Nav forventer et økt behov for sosialhjelp når mange mister retten på dagpenger senere i år og i 2022, skriver Frøydis Petersen Jensen.
Ole Palmstrøm
Debatt
«La oss tenke forebyggende og endre sosialhjelpen»
De veiledende satsene for sosialhjelp må heves. Det bør også settes ned et utvalg av eksperter til å vurdere om kommunene stiller for strenge krav for rett til sosialhjelp og med dette bryter menneskerettighetene.
Mandag morgen ble statistikken over sosialhjelp oppdatert. De nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet på sosialhjelp har gått ned fra 2019 til 2020. At antallet på sosialhjelp ikke har økt under pandemiens første år, har sammenheng med at regjeringen har forlenget retten til dagpenger for permitterte og ledige.
Derimot forventer Nav et økt behov for sosialhjelp når mange mister retten på dagpenger senere i år og i 2022. På sikt vil altså flere kunne havne på sosialhjelp.
Mye lest: Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten
Fattigdoms- og helseproblemer
Den forventede økningen i sosialhjelpsmottakere er kritisk, fordi dette er en gruppe som er utsatt for fattigdoms- og helseproblemer.
Levekårsundersøkelsen viser at de som mottar sosialhjelp er blant dem som sliter mest med fattigdom. Blant annet opplevde 46 prosent av sosialhjelpsmottakerne i 2019 det som vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes – sammenlignet med 6 prosent i hele befolkningen.
At sosialhjelpsmottakere er utsatt for fattigdom bidrar negativt til deres fysiske og psykiske helse. 22 prosent av mottakerne i 2019 hadde ikke råd til å gå til tannlegen. I hele befolkningen gjaldt dette bare 5 prosent, og resultatet er ulikhet i tannhelse. Økonomiske problemer, som manglende mulighet til å betale skyhøye leiepriser, bidrar også til stress og depresjon.
Mye delt: 15.000 koronaledige risikerer å miste jobben for godt: – Dette har jeg advart mot siden i fjor
Lave satser og strenge krav
Mye av forklaringen på at de på sosialhjelp er utsatt for fattigdom, ligger i at satsene er for lave i forhold til hva det koster å leve i Norge. Referansebudsjettet viser hva et akseptabelt forbruksnivå koster. For en enslig mann mellom 31 og 50 år er dette på 10.350 kroner, uten boutgifter. Derimot viser statens veiledende satser for sosialhjelp et beløp på kun 6.450 for en enslig voksen i 2021.
Noen kommuner stiller for strenge krav til de som søker om sosialhjelp. Velferdsalliansen erfarer at flere blir tvunget til å tømme alle sparekontoene sine og selge verdier som bil og bolig for å få rett på hjelp. Ved å måtte være helt på bunn før man kan få sosialhjelp, som har urettferdig lave satser, blir mange skjøvet ut i fattigdom. Dette er lite hensiktsmessig.
Ett år med pandemien: Over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom
Tenke forebyggende
Selv om regjeringen har satt av mange milliarder til tiltak for å få folk i jobb, er det samtidig nødvendig med et system som sikrer inntekt til de som ikke jobber. Med en rekordhøy arbeidsledighet og konkurranse om jobbene, har viktigheten av dette blitt tydeliggjort.
Velferdsalliansen mener at regjeringen bør tenke forebyggende og endre sosialhjelpen før antallet mottakere eksploderer. I et rettferdig og inkluderende land som Norge bør alle sikres en inntekt til et verdig liv. Tiden er inne for at vi gjør noe med satsene og kravene for sosialhjelp.
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie