Kommentar:
«Lønnstilskudd er en god idé»
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen vil gi lønnstilskudd for å kunne hjelpe permitterte raskere tilbake i jobb.
Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Regjeringen legger nå planer for hvordan Norge kan komme best mulig ut av korona-krisen.
kjell.werner@anb.no
Da gjelder det å tenke nytt for å få fart på bedriftene som sliter. Tirsdag kommer revidert nasjonalbudsjett. Tiltakspakken for den tredje korona-fasen er varslet i slutten av måneden. Finansminister Jan Tore Sanner trekker fram flere fallgruver som Norge ikke må ramle i. Han advarer mot at offentlig sektor vokser på bekostning av arbeidsplasser i privat sektor. Videre må ikke arbeidsledigheten bite seg fast slik at mange faller varig ut av arbeidslivet. Dette er fornuftige tanker som bør ligge i bunnen for en ny politisk dugnad.
Smitteverntiltakene vil ha konsekvenser for norsk økonomi en god stund framover. Det samme gjelder den økonomiske nedturen ellers i verden. På toppen av dette rammes Norge av det kraftige fallet i oljeprisen. Regjeringen har allerede brukt 140 milliarder kroner på økonomiske tiltak og stilt lånegarantier for 100 milliarder kroner. Samtidig ligger det an til 60 milliarder i lavere skatter og avgifter enn opprinnelig budsjettert. Dette er penger som hentes fra oljefondet, altså tas fra kommende generasjoner. Det finnes ingen gratis lunsj.
Over 400.000 nordmenn står nå uten arbeid. De fleste er heldigvis «bare» permittert, og de siste ukene har mange av disse fått jobbene sine tilbake. Men det er fortsatt langt fram til mer normale tilstander på arbeidsmarkedet. Norge har en god permitteringsordning som ble gjort enda bedre i første korona-fase. LO har kommet med to konkrete forslag til ytterligere forbedring og tilpasning: Utvidelse av permitteringsperioden til å gjelde i 52 uker samt å innføre lønnstilskudd for å få flere tilbake i jobb.
Finansminister Sanner avviser ingen av LO-forslagene. Han henviser til et ekspertutvalg som vurderer de tiltakene som allerede er innført, hvordan de skal fases ut og hva de eventuelt skal erstattes med. Permittering er en passiv ordning som gir mulighet til at de aktuelle arbeidstakerne enkelt kan tas inn igjen i jobb når konjunkturene snur. Båndene til jobben blir ikke kuttet. Alternativet er oppsigelser, og da er veien tilbake til arbeidslivet tyngre.
For å hjelpe bedrifter som er rammet av korona-krisen har politikerne vedtatt en ordning med såkalt kontantstøtte. Her kan bedriftene få dekket store deler av uunngåelige faste kostnader for å komme seg over kneika. Denne ordningen bør etter LOs mening kombineres med et lønnstilskudd. Da kan aktuelle bedrifter settes i stand til å ta inn ansatte raskere. Slike lønnstilskudd bør også kunne brukes til sårt tiltrengt kompetanseheving blant ansatte.
Lønnstilskudd vil være en aktiv ordning som hjelper ansatte og bedrifter – og som vil lønne seg for samfunnet. Dette er arbeidslinjen i praksis.