Kronikk
Lavere kontingent – eller høyere aktivitet?
Veien til flere fagforeningsmedlemmer går ikke gjennom lav kontingent, men økt aktivitet, skriver Kjetil Larsen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Ys presenterte sitt arbeidslivsbarometer forrige uke.
Et av funnene er at det er flere enn før som synes et medlemskap i en fagforening er for dyrt.
28 prosent faktisk, og det var en økning siden 2014. De som er spurt i denne undersøkelsen er ikke valgt ut fordi de er medlem av en fagforening, men det skal være et representativt utvalg av folk i arbeidslivet.
Fellesforbundet gjør også medlemsundersøkelser. Vi har i år både gjort en undersøkelse blant de som er medlem av forbundet, og blant de som er strøket eller utmeldt. Når det gjelder synet på kontingentnivået, så er det også hos oss noen som synes det er dyrt.
Først bør det nevnes at medlemmer i Fellesforbundet er utrolig lojale. 73 prosent har faktisk aldri engang vurdert å melde seg ut. Blant det mindretallet som har vurdert utmelding er det 32 prosent som sier det er fordi de synes kontingenten er høy - men det er et langt skritt fra å synes kontingenten er for høy til faktisk å melde seg ut. Kun 13 prosent av de utmeldte oppgir høy kontingent som årsak.
Fellesforbundet mister først og fremst medlemmer når de bytter jobb (37 prosent), og særlig hvis de går fra en bedrift der de har fått trukket kontingenten over lønn og begynner på en arbeidsplass uten trekkavtale.
Det må bety at bevisstheten rundt medlemskapet ikke er så høy som vi kunne ønske. Dette til tross for 77 prosent av medlemmene sier at de synes medlemskapet er veldig eller ganske viktig.
Derfor tror jeg det er viktigere å jobbe for å få mer aktivitet i klubber og fagforeninger, enn å senke kontingenten å få færre midler til aktivitet. Vi ser at folk som har deltatt aktivt i fagforeninga eller klubben har en mye mindre tendens til å falle fra. Det å delta i en streik, gå-sakte-aksjon, kurs, medlemsmøter eller demonstrasjoner øker fagforeningsbevisstheten dramatisk.
Derfor må vi gi medlemmene anledning til å være aktive.
Kanskje vi større grad skal bruke spørreundersøkelser for å finne ut hvilke krav vi skal stille, istedenfor, eller i tillegg til, dagens noe byråkratiske praksis med å sende inn forslag gjennom flere organisasjonsledd?
Kanskje vi skal bruke opprop og underskriftslister for å bygge opp under de kravene vi kommer fram til at vi vil stille?
Når man skal foreskrive medisin må man ha rett diagnose. Veien til flere fagforeningsmedlemmer går ikke gjennom lav kontingent, men økt aktivitet!
Kommentar: Fagorganisert for enhver pris?