå. De siste årene har vi møtt altfor mange unge mennesker som har mistet, eller er i ferd med å miste, troen på at en jobb, en fast jobb, en hel stilling er noe de kan få – noen gang. Koronakrisen, som har rammet unge menneskers mulighet til å få en trygg jobb, har bare gjort vondt verre.

Aps landsmøte i gang: Støre med knallhardt angrep på høyrepartiene: – Norge står ved et veiskille

Det er svært alvorlig, for den enkelte og for oss som samfunn. Jobb gir hver enkelt trygghet og frihet. Det gjør det mulig å etablere seg med hjem og familie. Det gjør at man får et nettverk og følelsen av at noen har bruk for en. Og for oss som samfunn gir det inntekter og innsats. Derfor heter det så fint at vi ikke lever av andre arbeid i Norge, vi lever av hverandres arbeid.

Det aller viktigste de neste fire årene er derfor å sørge for trygt arbeid til alle – ikke minst de unge. Ved hver korsvei skal unge møte et fellesskap som stiller opp med mer hjelp og støtte. Her er seks av de viktigste tiltakene for å lykkes med det:

1. Tidlig innsats.

Det aller viktigste for å få alle barn gjennom skolen og inn i arbeidslivet, er forebygging og tidlig innsats. Tidlig innsats på helsestasjonen, i barnehagen og ikke minst i de første skoleårene. Med vår lese-, skrive- og regnegaranti skal vi sikre at de yngste elevene raskt skal få ekstra oppfølging. Vi skal ansette flere lærere, styrke skolehelsetjenesten og laget rundt eleven.

2. Læreplassgaranti og en mer praktisk skole.

Arbeiderpartiet vil ha mer praktisk og aktiv læring i alle fag og fra første skoleår. Slik vekker vi flere unges interesse for fagarbeid, slik styrker vi også tidlig innsats og arbeidet for at flere elever skal få lære bedre og mestre mer. Hver høst står tusenvis av ungdommer uten læreplass, de får ikke fullføre utdanningen sin. Vi har laget en uakseptabel blindvei som rammer tusenvis av ungdommer hvert år. Det kan ikke vi som fellesskap lenger akseptere. Arbeiderpartiet vil innføre en læreplassgaranti, hvor ungdom som har bestått opplæringen i skole (Vg2), viser interesse for lærefaget og er motivert for læretid, skal få læreplass. Det må bli slutt på å opprette skoleplasser det ikke er realistisk å få læreplasser til. Fylkeskommunene må sammen med arbeidslivet dimensjonere skoletilbudet for å utdanne nok faglært arbeidskraft. Vi skal gi lærlinger bedre oppfølging, og særlig styrke oppfølging for lærlinger med særskilte utfordringer. Det må også bli mer attraktivt å være lærebedrift.

Kartlegging: Kun 50 elever i hele Norge er i suksessordning mot frafall i skolen

3. Et Nav som oppsøker ungdom og har flere ressurser for å få ungdom inn i jobb eller fagopplæring.

Altfor mange unge går lenge passive uten utdanning og jobb, mens problemene vokser. Ikke alle synes det er enkelt å be om hjelp. Vi kan derfor ikke bare vente til ungdommen tropper opp hos Nav – vi må oppsøke dem tidligere og støtte dem inn i fagopplæring eller ut i jobb. Fellesskapet må ta et langt større oppsøkende ansvar for gruppen som er utenfor utdanning, arbeid og arbeidstrening opp mot 30 år. Fylkene og Nav må følge ungdom som faller ut av videregående opplæring og ikke kommer i jobb, over lengre tid og tettere enn det vi gjør i dag. Et Nav med flere ansatte og et videre oppdrag skal oppsøke ungdom som står utenfor jobb, utdanning og arbeidstrening. Nav må også settes i stand til å oftere bruke verktøy vi vet virker for å få unge i jobb, som arbeidsmarkedstiltak og lønnstilskudd.

Kronikk: «Sykmelding – fra rettighet til oppsigelsesgrunn». Ebba Wergeland forklarer

4. Rask hjelp for unge med psykiske utfordringer og jobbgaranti for unge uføre.

Unge som havner utenfor jobb og utdanning har gjerne sammensatte problemer. Derfor må tjenestene i helsesektoren, Nav og utdanningssystemet jobber bedre sammen. Som en del av dette vil vi sørge for rask psykisk helsehjelp og lavterskeltjenester uten henvisning i alle kommuner. Og i siste instans skal fellesskapet stille opp med en aktivitetsreform med en jobbgaranti slik at de som blir uføre og kan jobbe noe – får jobb.

Mye lest og delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

5. Satsing på hele, faste jobber og kamp mot sosial dumping.

Når økonomien skal gjenreises, må vi sikre at de nye jobbene blir hele, faste, stillinger i seriøse virksomheter, ikke innleie som fortrenger faste ansettelser i bedrifter som driver sosial dumping. Da må vi styrke fagforeningene, stramme inn innleieregelverket og sikre fagarbeiderne jobb og lærlingene en fremtid. Når det offentlige kjøper og bygger skal oppdragene utelukkende gå til seriøse bedrifter med faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger. Store offentlige byggeprosjekter skal i større grad enn i dag føre til norske jobber på norske vilkår. Derfor vil vi få på plass en nasjonal modell for et seriøst arbeidsliv, Norgesmodellen, innen 100 dager dersom vi vinner valget, og Norge igjen får en regjering som har arbeid til alle som jobb nummer én.

6. En aktiv næringspolitikk for å skape jobber.

Fremover må vi føre en økonomisk politikk som sikrer vekst og at det skapes flere jobber. Det krever en rettferdig krisepolitikk og en aktiv næringspolitikk, hvor vi bidrar til ny vekst og nye jobber gjennom å investere i fellesskapet og en stat som er en aktiv partner for næringslivet. Ikke en politikk som prioriterer nye skattekutt til de med mest fra før, som ikke skaper jobber, men kun øker forskjellene.

Les også: Ett år etter at Norge stengte ned – slik har koronapandemien rammet arbeidsmarkedet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.04.2021
10:45
16.04.2021 07:00Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

Ole Palmstrøm

Nå starter arbeidet med tillitsreformen. Slik skal det skje

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

MER STRØM:  – Vi kan ikke belage oss på økt kraftimport for å dekke forbruket vårt. Da kan det fort bli så dyrt at smelteverksindustrien går under, frykter Stian Nordal Jensen, tillitsvalgt i fagforbundet Industri Energi. Han jobber ved et av smelteverkene til bedriften Alcoa.

Jan-Erik Østlie

Klubbleder Stian frykter for jobb-framtida: 10 øres stigning i strømprisen, gir gigantregning for smelteverket

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Før valget lovte Arbeiderpartiet å gjeninnføre feriepengetilleget på dagpenger, men det var utelatt da regjeringen la fram sitt tilleggsnummer til statsbudsjett for neste år.

Colourbox

Feriepenger for dagpenger på bordet i budsjettforhandlingene