JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Jeg er bekymret for lærlingene som blir svenner»

For mange faller ut av listene til bedriftene etter endt svenneprøve. Hva skjer med disse? spør Kim Andre Johansen.

For mange faller ut av listene til bedriftene etter endt svenneprøve. Hva skjer med disse? spør Kim Andre Johansen.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
For mange lærlinger og nye svenner faller fra en byggebransje som skriker etter fagfolk. Bedriftene må følge dem opp bedre.

Jeg er bekymret for lærlingene som blir svenner. Straks svenneprøven er bestått, får de beskjed om at de ikke får fortsette i bedriften. Bedriftene kan skylde på mange ting, og ja noen ødelegger kanskje muligheten de har blitt gitt i form av 2,5 års lærekontrakt i bedriften. I en bransje som skriker etter fagfolk i årene fremover tror jeg det er viktig å gi de som ønsker en karriere i faget muligheten til å utvikle seg og bli en skikkelig god svenn. Menneskene er forskjellige og trenger ulik oppfølging, tilnærming og et godt planlagt utdanningsløp.

De aller fleste lærlingene som møter første dag i ny bedrift er full av forventning. Hvilke utfordringer er det som venter? De fleste får akkurat det de forventer, bedriftene det samme. Lærlingene blir plassert i nye vernesko, får på synlighetsklær, verktøykasssa og matboksen under hver sin arm. Håndhilser på basen, ut på prosjektet og rett i produksjon. Det går fint. De aller fleste gangene. Jeg har selv vært en av de.

Men dessverre er det litt for mange faller av og ut, under eller rett etter endt læreløp. Uten at de selv ønsker det. Ut før svennebrevet er bestått eller rett etter at det er bestått. Hva er grunnen? Hva skal du med en utdanning og ett svennebrev som du ikke får praktisert? Er lærlingen for «slapp» eller er det oppfølgingen og investeringen i den fremtidige svennen som ikke er god nok? Min mening er det siste, ellers ville jeg nok ikke skrevet dette innlegget.

Som organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, ser jeg at litt for mange av våre medlemmer dessverre faller ut av listene til bedriftene etter endt svenneprøve. Hva skjer med disse? Hvor er systemet som skal fange opp disse? Er det Nav? Nei, jeg mener det er bransjen selv som skal stå opp og ta en for laget, en for samfunnet og en for den nyutdannede svennen som ønsker å vie sin fremtid i faget. Den nyutdannede svennen som kanskje trenger den ekstra oppfølgingen og veiledningen, den ekstra tiden for å nå målet. Målet om å bli den bedriften håpet han eller hun skulle bli den dagen lærekontrakten ble signert.

Rørleggerfaget for eksempel, som er faget mitt, er stort, bredt og fantastisk spennende. Kanskje mer spennende og kompleks enn det mange vet om. Jeg er glad for at enkelte bedrifter ansetter personer som har en konkret oppgave: oppfølging av de unge menneskene som velger veien til et svennebrev. Det skulle vært flere som tok den investeringen i fremtidens svenner. De som skal bygge landet videre i årene fremover. Jeg håper bare de får bli lenge nok i faget til å oppleve alt det har å by på. Vi har ingen å miste.

Warning
Annonse
Annonse