JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Jonas Gahr Støre kan puste lettet ut»

Ap-leder Jonas Gahr Støre får sin drømmeregjering.

Ap-leder Jonas Gahr Støre får sin drømmeregjering.

Stian Lysberg Solum / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Velgerne har talt. Ap-leder Jonas Gahr Støre har drømmeregjeringen innen rekkevidde.

kjell.werner@anb.no

Slik så det i hvert fall ut klokken 22.30 mandag kveld. Det er på sin plass å gratulere Støre. Han lyktes i sitt andre forsøk. Utfordringen blir å innfri alle forventningene.

Det har lenge ligget i kortene at det ville bli regjeringsskifte. Det store spenningsmomentet har vært om Jonas Gahr Støre vil få drømmen oppfylt eller om han blir avhengig av støtte fra Rødt eller Miljøpartiet De Grønne.

Ap, Sp og SV ligger an til å kapre 88 mandater på Stortinget. De trengs 85 mandater for å få flertall i det norske parlamentet. I så tilfelle vil Støre få den regjeringen han ønsker seg.

Aktuelt: Nå peker også Vedum på Støre som statsminister

Valg2021: Norge

Det skal riktignok forhandles. Sp har nemlig gått til valg på en «Sp/Ap-basert regjering». Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil nok gjøre seg kostbar. Ap må derfor gi store politiske innrømmelser til Sp for å få SV med på laget. Også SV vil eventuelt stille knallharde krav. Alternativet er en mindretallsregjering av Ap og Sp som må finne samarbeidspartnere i Stortinget.

Det er hevet over tvil at det er Senterpartiets framgang som i tilfelle sikrer Støre drømmeregjerningen. Sp ligger nemlig at til å kapre åtte nye mandater på Stortinget. Det hører med til historien at Senterpartiet hadde 20 prosent oppslutning på målingene i vinter. Slik sett har Vedum tapt terreng gjennom valgkampen, men han må likevel kunne sies å være en av valgets vinnere. Valgresultatet måles nemlig reelt sett mot forrige valg, ikke mot bedre målinger underveis.

Aktuelt: Nå skal Støre danne ny regjering. Varsler at han også vil lytte til MDG og Rødt

Derfor må også Jonas Gahr Støre finne seg i å bli målt mot resultatet for fire år siden. Da var det 27,4 prosent av velgerne som stemte Ap. Støre har tapt noe terreng og ligger nå an til å få rundt 26 prosent oppslutning. Men han blir likevel statsminister. For Ap-strategene var det viktig å ikke gjøre det dårligere enn Jens Stoltenbergs første regjering, som gikk skikkelig på trynet med 24,3 prosent oppslutning i 2001.

Arbeiderpartiets valgresultat i 2021 blir dermed ikke historisk dårlig. 26 prosent er ikke noe å juble for, men dette resultatet overgår det mange Ap-strateger så for seg i vinter. For Støre & co smaker det også godt at de borgerlige partiene gjør det så svakt i forhold til valget for fire år siden.

Velgerne vil ha en kursendring, og det må vi regne med å få. Høyres fall skyldes nok i hovedsak regjeringsslitasje. Det skal godt gjøres for en regjering å sitte mer enn åtte år. Stoltenbergs andre regjering tapte etter åtte år. Erna Solberg har uansett skrevet Høyre-historie. Åtte års regjeringsmakt er en bragd for en Høyre-leder. Verken Kåre Willoch eller Jan O. Syse klarte å sitte så lenge.

Aktuelt: Rødt gjør et historisk valg: – Mye å si for fagbevegelsen

Frp-leder Sylvi Listhaug har reist kjerringa i valgkampens innspurt. Ved å framstille Frp som oljebransjens beste venn fikk Frp litt vind i seilene inn mot valgdagen. Men Listhaug må også måles mot de 15,2 prosentene som partiet fikk i 2017. I så måte blir årets valg en nedtur for Frp.

Rødt ligger over sperregrensen på fire prosent, mens både KrF, Venstre og MDG ligger tett rundt den magiske grensen.

Annonse

Flere saker

Annonse