Nav forventer et økt behov for sosialhjelp når mange mister retten på dagpenger senere i år og i 2022, skriver Frøydis Petersen Jensen.
Ole Palmstrøm
Debatt
«La oss tenke forebyggende og endre sosialhjelpen»
De veiledende satsene for sosialhjelp må heves. Det bør også settes ned et utvalg av eksperter til å vurdere om kommunene stiller for strenge krav for rett til sosialhjelp og med dette bryter menneskerettighetene.
Mandag morgen ble statistikken over sosialhjelp oppdatert. De nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet på sosialhjelp har gått ned fra 2019 til 2020. At antallet på sosialhjelp ikke har økt under pandemiens første år, har sammenheng med at regjeringen har forlenget retten til dagpenger for permitterte og ledige.
Derimot forventer Nav et økt behov for sosialhjelp når mange mister retten på dagpenger senere i år og i 2022. På sikt vil altså flere kunne havne på sosialhjelp.
Mye lest: Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten
Fattigdoms- og helseproblemer
Den forventede økningen i sosialhjelpsmottakere er kritisk, fordi dette er en gruppe som er utsatt for fattigdoms- og helseproblemer.
Levekårsundersøkelsen viser at de som mottar sosialhjelp er blant dem som sliter mest med fattigdom. Blant annet opplevde 46 prosent av sosialhjelpsmottakerne i 2019 det som vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes – sammenlignet med 6 prosent i hele befolkningen.
At sosialhjelpsmottakere er utsatt for fattigdom bidrar negativt til deres fysiske og psykiske helse. 22 prosent av mottakerne i 2019 hadde ikke råd til å gå til tannlegen. I hele befolkningen gjaldt dette bare 5 prosent, og resultatet er ulikhet i tannhelse. Økonomiske problemer, som manglende mulighet til å betale skyhøye leiepriser, bidrar også til stress og depresjon.
Mye delt: 15.000 koronaledige risikerer å miste jobben for godt: – Dette har jeg advart mot siden i fjor
Lave satser og strenge krav
Mye av forklaringen på at de på sosialhjelp er utsatt for fattigdom, ligger i at satsene er for lave i forhold til hva det koster å leve i Norge. Referansebudsjettet viser hva et akseptabelt forbruksnivå koster. For en enslig mann mellom 31 og 50 år er dette på 10.350 kroner, uten boutgifter. Derimot viser statens veiledende satser for sosialhjelp et beløp på kun 6.450 for en enslig voksen i 2021.
Noen kommuner stiller for strenge krav til de som søker om sosialhjelp. Velferdsalliansen erfarer at flere blir tvunget til å tømme alle sparekontoene sine og selge verdier som bil og bolig for å få rett på hjelp. Ved å måtte være helt på bunn før man kan få sosialhjelp, som har urettferdig lave satser, blir mange skjøvet ut i fattigdom. Dette er lite hensiktsmessig.
Ett år med pandemien: Over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom
Tenke forebyggende
Selv om regjeringen har satt av mange milliarder til tiltak for å få folk i jobb, er det samtidig nødvendig med et system som sikrer inntekt til de som ikke jobber. Med en rekordhøy arbeidsledighet og konkurranse om jobbene, har viktigheten av dette blitt tydeliggjort.
Velferdsalliansen mener at regjeringen bør tenke forebyggende og endre sosialhjelpen før antallet mottakere eksploderer. I et rettferdig og inkluderende land som Norge bør alle sikres en inntekt til et verdig liv. Tiden er inne for at vi gjør noe med satsene og kravene for sosialhjelp.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB