Kronikk
Kampen om makta i LO sentralt går ut over medlemmene lokalt
Vi melder oss ikke inn i LO – vi melder oss inn i forbundene, advarer skribentene.
Terje Ruud / NTB
19. november er det representantskapsmøte i LO Stat på Sundvolden.
En sak som garantert vil oppta representantene og føre til debatt, både inne i og utenfor møtesalen, er LO-sekretariatets vedtak av 2. september om å splitte LO Stat i to.
Ingen har spurt oss på lokalt nivå om hva vi mener. Men her skal dere få svaret fra vest:
I LO har det lenge pågått en diskusjon om hvordan fagbevegelsen og bør rigge seg for fremtiden.
Ansatte i offentlig sektor har i større grad enn noen gang før høyere utdanning, og mange av disse velger å organisere seg i andre hovedsammenslutninger enn LO.
Vi taper terreng, simpelthen – mange mulige medlemmer velger oss bort til fordel for Unio og Akademikerne.
Det er en utfordring som handler om identitet og definisjonsmakt. Og det fører til interne kamper i LO.
I hele 2024 har det vært omorganisering av LO Stat som har stått på blokka.
LO-kongressen i 2022 vedtok å nedsette en arbeidsgruppe som skulle vurdere styrker og svakheter ved dagens organisering av LO Stat og LO Kommune, og arbeidsgruppen fikk i mandat å «[…] utrede hvordan LO best kan beholde og utvikle sin styrke som største og bredeste hovedsammenslutning i offentlig sektor.»
Arbeidsgruppen jobbet gjennom 2023 og 2024 før de leverte en rapport i sommer. Rapporten, og anbefalingene i denne var kontroversielle, for å si det mildt.
I arbeidsgruppen har det hersket uenighet om mandat, prosess og problembeskrivelse, og majoriteten av arbeidsgruppen er uenige i rapportens konklusjon.
I realiteten hadde man to valg. Enten en bedre/annen koordinering innen dagens modell, som de fleste forbundene i LO Stat ønsket seg, eller en tariffmessig splitting av LO Stat der Spekter-området blir flyttet til LO sentralt.
Flertallet i LOs sekretariat valgte det siste. Det mener vi er en uklok beslutning.
Ved å vingestekke LO Stat på denne måten, reduserer man også LO Stats handlingsrom og økonomi. Noe som ikke minst vil gå ut over aktiviteten lokalt.
Vi er kolleger som møtes i LO Stat-familien gjennom aktiviteter LO Stats fylkesutvalg. Vil vi kunne fortsette med det? Sannsynligvis ikke.
Da er det viktig at dere sentralt tenker på en ting: Vi melder oss ikke inn i LO – vi melder oss inn i forbundene. Det er der vårt medlemskap og vår identitet ligger.
Det er der vi kjenner de tillitsvalgte og opplever at vi deltar i demokratiske prosesser. Økt sentralisering og redusert demokrati lokalt er ikke et tillitsvekkende grep for oss ute på de tusen arbeidsplasser.
Veien videre for å rekruttere høyt utdanna medlemmer ligger ikke i rent organisatoriske grep.
Når et forslag er så kontroversielt som dette, og får så store konsekvenser for tariffavtaler og -forhandlinger, ansatte og fordeling av midler, må vi ha tunga beint i munnen.
Det betyr grundige konsekvensutredninger, redelige diskusjoner og faktisk demokratiske prosesser. Ingen av disse kriteriene ligger til grunn for denne avgjørelsen.
Det syns vi er synd.
Signert av:
Cristine Edda Quaglia Nerberg, medlem NTL Skatt
Anne Marit Aspenes, medlem NTL, Universitetet i Stavanger
Sondre Haugdal, tillitsvalgt i NFF
Cristine Nerberg, medlem NTL Skatt, Stavanger
Irina Lambrigtsen, NTL-tillitsvalgt ved Stavanger Skattekontor, Skatteetaten
Tone Usken Meling, medlem i Norsk fengsels og friomsorgsforbund, Stavanger fengsel
Merita Haliti, tillitsvalgt i NTL Nav
Wenche Nilsen, hovedtillitsvalgt NTL Domstolene