JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkampen i gang:

«Men kampen om bompengevelgerne er ikke over»

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Flere av de etablerte partiene vil nok fri til bompengepartiene i de største byene, skriver Stein Sneve.

Denne uka starter valgkampen for alvor, blant annet gjennom regjeringssjef Erna Solbergs besøk i Bergen på torsdag. Det er en regjering i motgang som møter velgerne denne gang, men Solberg er optimist. Til NTB sier hun at hun gleder seg til å komme i gang og mener Høyre har gode sjanser for å gjenvinne makta flere steder, selv om partiets oppslutning på nasjonalt plan er klart fallende. Solberg peker på tradisjonelle høyresaker som veien til velgernes hjerte denne gang også: kunnskap og mestring i skolen, forskning og innovasjon, helse og trygghet.

ph

Flere andre partiledere bruker også denne uken til å komme ordentlig i gang med sin valgkamp, mens Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre «tyvstartet» i Stavanger på lørdag. Der rettet han kraftig kritikk mot Høyre for måten partiet har styrt byen på de siste 24 årene. Han hevder at Stavanger har store utfordringer med blant annet høy barnefattigdom. I intervjuet med NTB avfeier Erna Solberg dette som «vrøvl». Det er hard språkbruk og varsler nok en valgkamp der hanskene vil være av og der kampen om virkelighetsbeskrivelsen vil stå sentralt.

Begge de dominerende partiene i norsk politikk går nemlig inn i denne valgkampen klart svekket. Nasjonalt «berges» Ap av at deres velgere i stor grad går til partier som også ønsker et regjeringsskifte. Samtidig som alle partiene i regjering er svekket, to av dem i evig fare for å havne under sperregrensen.

I de mange lokalvalgene vi nå står foran, er dynamikken helt annerledes. Partiene vil både tape og vinne valg rundt om i landet, og hva som utgjør en suksess vil ikke bare avhenge av det samlede, nasjonale resultat. For Høyre vil det for eksempel være svært viktig hva som skjer i storbyene, hvorav de tapte mange for fire år siden. Gjenvinner partiet makta i for eksempel Oslo og Bergen, vil nok Solberg framstille valget som vellykket, selv om den nasjonale oppslutning blir lavere enn forrige gang.

ph

Skal det skje, er Høyre antakelig avhengig av at også andre partier som gjør det bra ønsker et maktskifte. Her kan de nye bompengepartiene bli avgjørende, og Solberg frir åpenlyst til dem ved inngangen til valgkampen. Hun uttrykker stor forståelse for frustrasjonen bak opprøret og gir konkret støtte til forslaget om en tre timers bompause på ettermiddagene, som er kommet fra Høyre i Oslo og Bergen. Det er liten tvil om at bompengepartiene har hentet mange av sine velgere fra nettopp Høyre og Frp, noe som kan gi henne en fordel. Men kampen om bompengevelgerne er ikke over, og flere av de etablerte partiene vil nok gå på frierføtter i de største byene framover.

Annonse
Annonse