Kommentar
Nå er det venstresida som har gode kort på hånda
Den politiske venstresiden har fått gode kort på hånda. Her representert ved Sp-leder Trygve Sølagsvold Vedum, Rødt-leder Bjørnar Mpoxnes, SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Birgit Dannenberg
Regjeringen blir angrepet fra begge sider i det politiske landskapet.
kjell.werner@anb.no
Statsminister Erna Solberg får nå for alvor merke at hun leder en mindretallsregjering. Det kom tydelig fram i Stortingets trontaledebatt mandag og tirsdag.
Ap-leder Jonas Gahr Støre tok tak i at forskjellene i Norge øker og at denne utviklingen blir forsterket av redusert formuesskatt. Frp-leder Siv Jensen var mest opptatt av å begrense innvandringen og hindre at pensjonistene taper kjøpekraft. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kritiserte regjeringen for sentraliserende reformer og sammenslåing av fylker.
Ny måling: Lederskifte fører Venstre over sperregrensa
Alt er altså ved det normale. Opposisjonen rir sine kjepphester, mens regjeringens folk forsvarer seg så godt de kan. Den lange valgkampen fram mot stortingsvalget neste høst er i gang. Statsminister Erna Solberg forsøkte å heve blikket ti år fram i tid med svulstige ord om behovet for å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Vi må skape mer og inkludere flere, var beskjeden fra Solberg. Hun hevet klokelig en advarende pekefinger til bedriftsledere om ikke å presse ansatte til førtidspensjonering. Vi må snarere stå lenger i jobb.
Erna Solberg advarte mot å gjenta fortidens feil med statseide selskaper ved å trekke fram at delprivatiseringen av Statoil for 20 år siden var en suksess. Ap-leder Jonas Gahr Støre innrømmet at dette var et klokt grep, på samme måte som det var smart av Norge å etablere Statoil på 70-tallet. Det er gammeldags å ha ideologiske skylapper, kontret Ap-lederen tilbake til statsministeren.
Kommentar: Erna Solberg har tatt sine egne i skole. Det er modig gjort
Tre ferske rapporter har gitt den politiske venstresiden gode kort på hånda i den lange valgkampen. Statistisk sentralbyrå kan fortelle at de økonomiske forskjellene har økt mer enn det vi tidligere har trodd. For de aller rikeste synker skatteprosenten jo mer de tjener. Erna Solberg forsvarer seg med at de rikeste nå betaler en større bit av den nasjonale skattemessige kaka. Det blir en tilsløring fra Solbergs side og underbygger snarere det faktum at de rike blir stadig rikere.
Mandag kom det en utredning fra fire forskere som konkluderer med at økt formuesskatt fører til flere jobber i små og mellomstore bedrifter. Stikk i strid med det som har vært Høyres budskap i årevis. På toppen av dette har nordmenn fått mer tillit til statlig innblanding og regulering. I 2001 var det 64 prosent som mente at mange oppgaver blir bedre løst dersom de overføres fra det offentlige til private selskaper. I 2019 var denne andelen sunket til 38 prosent.
Den jevne nordmann har tydeligvis blitt mer venstreorientert politisk. Utfordringen for Jonas Gahr Støre er at Arbeiderpartiet sliter med å fange opp disse velgerne. De lekker i stedet til konkurrenter på rødgrønn side.
Statsbudsjettet 2021: Erna Solberg gir rabatt på formuesskatt
Kommentar: Sykepleierne spiller farlig høyt