Håvard Sæbø
Frontfaget:
«NHO-direktørene oppførte seg som keisere, men ble til slutt avkledd», skriver Svein-Yngve Madssen
Arroganse er et tveegget sverd.
sym@lomedia.no
Fellesforbundets leder Jørn Eggum hadde et historisk krevende utgangspunkt da han skulle sikre medlemmenes kjøpekraft under de utsatte forhandlingene.
Koronakrisen hadde rammet industrien hardt. Antallet permitterte og arbeidsløse var rekordhøyt. Og framtidsutsiktene usikre, men mørke.
– Jeg forhandler for de nederst ved bordet, var Eggums utgangspunkt. Han møtte en motpart som pratet om solidaritet, men ikke ville bidra med annet enn store og provoserende ord.
• Slik ble resultatet i frontfaget: 50 øre til alle, mer til lavtlønte
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen er en fargerik aktør. Men noen ganger er spissformuleringene på grensen til det parodiske. Da han i sommer sa at «med tanke på dugnadsdebatten, så bør offentlig ansatte kanskje akseptere at det blir noe færre av dem for å hjelpe samfunnet fremover igjen», provoserte og såret han ikke bare tusenvis av mennesker som hadde jobbet døgnet rundt for å holde samfunnet i gang under en dyp koronakrise.
Han avdekket også en manglende forståelse og respekt for den norske samfunnsmodellen.
Det ble ikke noe bedre da han sammen med NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid, avviste ethvert tillegg og enhver endring som kostet ett eneste øre. Almlid snakket om solidaritet med de arbeidsledige. Og Lier-Hansen mente at det riktige ville være å forhandle ned lønningene.
Så gikk NHO noen nye runder med seg selv og vedtok å si nei til alt som kostet, enten det var sentrale tillegg, høyere minstelønnssatser, forskuttering av sykepenger eller økt kompensasjon for gjeldende ordninger. De advarte også mot lokale lønnstillegg.
• LO-lederen: – Frontfagsoppgjøret gir økt sikkerhet for arbeidsplasser og sysselsetting
Trygge på at de satt med alle kortene ved forhandlingsbordet, slo Lier-Hansen fast at ingen ville forstå en streik i dagens situasjon. Og NHO-sjefen med representantskapet i ryggen, konkluderte med at i år «må norsk arbeidsliv vise samfunnsansvar og bidra til å få norsk økonomi ut av krisen pandemien har skapt.»
Frontfagets ryggrad, selve sjelen; er ansvarlighet. Ingen av Fellesforbundets forhandlere var i det minste i tvil om at situasjonen for norsk industri og arbeidsliv er krevende. Selv ikke blant de utskjelte i offentlig sektor, er det noen som går til forhandlingsbordet uten å føle et tungt ansvar. Men det er uavhengig av krisetider. Ansvarlighet preger også LO og forbundene i oppgangstider. Og da er det ekstra krevende å holde hodet kaldt.
Historien viser at mange administrerende direktører ikke makter å vise den samme ansvarligheten når det gjelder egne lønninger og arbeidsbetingelser. Nå får de en ny mulighet til å ta samfunnsansvar ved å folge opp vedtaket i NHOs representantskap. De bør avstå fra alt!
Administrerende direktør Lier-Hansen hadde helt rett i at en streik ikke ville bli forstått. Men det han kanskje ikke hadde reflektert over, er at en streik heller ikke ville blitt forstått i egne rekker. Blant Fellesforbundets medlemmer var det derimot en erkjennelse av at streik kunne bli nødvendig. Og en av grunnene var den arrogante holdningen fra arbeidsgiverne.
«Respektløst» konstaterte Kjell Smedsrud, nestleder i Raufoss Jern og Metall, da han snakket med NTB.
«Dårlig stemning» var derfor en karakteristikk som ble brukt for å beskrive rammen rundt frontfagsoppgjøret.
Den stemningen bør være noe bedre nå etter rekordlang mekling som ga resultater og viste at frontfaget fungerer, selv i krevende tider. Men det må være et tankekors for arbeidsgiverne at NHO unngikk streiken, fordi ingen i egne rekker ville forstå den. Derfor måtte de åpne pengesekken, også lokalt.
I forkant av forhandlingene var Lier-Hansen ifølge NTB, bekymret for at de skulle «åpne godteposen. Sånn at alle kan komme og forsyne seg». Verken i LO Stat eller LO Kommune er det mange grådige uansvarlige barn i forhandlingsdelegasjonen. Og rammen frontfaget har satt innbyr heller ikke til noen grenseløs fest. Så selv om Lier-Hansen måtte vike fra sine bastante holdninger om ingenting til alle og i hvert fall ikke til de lavtlønte, så kan han sove godt. Og han kan sove trygt – fordi ansatte i offentlig sektor vil sørge for både helse og velferd; kjøpe inn tjenester og produkter fra privat sektor; handle i butikkene; utdanne nye arbeidstakere; holde kollektivtrafikken i gang; sørge for at næringslivet har tilgang til moderne infrastruktur og et effektivt byråkrati. Og ikke minst kan han se fram til ytelser fra Nav, når den tid måtte komme.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes