JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Kollektiv fornuft»

Fellesforbundet, med Jørn Egggum i spissen, har gjort en god jobb i lønnsoppgjøret, skriver ANB-redaktør Kjell Werner i denne kommentaren.

Fellesforbundet, med Jørn Egggum i spissen, har gjort en god jobb i lønnsoppgjøret, skriver ANB-redaktør Kjell Werner i denne kommentaren.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Lønnsoppgjøret i industrien er i havn.

kjell.werner@anb.no

Etter å ha forhandlet i over 22 timer på overtid ble LO-forbundet Fellesforbundet og YS-forbundet Parat enig med NHO-foreningen Norsk Industri om en løsning. 28.000 industriarbeidere slapp å gå til streik.

Korona-pandemien har naturlig nok forandret det økonomiske grunnlaget. Lønnsoppgjøret ble satt på vent til situasjonen ble litt mer oversiktlig, og partene satte seg sammen igjen den første uka i august. Partene sto langt fra hverandre og måtte raskt ha hjelp fra riksmekleren. Arbeidsgiverne sa null, null, null og atter null. NHO ville ikke gi noe i generelt tillegg, ikke åpne for lokale tillegg, ikke gi lavlønnstillegg og heller ikke endre på teksten i tariffavtalen. NHO måtte gi etter på alle disse fire punktene.

Følg oss på Facebook

Partene ble til slutt enige om en økonomisk ramme som gir en lønnsvekst på 1,7 prosent. Med en anslått prisvekst på 1,4 prosent gir dette en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 0,3 prosent. Det gis et generelt tillegg til alle på 50 øre i timen. Det innebærer en tusenlapp i året, noe som sikrer at ingen taper kjøpekraft. Resten av rammen skal hentes ut gjennom lokale tillegg basert på økonomien i den enkelte bedrift. Mange bedrifter sliter som følge av korona-krisen, men det er også en del bedrifter som går rimelig godt.

Mesteparten av årets lønnsoppgjør er allerede gitt i form av overhenget som blir med over fra i fjor. Dette utgjør 1,2 prosent av årets oppgjør. Det reelle tillegget i år blir altså bare en halv prosent. Den samlede rammen på 1,7 prosent skal også være malen for de kommende lønnsoppgjørene, både i privat og offentlig sektor. Industriens tåleevne overfor utlandet må kort og godt sette grensen. Alternativet er at norske industriarbeidsplasser blir utkonkurrert.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er grunn til å merke seg at Akademikernes leder, Kari Sollien, vil ha seg frabedt at LO og NHO forsøker i påvirke deres lønnsoppgjør. Hun karakteriserer dette som frekt og farlig. Sollien sier at «privat sektor bør holde fingrene av fatet inn i andre tariffområder». Hun hevder at det såkalte frontfaget i industrien skal være en norm over tid og ikke en fasit i det enkelte oppgjør.

Også Sykepleierforbundets Lill Sverresdatter Larsen argumenterer dessverre litt i samme lei, med korona-pandemien som argument. Hvis mange forbund krever unntak fra hovedregelen vil hele systemet fort rakne. I magre tider blir det ekstra viktig å holde lojalt fast på de viktige prinsippene i modellen som har vist seg å virke positivt for norsk arbeidsliv i flere årtier.

Fellesforbundet, med Jørn Eggum i spissen, har gjort en god jobb i lønnsforhandlingene. Norsk Industris Stein Lier-Hansen var steil unødig lenge. Den kollektive fornuften seiret til slutt.

Annonse
Annonse