JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Mange unge er uten jobb»

Rekordmange unge har meldt seg som arbeissøkere hos Nav.

Rekordmange unge har meldt seg som arbeissøkere hos Nav.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Koronakrisen skyver ungdom ut av arbeidsmarkedet.

kjell.werner@anb.no

I vår ble det nær en tredobling av unge arbeidsledige. Selv om ledigheten nå går ned i alle aldersgrupper, er den fortsatt størst blant de unge. Dette er et bekymringsfullt trekk som det bør settes større fokus på. Her hører det også med til bildet at antallet unge uføre har doblet seg i løpet av de siste ti årene.

Ved utgangen av august var det ifølge Nav registrert over 216.000 arbeidssøkere her til lands. Det er riktignok en halvering siden toppen i slutten av april, men fortsatt en høy ledighet i norsk sammenheng. Den samlede bruttoledigheten er nå på 7,6 prosent av arbeidsstyrken. For de unge i aldersgruppen 25–29 år er det tilsvarende tallet 9,6 prosent.

Følg oss på Facebook

– De som er verst stilt nå er de som akkurat har fullført sin utdanning, og som skal ut for å søke jobb, sa Fafo-forsker Anne Hege Strand i sommer til podkasten Rørsla. Hun mener det haster med tiltak overfor unge arbeidssøkere. Samfunnsøkonomene i LO spår en høy arbeidsledighet blant de unge i mange år framover. Ett av tiltakene LO har tro på, er å bruke de regionale sentrene for karriereveiledning mer aktivt. De kan avlaste Nav og gi særskilt oppfølging av unge arbeidssøkere.

Arbeidsledigheten er størst innen reiseliv og transport. Deretter følger butikk- og salgsarbeid på statistikken. Ledigheten blant innvandrere er også stor, spesielt for polakkenes del. Tilgangen på ledige jobber i august var betydelig lavere enn normalt for august. Nedgangen i antall arbeidssøkere den siste tiden skyldes utelukkende at flere permitterte har kommet i jobb. Dette viser hvor fornuftig det er å ha en solid permitteringsordning som kan hjelpe bedrifter over en utfordrende kneik. Alternativet kan fort være oppsigelser som gjør veien tilbake til arbeidsmarkedet tyngre.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Koronakrisen er slett ikke over. Mange bedrifter sliter fortsatt, enten som følge av nasjonale smittetiltak eller som resultat av det økonomiske tilbakeslaget verden over. Statistisk sentralbyrå anslår at arbeidsledigheten, slik SSB måler den, vil synke gradvis fra over fem til fire prosent i 2023. Til sammenlikning var ledigheten 2,8 prosent i fjor.

De unge må konkurrere med arbeidssøkere som har arbeidserfaring å vise til og ofte har bedre formelle kvalifikasjoner. Prinsippet om å følge ansiennitet ved oppsigelser fører også til at de unge sendes først ut av porten.

Ungdom er i en sårbar livsfase. Det første møtet med arbeidslivet er for mange avgjørende for å lykkes videre i livet. Faren for å falle varig ut av arbeidsmarkedet er absolutt til stede. Vi risikerer å få en tapt generasjon dersom det ikke settes inn mer målrettede tiltak overfor de unge.

Annonse
Annonse