Mette Frederiksen er Danmarks politiske dronning. Hun trumfer alle, skriver Kjell Werner.
Ida Karine Gullvik
Kommentar
«Mette Frederiksen har gode kort på hånda til å vinne maktspillet»
Det danske valget ble nettopp så spennende som det kunne.
kjell.werner@anb.no
Rød side fikk flertall med knappest mulig margin. Sosialdemokraten Mette Frederiksen kan smile bredest. Hun får ventelig fortsette som statsminister.
Men Frederiksen vender i realiteten ryggen til flere av sine røde venner. Hun ønsker nemlig en bred regjering som favner over midtstreken i dansk politikk.
Frederiksen har gode kort på hånda til å vinne maktspillet.
Dramatikken utover valgnatten overgikk TV-serien Borgen.
En god time over midnatt var det klart at Mette Frederiksen hadde innkassert seieren. Statsministerkandidatene på borgerlig side er ute av dansen. Samtidig er borgerlig side rystet av et politisk jordskjelv som i hovedsak har skadet det liberalkonservative partiet Venstre.
Bakgrunnen er to tidligere Venstre-topper som suksessfullt har dannet egne partier.
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort kometkarriere med Moderaterne. Partiet fikk 9,3 prosent oppslutning og ble dermed det tredje største partiet i Folketinget.
Tidligere innvandringsminister Inger Støjberg har reist seg som en fugl føniks etter skandalen som førte til at hun ble fradømt plassen i Folketinget og i tillegg måtte sone 60 dager i fengsel.
Danmaksdemokratene landet på 8,1 prosent, og Støjberg må ta mye av «æren» for at det sterkt innvandringskritiske Dansk Folkeparti nesten falt ut av Folketinget.
I valgkampen klarte Lars Løkke Rasmussen å gjøre seg ekstra interessant ved å holde kortene tett til brystet.
Lenge så det ut til at han skulle bli jokeren i spillet. Den politiske ringreven lå nemlig an til å havne på vippen mellom blokkene slik at han kunne avgjøre statsministerspørsmålet. Men han mistet muligheten til å bli kongemaker da den røde blokken til slutt fikk flertall.
Det stilte 14 partier til valg i Danmark. 12 av dem kom inn i Folketinget. Den brede partifloraen skyldes i hovedsak det faktum at sperregrensen er på to prosent, altså halvparten av det som er tilfelle i det norske systemet.
Mange ser det som en styrke at det er relativt lett å bli representert i det danske parlamentet. Misnøye med de etablerte partiene kan på denne måten utløse en konkurranse som er sunt for demokratiet. De etablerte partiene må skjerpe seg.
Men her ligger også et potensial for fragmentering som fører til at det blir vanskelig å skape stabile parlamentariske grunnlag for regjeringer.
En høyere sperregrense vil bidra til at politiske urokråker i større grad må innordne seg i de tradisjonelle partiene. Det er en god demokratisk tradisjon at flertallet bestemmer.
Den brede partifloraen må ta mye av skylden for at det ble mye personfokus på de sentrale politikerne. Sakene kom for mye i bakgrunnen.
Mette Frederiksen har ledet en ren sosialdemokratisk mindretallsregjering siden valget i 2019.
Hun ble presset til å utlyse nyvalg i høst. Partiet Radikale Venstre truet med å kaste regjeringen, med henvisning til minkskandalen, dersom det ikke ble utlyst nyvalg.
Statsministeren har fått krass kritikk for å ha opptrådt i strid med loven da hun beordret slakting av all dansk mink. Nedslaktingen ble gjort for å unngå koronasmitte fra danske minkfarmer.
Men minkskandalen har tydeligvis prellet av danske velgere som vann på gåsa.
Socialdemokratiet fikk nemlig framgang ved valget. En oppslutning på 27,5 prosent er det beste partiet har oppnådd på over 20 år. Radikale Venstre ble mer enn halvert. Å gamble med nyvalg var en strategi som i så måte feilet.
Men paradoksalt nok har partiet store muligheter til å komme i regjering etter nyvalget. Det samme gjelder for nykommeren Moderaterna.
Det hører med til historien at daværende Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen tapte mot Mette Frederiksen i folketingsvalget for tre år siden.
Han har lenge ivret for en blokkoverskridende regjering, og i høst har altså Mette Frederiksen tatt til orde for det samme. I valgkampen har hun begrunnet ønske om en bred regjering med et behov for å stå samlet i en krisetid. Krigen i Ukraina og høy prisstigning er noen av begrunnelsene hennes.
De to partiene på venstre flanke, Enhetslisten og Socialistisk Folkeparti, liker veldig dårlig at Mette Frederiksen vil ha en bred regjering. Disse to partiene risikerer å bli politisk isolert. Det kan også diskuteres hvor lurt det er av Socialdemokratiet å samarbeide til høyre for midten i dansk politikk.
På den annen side må Frederiksen stå ved det hun har lovet i valgkampen.
Mange velgere vil føle seg lurt dersom hun ensidig støtter seg på det røde flertallet i Folketinget. Samtidig må Socialdemokratiet ta på alvor at Radikale Venstre ikke lenger vil støtte en ettpartiregjering.
Valgresultatet må tas som en bekreftelse på at Mette Frederiksens strategi har fungert.
Hun har fått et stort manøvreringsrom. Sosialdemokratene kan også glede seg over at partiet er størst i nesten hele landet. Det er bare åtte valgkretser hvor andre partier er større. Danmark er ikke lenger så polarisert med et skille mellom by og land som i fjorårets lokalvalg.
Men nå skal det forhandles, og det blir ingen enkel oppgave for Mette Frederiksen.
Vi må regne med at dette tar tid. Spørsmålet er hvor bred regjering hun klarer å stable på beina. Det er interessant å notere at Venstres Jakob Ellemann-Jensen ikke stiller seg like kategorisk avvisende til regjeringssamarbeid som Det konservative folkepartiets Søren Pape Poulsen.
Lars Løkke Rasmussen er ikke så mye verdt som joker. Han er ikke lenger kongemaker. Det finnes heller ingen ess i kortstokken.
Mette Frederiksen er Danmarks politiske dronning. Hun trumfer alle.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB