JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Nedtur for Ap og Høyre»

Ap og Høyre ligger an til å gjøre det svakt i årets kommunevalg. Her representert med partilederne Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

Ap og Høyre ligger an til å gjøre det svakt i årets kommunevalg. Her representert med partilederne Jonas Gahr Støre og Erna Solberg.

Stortinget

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Årets kommunevalg synes å bli en stor nedtur for de «to store» i norsk politikk.

kjell.werner@anb.no

Ap kommer til å gjøre det historisk dårlig. Ap ser ut til å ha «stabilisert seg» på rundt 25 prosent. Høyre får fattige 17,6 prosent på Opinions ferske kommunemåling for Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB. Det er rundt fire prosentpoeng lavere enn det Høyre fikk på snittet av målingene for en måned siden. På den annen side kan vi allerede nå slå fast at Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne vil bli årets valgvinnere. MDG har styrket seg betydelig den siste måneden.

Men det er tross alt lokalvalg. Derfor blir det litt misvisende å vise samlet gjennomsnitt på landsplan. Det er nemlig store lokale og regionale forskjeller. MDG gjør det svært godt i de store byene, mens Senterpartiet når historiske høyder i Distrikts-Norge. Både SV og Rødt fanger opp mange frafalne Ap-velgere. Og så gjør Folkeaksjonen nei til mer bompenger stort innhogg i noen få kommuner. Frp ligger an til å gjøre det dårligere enn valgresultatet for fire år siden.

Følg oss på Facebook

Kommunevalgkamper har en tendens til å bli dominert av rikspolitiske spørsmål. Så også i år. Bompengestriden har i stor grad dreid seg om nasjonale grep, og klimatrusselen er først og fremst et globalt spørsmål. På den annen side er det selvsagt opp til lokale politikere å bidra til ren luft og mindre biltrafikk, og dette er velgerne naturlig nok interessert i. Og her ser virkeligheten forskjellig ut alt ettersom hvor man bor i landet.

Det mest interessante trekket ved årets valg er at de tradisjonelle styringspartiene Ap og Høyre svekkes. Stadig flere velgere samler seg om de rene og ranke partiene som kan gi enkle svar på sammensatte utfordringer. Dette er en internasjonal trend som vi ser klarest trekk på i Storbritannia og USA. Både Sp og MDG har samtidig truffet en nerve ved å spille på motkrefter mot den etablerte politiske eliten. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at Ap «treffes i ytterkanten av en del av ensakspartienes vekst i denne valgkampen». Han hevder at bompenger og klima fanger hver sin velgergruppe.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

På valgnatten vil Ap bli målt mot det faktum at partiet fikk 33 prosent for fire år siden. Jonas Gahr Støre har flere ganger poengtert at det ikke er han som er på valg i år. På den måten forsøker Støre å redusere sin egen fallhøyde. Men her får Støre indirekte svar på tiltale fra byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen. Han poengterer at fallet i Bergen startet samtidig med den nasjonale nedturen. Når krybba er tom, bites hestene.

Annonse
Annonse