Sykepleierforbundets Lill Sverresdatter Larsen er på krigsstien. Frontfaget i industrien er problemet.
Mimsy Møller, Dagsavisen
Kommentar:
«Sykepleierne spiller farlig høyt»
Solidariteten innad i fagbevegelsen er truet.
kjell.werner@anb.no
Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, er misfornøyd med resultatet i lønnsoppgjøret for kommunesektoren. Her fikk sykepleierne 1,7 prosent mer i lønn. Dette er det samme som resultatet i industrien. Det er tradisjon for at industrien går i front og forhandler først, for på den måten å legge malen for øvrige lønnsoppgjør. Av dette følger begrepet frontfaget, som er en av grunnplankene i den norske modellen for lønnsforhandlinger.
Hensikten med frontfaget er at lønnsoppgjørene skal ta utgangspunkt i industribedriftenes tåleevne overfor utenlandske bedrifter. Dersom andre sektorer blir lønnsledende vil, også lønningene i industrien bli presset mer opp enn forsvarlig. Det blir en lønnsspiral som fører til at norske industriarbeidsplasser konkurreres bort. En slik utvikling vil svekke økonomien her til lands. I neste omgang reduseres grunnlaget for en solid velferdsstat.
Men nå stiller Lill Sverresdatter Larsen spørsmålstegn ved frontfagets legitimitet. Hun vil se på modellen på nytt. Forbundslederen ønsker åpning for å prioritere enkelte grupper der det er nødvendig. Samfunnskritiske yrker er slike grupper, mener hun. «Derfor er det på høy tid å tenke nytt, både om lønnsutvikling og om yrker som har stått i første rekke under koronapandemien», sier hun til nettavisen FriFagbevegelse.
Aktuelt: Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme
Forbundslederen mener at det stivbeinte frontfaget er årsaken til at sykepleierne ikke får reell lønnsvekst, verken i gode eller dårlige tider. Hun karakteriserer sykepleierne som en underbetalt gruppe. Larsen mener at 1.400 kroner ekstra i lønn er ikke godt nok for å rekruttere og beholde sykepleiere. I dag mangler Norge 6.000 sykepleiere. Om 15 år vil denne mankoen, ifølge Sykepleierforbundet, bli på 30.000.
Her er det to argumenter som bør gi grunnlag for en viss refleksjon. Hva som er underbetalt, kommer selvsagt an på hvem man sammenlikner seg med. Faktum er at sykepleierne har hatt en bedre lønnsutvikling de siste to årene enn for eksempel lektorer på videregående skoler, bygningsingeniører og lærere ved universiteter og høyskoler. Det er også populært å søke seg til høyskolene som utdanner sykepleiere.
Stortingsvalget: Sykepleier Åse (24) er nominert til sikker plass på Stortinget – hun vet hva hun vil kjempe for
Det er høyst forståelig at Sykepleierforbundet kjemper for økt lønn. Men det er usmakelig å bruke en krevende situasjon under koronakrisen som argument. Det er nemlig mange yrkesgrupper som har måttet stå på ekstra i denne krisen uten at korona-innsats har blitt trukket fram som et poeng for å få høyere lønn. Men de som har fått det absolutt tøffest, økonomisk og menneskelig, er utvilsomt de mange som har mistet jobben eller har blitt permittert. En uansvarlig lønnsspiral vil sende enda flere ut i ledighet.
På denne bakgrunnen er det urovekkende at Sykepleierforbundet rasler med streikevåpenet. Resultatet i kommuneoppgjøret er nemlig sendt til uravstemning blant medlemmene. Og det skjer, høyst oppsiktsvekkende, uten anbefaling fra forbundsledelsen. Lill Sverresdatter Larsen frir riktignok til medlemsdemokratiet, men det er både unormalt og ikke minst dårlig lederskap å ikke komme med en klar anbefaling.
Avslørt: Helsekonsulenter kostet nesten en halv milliard. Nå må Bent Høie svare
Medlemmene bør få vite om forbundslederen er for eller imot det hun karakteriserer som «et elendig oppgjør». Underforstått antyder Lill Sverresdatter Larsen at medlemmene har mulighet til å streike seg til et bedre resultat i kommuneoppgjøret. Dette signalet sender hun til tross for at forbundets forhandlingsleder, Silje Naustvik, ikke tror at sykepleierne ville ha fått noe mer ut av en streik. Det skal bli spennende å se om medlemmene i Sykepleierforbundet likevel stemmer for streik. Det hører med til historien at enda flere medlemmer er omfattet av de gjenstående forhandlingene om lønninger ved sykehusene. En eventuell kommunestreik kan fort smitte over på sykehusene.
I parentes bemerket tar jeg med at fagforbundet Lederne har tatt 43 medlemmer på norsk oljesokkel ut i streik. Også her var det blant annet et økonomisk krav som gikk ut over frontfagets ramme, og som motparten da ikke kunne gå med på. Fagforbundene Industri Energi og Safe kom imidlertid til enighet med arbeidsgiverne.
Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser
Sykepleieryrket er heldigvis ikke lenger drevet av et kall, slik det var i den spede barndom under frontfiguren Florence Nightingale. Hun var for øvrig en foregangskvinne for å kjempe fram god håndhygiene, noe vi alle nå blir minnet om i disse korona-tider.
Sykepleierne fortjener gode lønns- og arbeidsvilkår. Men Norsk Sykepleierforbund bør vokte seg vel for å sette den indre solidariteten i fagbevegelsen på spill. Samhold gjør sterk. Det bør gjelde både innad i Unio-familien og overfor resten av fagbevegelsen. Frontfaget må ikke bli erstattet av en alles kamp mot alle. Da risikerer sykepleierne å kaste barnet ut med badevannet til Florence Nightingale.
Samfunnsøkonom: Hvis vi ikke stoler på fellesskapet, kan vi begynne å handle mot vårt felles beste. Konsekvensen er at viruset spres fortere
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB
«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»
Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.
Aslak Bodahl