JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Lønnsoppgjøret i 2024 kan bli det vanskeligste noensinne

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier vi i krevende tider må holde fast ved det som virker: Høy organisasjonsgrad, høy tariffavtaledekning og ansvarlige arbeidsgivere og tillitsvalgte.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten sier vi i krevende tider må holde fast ved det som virker: Høy organisasjonsgrad, høy tariffavtaledekning og ansvarlige arbeidsgivere og tillitsvalgte.

Norges Bank

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
​​​​​​​Vi som forhandler har en tendens til å si at det neste lønnsoppgjøret blir det vanskeligste noensinne. 2024 kan imidlertid bli nettopp det.

Alle lønnsoppgjør i alle Spekters medlemsvirksomheter er nå avsluttet i enighet. Etter at frontfaget var ferdig og satte normen for årets oppgjør, har vi ikke hatt en eneste mekling og dermed heller ingen streiker i Spektervirksomhetene.  

Den høyeste økonomiske rammen på 15 år er trolig en medvirkende årsak til dette, men også gode prosesser og ansvarlige parter skal ha sin del av æren for at mange hundre forhandlingsprosesser sentralt og lokalt i Spekters medlemsvirksomheter har endt innenfor normen fra frontfaget (5,2 prosent). 

Spekters medlemsvirksomheter har dermed gitt vesentlige bidrag ikke bare til arbeidsfred, men også til at lønnsveksten er holdt på et nivå som ikke bidrar til enda sterkere lønns- og prisspiral-effekter.

Da lønnsoppgjøret startet, opererte vi med en prisvekstforutsetning gjennom året på 4,9 prosent. En ramme på 5,2 prosent ville dermed ha gitt gjennomsnittlig reallønnsvekst.

Det gjenstår å se hvordan prisene utvikler seg resten av 2023, men prisveksten de siste månedene er høyere enn vi trodde og håpet da forhandlingssesongen begynte.

I tillegg øker rentene mer og raskere enn vi hadde sett for oss, selv om Norges Bank tidligere i år varslet nettopp dette om lønnsveksten ble høyere enn 5,1 prosent og prisene fortsatte å øke.

En svakere krone gjør ikke saken bedre. 

Isolert sett bedrer en svak krone lønnsevnen i konkurranseutsatt sektor (frontfaget). Men da blir det ekstra viktig med disiplin, slik at dette ikke tas ut i økt lønnsvekst i frontfaget som så gjennom frontfagsmodellen slår inn i hele økonomien (også skjermet sektor).

Dette vil kunne medføre lønns- og prisspiraler og er en av flere årsaker til at Norges Bank må føre en pengepolitikk som ikke gir en for svak krone.

I en tid der så mye er usikkert når det gjelder norsk økonomi framover, må vi holde fast ved det vi vet virker. Høy organisasjonsgrad, høy tariffavtaledekning og ansvarlige arbeidsgivere og tillitsvalgte har gjennom mange tiår bidratt til en sentralisert og koordinert lønnsdannelse, som igjen har bidratt til et sunt arbeidsliv.

Vi som forhandler har en tendens til å si at det neste lønnsoppgjøret blir det det vanskeligste noensinne. 2024-oppgjøret kan faktisk bli nettopp det – det vanskeligste noensinne.

Om resultatene for 2023 viser at forskjellene mellom forhandlingsområdene er større enn de burde, må vi ta en fot i bakken, som det heter.

Spekter er derfor glad for at Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på nettopp lønnsdannelsen i disse spesielle økonomiske tidene.

Warning
Annonse
Annonse