Debatt
Norge må selge seg ut av Tesla
Tesla truer den norske modellen, skriver Kjell-Arve Aspaas.
Johan Nilsson / TT / NTB
Om Ap mener alvor i å få økt troverdighet hos fagbevegelsen, er dette en sak de kan gripe fatt i.
Avdelingsleder i Fellesforbundet avd.16
Ved inngangen til 2024 eide Norge 0,98 prosent av Tesla til en verdi av 78,4 milliarder kroner.
Samtidig har over 130 ansatte ved Teslas verksteder i Sverige streiket siden 27. oktober 2023.
Det de krever er ganske enkelt; normale vilkår som gjelder i det svenske arbeidsmarkedet og at bedriften underskriver på en tariffavtale.
I tillegg sørger transportarbeidere ved havnene for blokade og hindrer lasting og lossing av Tesla-biler, renholdere nekter å rengjøre Teslas lokaler, bygningsarbeidere nekter å vedlikeholde- og å bygge på Teslas anlegg og elektrikerne utfører ikke service og vedlikehold av ladeparken rundt i Sverige.
I tillegg nekter Posten å levere bilskilt, slik at Tesla ikke får registrert nye biler.
Det er stadig flere forbund som ønsker å bidra til støtte for de Tesla-ansattes kamp for en tariffavtale. Dette er et tydelig bevis på solidaritet i praksis, og vitner om hvor sterk fagbevegelsen er når vi står samlet.
Aktuelt: Tobias har streiket i et halvt år. Her er mekanikerens beskjed til Tesla-sjefen
LOs forbund, spesielt Fellesforbundet, har enkelte medlemmer på ulike Tesla-verksteder. Felles for dem er at arbeidsgiver ikke kjenner til at de er fagorganisert. Vi må støtte de svenske verkstedarbeidernes kamp for tariffavtale, det mest grunnleggende i arbeidslivet.
Alle forbund og fagforeninger oppfordres til å vurdere hvor de kan ramme Tesla i sympatistreiker, og iverksette egnede aksjoner slik at våre kamerater i IF Metalls i Sverige vinner gjennom med sitt krav om tariffavtale.
Kun faglig aktivisme og arbeidermakt vil kunne slå tilbake mot den fagforeningsfiendtlige Elon Musk. I tillegg trenger vi drahjelp fra politiske partier som ønsker å stå sammen oss i denne viktige kampen.
Hvis Tesla vinner denne kampen og får operere uten tariffavtaler, kan det ende med at andre bransjer med multinasjonale eiere kan følge etter slik at den nordiske modellen blir satt under angrep.
Kommentar: Du bør miste nattesøvnen over makta til Elon Musk
Det er vår samfunnsmodell som er under angrep, en samfunnsmodell med partssamarbeid, bedriftsdemokrati og en landsdekkende tariffavtale i bunn. En slik modell styrker velferdsstaten, bedriftsdemokratiet og ivaretar et likestilt samfunn på best mulig måte.
Fagbevegelsen kan ikke og vil ikke akseptere at store multinasjonale selskaper utfordrer det vi har jobba for, og kjempet frem i over 100 år. Våre svenske fagforeningskamerater i IF Metall tar en viktig kamp for den nordiske modellen med organisasjonsfrihet og trepartssamarbeid.
Den norske stat har gjennom Oljefondet investert i Tesla. Med andre ord er vi med på å finansiere en sterkt fagforeningsfiendtlig aktør som ikke ønsker et trepartssamarbeid, men et arbeidsliv hvor hver enkelt skal få være sin egen lykkes smed.
Fagbevegelsen forventer at en regjering med Ap i førersetet tar grep og selger seg ut av Tesla som truer den norske modellen. Norge skal ikke kjøpe eller leie biler eller annet materiell fra Tesla så lenge arbeidskonflikten ved verkstedene i Sverige pågår.
Det snakkes mye i Arbeiderpartiet om det å vinne tilbake fagbevegelsen. Om Ap mener alvor i å få økt troverdighet hos fagbevegelsen, er dette en sak de kan gripe fatt i for å vise at de mener alvor og virkelig vil lytte.
Kommentar: Trusselen fra Elon Musk og Tesla bør være en vekker for oss alle