Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.
Tri Nguyen Dinh
Misnøye blant sykepleierne:
Lønnsoppgjøret: – 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere
Frustrerte sykepleiere fortviler etter et magert oppgjør. Nå synes forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen det er på høy tid å se på frontfagsmodellen på nytt.
aslak@lomedia.no
Resultatet i kommuneoppgjøret var nedslående sett med sykepleiernes øyne. Den samlede rammen ble på 1,7 prosent. Det er nøyaktig samme resultat som i det såkalte frontfaget, altså konkurranseutsatt industri i privat sektor. Ansatte får nå et tillegg på mellom 1.400 og 1.900 kroner.
– Frontfagsmodellen ble lansert i 1966. Det er over 50 år siden. På den tida var det ingenting i den modellen som så utfordringene med å beholde og rekruttere den kompetansen som sykepleierne har. Jeg stiller derfor spørsmål ved frontfagets legitimitet. Vi er nødt til å se på modellen på nytt, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), til FriFagbevegelse.
Sendes til uravstemning: Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme
Viser til Holden-utvalget
Debatten rundt bruken av frontfagsmodellen tiltar dermed i styrke. NSF-lederen og sykepleierforbundet, som er organisert i hovedorganisasjonen Unio, har gitt uttrykk for at forhandlingene de har ikke skal dikteres av hva Fellesforbundet oppnår av lønnstillegg.
Frontfagsmodellen, som innebærer at konkurranseutsatt industri forhandler først etter hva som kan tåles av lønnsvekst på konkurranseevnen, legger føringer for alle andre lønnsoppgjør.
Oversikt: Lønnsoppgjøret – her er resultatene så langt
På spørsmål om Sverresdatter Larsen vil gjøre om på frontfagsmodellen eller praktisere den mer fleksibelt, svarer hun følgende:
– Vi ønsker å praktisere frontfagsmodellen som Holden 3-utvalget beskriver. Nemlig å benytte seg av muligheten til å prioritere enkelte grupper der det er nødvendig. Samfunnskritiske yrker er slike grupper.
Utvalget, som ble nedsatt som en følge av alle streikene i offentlig sektor våren 2012, besto av sjeføkonomer i hovedorganisasjonene i norsk arbeidsliv, ledet av økonomiprofessor Steinar Holden.
– Modellen har tjent Norge godt, særlig med tanke på industrien, men den ble til på en tid da arbeidsmarkedet var kjønnsdelt og offentlig sektor ikke fungerte som i dag. Ifølge Holden-utvalget gir frontfagsmodellen mulighet for å prioritere andre grupper der det er behov. Det må gjøres nå. Et tillegg på 1.400 kroner vil ikke bøte på dagens sykepleiermangel, sier Sverresdatter Larsen.
Får ikke lønnsvekst
– Frontfagsmodellen er ikke tydelig nok når det gjelder den nødvendige balansen mellom offentlige tjenester og næringslivet. Det innebærer at sykepleiere, som er en underbetalt gruppe, verken får en reell lønnsvekst i gode eller dårlige tider, hevder forbundslederen.
– Det lå ingenting i potten etter at frontfaget var ferdig som kom sykepleiere eller andre samfunnskritiske yrker til gode. Derfor er det nå på høy tid å tenke nytt, både om lønnsutvikling og om yrker som har stått i første rekke under koronapandemien, føyer hun til.
Hun påpeker at frontfaget ikke kan kopieres til offentlig sektor og sykepleiernes oppgjør – tillegg til at det hviler et politisk ansvar på å rekruttere og sørge for kompetanse til samfunnskritiske yrker.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har sagt at det er helt avgjørende å slå ring om frontfagsmodellen når situasjonen både nasjonalt og ellers i verden er så utfordrende som nå.
– Frontfagsmodellen er helt sentral i den norske lønnsdannelsen, og en grunnpilar i den norske modellen, slår LO-lederen fast.
(Saken fortsetter under bildet)
Lill Sverresdatter Larsen er forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).
Nanna Aanes Wolden
Oppgitt stemning
Før hovedoppgjøret, som betyr at det ikke bare er lønna som er til forhandling, men også alle bestemmelsene i tariffavtalen, uttrykte Sverresdatter Larsen en forventning om et oppgjør som anerkjente sykepleiernes kompetanse.
Norsk Sykepleierforbund, som totalt har rundt 120.000 medlemmer, gikk inn i årets lønnsforhandlinger etter at medlemmene deres i lang tid har vært i høy beredskap i møte med koronapandemien.
Sverresdatter Larsen vil imidlertid ikke være med på å ha skapt større forventninger enn hun kunne innfri. På grunnplanet blant sykepleierne er stemningen preget av oppgitthet. Mange har gitt uttrykk for at resultatet i kommuneoppgjøret er en stor skuffelse.
Klar beskjed: Forbundsleder er dypt bekymret for bemanningen i sykehusene. Nå har hun en beskjed til topplederne
Fra gratulasjoner til frustrasjon
– Jeg gikk ut med det som beskriver situasjonen i dag. Det som er realiteten. Det er en stor mangel på sykepleiere, og lønn er både en del av bildet og et effektivt virkemiddel, sier NSF-lederen, som forventet et tariffoppgjør som både gjenspeiler samfunnsfunksjonen og sykepleierens ansvar.
– Antallet meldinger jeg har fått nå kan sammenlignes med det jeg opplevde etter å ha blitt valgt til forbundsleder. Da vanket det gratulasjoner. Nå er det mye frustrasjon og forventninger om at myndighetene og arbeidsgiversida gjør noe med sykepleiermangelen, sier hun.
I dag mangler Norge opp mot 6.000 sykepleiere, og om 15 år vil antallet være rundt 30.000, ifølge NSF-lederen. Én av fem sykepleiere slutter dessuten i yrket etter få år, viser undersøkelser fra sykepleierforbundet. Lønnsnivået oppgis å være en av de viktigste årsakene til frafallet.
Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv: Disse kvinnene streika for å ikke dø på jobb
Streik siste utvei
I 2018 gikk flere sykepleiere ut i streik etter brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Handel og Service. NHO varslet lockout for 500 sykepleiere, men regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.
Forbundslederen håper i det lengste å unngå bruk av streik som virkemiddel etter årets oppgjør.
Det er forbundsstyret i NSF som skal godkjenne eller avvise resultatet i årets kommuneoppgjør. Styret skal også vurdere om det er relevant med en uravstemning. Avgjørelsen blir tatt 25. september.
Lønnsoppgjøret i Spekter-området, altså for sykepleierne i sykehusene, startet 25. august og er ikke ferdig. Norsk Sykepleierforbund er med sine 40.139 medlemmer Unios største forbund som faller inn under dette tariffområdet.
Kommentar: «Derfor bør du elske streik»
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim