Korona-krisa:
«Krisetiltakene skal komme fellesskapet til gode – ikke skurkene», skriver Arild Grande
Gjennom en historisk innsats vil vi sikre at folk skal ha en jobb å gå tilbake til når koronakrisen er over.
I krisetider ser vi hva vi er laget av som enkeltpersoner og samfunn, skriver kronikkforfatteren.
Erlend Angelo
Norge opplever nå en voldsom økning i arbeidsledigheten. Den må ikke få bite seg fast. En historisk mobilisering er på gang for å redde arbeidsplasser, bedrifter og enkeltmenneskers privatøkonomi. Ingen skal stå alene i de store endringene som kommer.
Gjenåpningen av Norge
En gang skal vi tilbake til hverdagen. For de fleste betyr det forhåpentligvis tilbake til normalen. Men for svært mange vil krisen vare i flere år. Arbeidslivet og privatøkonomien vil ikke være slik vi var vant til inntil for en knapp måned siden.
Ingen kan si sikkert hvordan ting vil se ut på andre siden, men vi bør vi allerede nå begynne å legge en plan for hvordan vi som samfunn kan være best mulig rustet.
En viktig oppgave blir å sørge for å holde aktiviteten oppe der det fortsatt er mulig. Før påske besluttet derfor Stortinget med Arbeiderpartiet i spissen å bevilge én milliard til opprustning av vei, jernbane, flom- og rassikring, samt nesten fem milliarder til kommunal sektor for å sikre velferd og kollektivtilbud. Dette vil bidra til å holde hjulene i gang og hindre arbeidsplasser fra å gå tapt.
Kompetanseheving blir viktig
Den norske sosialdemokratiske samfunnsmodellen med samarbeid mellom partene i arbeidslivet har også gitt oss verdens mest omstillingsdyktige arbeidsstokk. Dette er et utrolig viktig fortrinn for norsk økonomi. For Arbeiderpartiet har det vært viktig å sikre at permitterte og arbeidsledige nå får et tilbud om kompetanseheving som gjør at de kan stå sterkere i fremtidens arbeidsliv.
Dette vil være viktig både for de som skal tilbake til jobb og for de som blir tvunget til å se etter nye muligheter. Så langt har vi fått på plass nesten en halv milliard til kompetanseheving i arbeidslivet.
Vi er også glad for at det ble enighet om en betydelig satsning på grønn teknologi. Norge har enorme muligheter innen skipsfart, havvind og karbonfangst og -lagring som vi nå bør gripe. Det vil kunne sikre eksisterende arbeidsplasser, og utvikle nye næringer som kan gi oss flere ben å stå på i tiden fremover.
Noen utnytter situasjonen
Tiltakene skal komme fellesskapet til gode – ikke skurkene!
Takket være fremsynte politikere før oss har Norge økonomisk handlingsrom til å forhindre de mest dramatiske utfallene av denne krisen. Gjennom en historisk innsats vil vi sikre at folk skal ha en jobb å gå tilbake til når koronakrisen er over.
Samtidig ser vi dessverre at noen aktører prøver å utnytte denne nasjonale dugnaden til svindel. Det har blant annet kommet flere tips om bedrifter som permitterer sine ansatte og ber dem jobbe som normalt mot at de ikke melder ifra til NAV. Dette er totalt uakseptabel utnyttelse av fellesskapets raushet. Fellesskapets midler skal ikke havne i lommene til useriøse og kriminelle.
De økonomiske kompensasjonsordningene må følges av effektive kontrollmekanismer for å avdekke forsøk på svindel.
Må stille krav om utbytte
Arbeiderpartiet mener bedrifter som mottar statlig krisehjelp ikke skal dele ut bonuser eller øke lederlønningene. Det må også stilles vilkår om at man ikke tar ut utbytte med mindre det benyttes til investeringer i egen virksomhet eller tas ut som ordinær lønn.
Det skal ikke være mulig å organisere selskapet sitt på en måte som utløser kompensasjon man ellers ikke ville fått, og useriøse aktører skal ikke få tilgang til offentlige penger. I tillegg har Ap lagt vekt på at fellesskapets penger ikke skal kunne sendes ut av landet til skatteparadiser.
Dette burde være en selvfølge. Dessverre har ikke regjeringspartiene og Frp vært enig med oss i dette.
I krisetider ser vi hva vi er laget av som enkeltpersoner og samfunn. Alle som nå står på for å berge helsa til folk, for å holde hjulene i gang, og for fellesskapet fortjener en stor takk. Så skal vi gjennom politikken gjøre så godt vi kan for å trygge økonomien med rettferdige løsninger.
Sammen skal vi klare dette.