Opplevelsene står i kø dersom man er villig til å bidra litt selv også, skriver Tonje Tovik.(Illustrsjonsfoto)
Guro Gulstuen Nordhagen
Debatt
Når ferien blir en ny bekymring, og ikke en avkobling
Vi må kunne spørre oss selv om forventningene til ferietiden er for store.
Nå er det ikke mange dager før vi skal ta ferie. Vi har fri fra skole og jobb i flere uker i sommer.
At alle drar på ferie vet vi at ikke er sant, men alle har ferie, en ferie som skal fylles med aktiviteter og avslapning.
For noen er dette noe man har gledet seg til lenge, andre er spent på om det blir litt å glede seg over og noen gruer seg også faktisk. Begrepet ferie har altså forskjellig mening for oss.
Nå er det mange som også ønsker seg fri fra bekymringer om strømpris og økende utgifter, men det er heller ikke alle forunt. Vi har erfart at ferie kan koste mer enn hverdag, og mye mer om man skal reise bort i tillegg. For barnefamilier er det ikke noe nytt at det blir ekstra utgifter med ferie, men nå er det flere som vurderer nøye hva de kan få råd til.
Statistikken fra SSB forteller at 11 prosent av barn i Norge lever i familier med inntekt under fattigdomsgrensen. Det utgjør cirka 110.000 barn.
Dette er ikke noe vi kan la fortsette å utvikle seg mer, det må stoppe. Ferietiden er nok spesielt sår og vanskelig for barnefamiliene det gjelder. Alle må ha nok å leve av, og nok til at ferien blir avkobling ikke en ny bekymring.
Men vi må kunne spørre oss selv om forventningene til ferietiden er for store, og at det har blitt nye og for store krav til hva en ferie skal være, på samme måte som forventninger til våre fritidsaktiviteter i hverdagen.
Mange er kreative og finner gode og lite kostnadskrevende løsninger for seg og familien. Men det å leve i et samfunn hvor det tilsynelatende er slik at «alle» barn har to- tre fritidsaktiviteter i uka og «alle» reiser til spennende feriemål både til påske og i sommerferien, skaper en myte om ferie og fritid. Det blir uoppnåelig å innfri for mange.
Bildet som vi har om hva «alle» gjør og har, er viktig å bryte opp litt, ikke fordi vi ikke unner de som har det slik, men for at ikke forventingene som skapes med et slikt virkelighetsbilde skal ødelegge for oss.
De fleste i Norge har IKKE hytte. De fleste barnefamilier kan IKKE dra på Tusenfryd, Hunderfossen, Sommarland i Bø og lignende underholdningsparker med hele familien, og i hvert fall ikke flere ganger. Og de fleste reiser heller ikke på kostbare ferieturer, selv om det tilsynelatende kan se slik ut.
Vi vet at det er viktig å kunne fortelle om fine opplevelser fra sommerferien til de andre vennene på skolen ved skolestart, men hva er det som har fått oss til å tro at de fine opplevelsene kun handler om kostbare opplevelser.
At barn og unge opplever noe spesielt de kan fortelle om, behøver ikke være dyrt. At man får masse tid med familien i ferien og kortreiste opplevelser bør også verdsettes mer. Det finnes mange frivillige organisasjoner og kommuner som har gode tilbud til barn, ungdom og barnefamilier i feriene, og vi voksne kan om vi ikke er med i organisert fritidssysler fra før, lete opp tilbud som fins i nærmiljøet.
Opplevelsene står i kø dersom man er villig til å bidra litt selv også.
Framfylkingen er LOs barne og familieorganisasjon, vårt formål er å gi barn og unge mulighet til å bli med i gode, morsomme og trygge fritidsaktiviteter og opplevelser. Hver om sommer har vi tilbud om aktiviteter for familien; som aktiviteter med utelek i felleskap og leir med overnatting i telt eller hytter.
Det er litt mer primitivt enn å ta inn på et hotell, men alle som har deltatt nesten uten unntak, opplever at det å være sammen med andre, og å gjøre noe som ikke er hverdag, gir gode minner for livet.
Om man selv syns det er vanskelig å være kreativ og finne på kortreiste opplevelser for sin familie eller barn, så er nettopp tilbud som våre med på å gi opplevelser man kan fortelle om når man er tilbake i hverdagen - og man trenger ikke det i tillegg til «sydenturen», når man har fått være med i et felleskap, fått nye venner og gjort morsomme ting sammen andre.
Ferieaktivitetene våre settes stor pris på av de som deltar, men dessverre er myten om hva folk gjør i sine ferier en utfordring vi kjemper litt med, fordi det holder liksom ikke å «bare» dra på leir.
Det er politikk å tilby fritid med mening, det er poltikk å sikre deltakelse til barn og familier uavhengig av sosial status. Men det er feil politikk å opprettholde opplevelsen om at det bare er såkalte fattigfolk som ikke drar til Syden.
Gratistiltakene med ferieopphold som bare gis til de som «trenger dem» blir i beste fall en liten svipptur innom det man tror alle gjør. I verste fall bidrar ikke tiltaket til deltakelse og egeninnsats som gir mestring, og føles stigmatiserende å være en av dem som mottar tilbudet.
Vi tror at dersom flere hadde jobbet litt med egne holdninger til hva som er godt nok, og bevisstgjort sine barn og unge om verdien av å gjøre aktiviteter sammen og for hverandre, ville færre følt at de var utenfor det store felleskapet, slik myten om hva ferie og fritid er bidrar til.
Det ville gjøre utenforskap-gapet mindre, og det er bra for alle.
Nå skal vi på ferie; vi skal på leir og sove i telt, vi skal spise brødskiver til frokost som vi smører selv, vi skal leke sisten med de andre, og noen skal fiske sin første abbor.
Her bryr vi oss ikke om hva mammaen din tjener eller hvor du kommer fra. Vi skal sitte rundt bålet på kvelden og skravle og synge litt sammen med venner fra organisasjonen - og det er bedre enn godt nok!
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik